language EN EL SR DE

Η σημασία της διαχείρισης του στρες που σχετίζεται με την υπογονιμότητα

by Newlife IVF Team, last updated 08 Jun 2016,

2 min read

Στις μέρες μας τα ζητήματα υπογονιμότητας είναι όλο και πιο συνηθισμένα και προβληματίζουν όλο και περισσότερα ζευγάρια. Συχνά, η αιτία δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη, δημιουργώντας άγχος και ανησυχία.

Η σύγχρονη Ιατρική δίνει λύσεις και η εξωσωματική γονιμοποίηση φέρνει χαρά σε πολλά ζευγάρια. Είναι όμως και αυτή μια διαδικασία που ενδέχεται στην πορεία της να φέρει επιπρόσθετο στρες. Το πρόγραμμα του ζευγαριού αλλάζει: φάρμακα, εξετάσεις, άγχος για την έκβαση της προσπάθειας και αναμονή. Αν η επιτυχία δεν είναι άμεση, το άγχος πολλαπλασιάζεται και κάποιες φορές έρχεται να κυριαρχήσει στη ζωή του ζευγαριού.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το στρες ενδέχεται να αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που δυσκολεύουν τις προσπάθειες του ζευγαριού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα φαύλο κύκλο άγχους, αποτυχίας, μεγαλύτερου άγχους και νέας αποτυχίας. Σε κάθε προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι κρίσιμη η διαχείριση όλων των παραγόντων που προκαλούν στρες και η διαφύλαξη της υγείας της σχέσης του ζευγαριού.

Στα πλαίσια της διαχείρισης αυτής θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία:

  • Στην εξισορρόπηση της κοινής ζωής και στη διαφύλαξη της σχέσης του ζευγαριού από το έντονο στρες αυτής της περιόδου
  • Στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ψυχολογικά ζητήματα που εμφανίζονται στην περίοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και επηρεάζουν τη ζωή του ζευγαριού, χωρίς το ίδιο, πολλές φορές να το αντιλαμβάνεται.
  • Στη βελτίωση της επικοινωνίας του ζευγαριού με τους γύρω του, τους γιατρούς που το φροντίζουν και του ενός προς τον άλλο.
  • Στη συνολική ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού.
  • Στην άρση της απομόνωσης στην οποία συχνά οδηγείται το ζευγάρι, αλλά και στην ενθάρρυνση για επαφή με άλλους που περνούν παρόμοιες καταστάσεις.
  • Στην τροποποίηση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, που συχνά εμφανίζονται στην περίοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Στην εστίαση στο σώμα, στην επίδραση του στρες σε αυτό και στην εκπαίδευση σε τεχνικές και συστήματα χαλάρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται δωρεάν ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα:
«Στρες και Υπογονιμότητα»
στο χώρο της εταιρίας μας, με απώτερο στόχο τη διαχείριση του στρες που σχετίζεται με την υπογονιμότητα. Η επικοινωνία για τη συμμετοχή στο σεμινάριο γίνεται στα τηλέφωνα 2310231125, 6932281778

Δημήτρης Κυριάκος, ψυχίατρος ψυχοθεραπευτής

Επίσημο μέλος της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρίας
Συνιδρυτής της ιατρικής εταιρίας Άτομο - Ομάδα - Σύστημα.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες