language EN EL SR DE

Γόνιμες μέρες: πότε είναι η καλύτερη στιγμή σεξουαλικής επαφής όταν προσπαθούμε να συλλάβουμε;

by Αφροδίτη Ζησοπούλου, last updated 21 Oct 2015,

1 min read

Ιδανικό θα ήταν να έρθετε σε σεξουαλική επαφή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο χρόνο που έχετε ωοθυλακιορρηξία (όταν το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη).

Τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν για δύο έως τρεις ημέρες, αλλά το ωάριο βρίσκεται εκεί μόνο για 12 έως 24 ώρες. Για να αυξήσετε την πιθανότητα σύλληψης, θα ήταν ιδανικό να έρχεστε σε επαφή 1 με 2 ημέρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να υπάρξει επαρκής αριθμός σπερματοζωαρίων στη σάλπιγγα που περιμένουν την απελευθέρωση του ωαρίου.

Φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθεί πότε ακριβώς μια γυναίκα έχει ωοθυλακιορρηξία. Εξαρτάται εν μέρει από τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, αν και πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το "παράθυρο" της ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να ποικίλει περισσότερο από ότι πιστεύονταν παλαιότερα, ακόμα και όταν ο εμμηνορρυσιακός κύκλος είναι σταθερός.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι είναι λάθος ένα ζευγάρι να επικεντρώνει τις σεξουαλικές επαφές μόνο κοντά στην πιθανή περίοδο της ωοθυλακιορρηξίας. Αυτό αφενός προκαλεί ιδιαίτερο άγχος σε πιθανή αποτυχία σύλληψης και αφετέρου αφαιρεί σημαντικό μέρος από την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής χωρίς να αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Τουλάχιστο δύο με τρεις επαφές την εβδομάδα είναι αρκετές για την επίτευξη κύησης στα περισσότερα φυσιολογικά ζευγάρια αφού με αυτόν τον τρόπο σίγουρα καλύπτεται το "γόνιμο παράθυρο" στον κύκλο μιας γυναίκας. Φυσικά ο συχνότερος αριθμός επαφών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόβλημα.

Αφροδίτη Ζησοπούλου

Αφροδίτη Ζησοπούλου, BSc, MSc

Η Αφροδίτη Ζησοπούλου είναι Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθύντρια του εργαστηρίου της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες