language EN EL SR DE

Πώς θα παρατείνω τη γονιμότητά μου; Κρυοσυντήρηση ωαρίων

by Αφροδίτη Ζησοπούλου, last updated 25 Jun 2015,

2 min read

Η γυναικεία γονιμότητα σχετίζεται άμεσα με την ηλικία, καθώς είναι γνωστό ότι οι γυναίκες γεννιούνται με έναν καθορισμένο αριθμό ωαρίων που εν μέρει θα καθορίσει την αναπαραγωγική διάρκεια της ζωής τους.

Η σύγχρονη κοινωνική τάση που θέλει τις γυναίκες να δίνουν έμφαση και προτεραιότητα στις σπουδές και στην επαγγελματική τους καταξίωση, έχει δημιουργήσει μια γενιά γυναικών που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία (πάνω από 35 ετών). Όμως, παρ' ότι οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει, η φυσιολογία του σώματος της γυναίκας παραμένει σταθερή: μετά τα 35 η γονιμότητα αρχίζει να εξασθενεί.

Μια από τις πλέον επαναστατικές μεθόδους διατήρησης της γονιμότητας είναι η μέθοδος της ταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, γνωστή και ως Vitrification (Υαλοποίηση). Μ’ αυτή την τεχνική ουσιαστικά «παγώνουμε το χρόνο» όσον αφορά τη γονιμότητα. Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη να μείνει έγκυος, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται (με μικρογονιμοποίηση) από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου.

Η υαλοποίηση ωαρίων επιτρέπει σε γυναίκες να:

  • καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη είτε λόγω καριέρας, είτε λόγω σπουδών, είτε έως ότου βρουν τον κατάλληλο σύντροφο. Στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί μετά τα τριάντα. Το 9% των γυναικών κάνουν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 35, ποσοστό που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια.
  • αποθηκεύσουν τα ωάριά τους λόγω οικογενειακού ιστορικού πρόωρης εμμηνόπαυσης
  • διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν από θεραπεία για νεοπλασματικές παθήσεις (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ριζικές γυναικολογικές επεμβάσεις).

Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται να γίνεται σε ηλικία έως 38 ετών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας (απόθεμα ωοθηκών κ.ά.). Σίγουρα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Αποτελείται από 3 στάδια:

  • Διέγερση των ωοθηκών με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή αρκετών ωαρίων καλής ποιότητας
  • Ωοληψία
  • Προετοιμασία των ωαρίων και κρυοσυντήρησή τους με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).

Χιλιάδες υγιή παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μετά από κρυοσυντήρηση ωαρίων. Οι έρευνες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι δεν παρατηρούνται διαφορές ως προς την υγεία τους σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από τις συμβατικές μεθόδους εξωσωματικής ή μικρογονιμοποίησης.

Αφροδίτη Ζησοπούλου

Αφροδίτη Ζησοπούλου, BSc, MSc

Η Αφροδίτη Ζησοπούλου είναι Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθύντρια του εργαστηρίου της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες