Τεχνολογία Time-Lapse

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτελεί η καλλιέργεια των εμβρύων τις πρώτες μέρες της ανάπτυξης τους σε ειδικούς θαλάμους που ονομάζονται επωαστικοί κλίβανοι.
Η παραδοσιακή καλλιέργεια προϋποθέτει να παρακολουθούμε την πορεία των εμβρύων καθημερινά με σκοπό να καταγράψουμε τις κυτταρικές διαιρέσεις του κάθε εμβρύου και να «βαθμολογήσουμε» την ποιότητα του. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να τα βγάζουμε τακτικά από τον κλίβανο διαταράσσοντας τις συνθήκες καλλιέργειας τους. Η αξιολόγησή τους, όμως, αφορά μόνο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της παρατήρησης, και όχι τη συνολική εικόνα της ανάπτυξη τους.
Με την καινούργια τεχνολογία (time-lapse technology), που έχουμε εισαγάγει στο εργαστήριο, μπορούμε πλέον να τα παρακολουθούμε συνεχώς, σε πραγματικό χρόνο ακόμη και απομακρυσμένα, χωρίς να διαταράσσουμε τις σταθερές συνθήκες καλλιέργειας τους. Ο νέος μας επωαστικός κλίβανος (GERI® της εταιρείας GENEA), αποτελείται από 6 πλήρως ανεξάρτητους θαλάμους - κλιβάνους προηγμένης τεχνολογίας, όπου τα έμβρυα φωτογραφίζονται κάθε 5 λεπτά, σε 11 διαφορετικά οπτικά επίπεδα και οι φωτογραφίες τους συντίθενται σε βίντεο με τη χρήση ειδικού λογισμικού.
GERI®

Η Τεχνολογία Time-Lapse στην εξωσωματική γονιμοποίηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο κλίβανος GERI® μας δίνει τη δυνατότητα να εξαγάγουμε συμπεράσματα για την ποιότητα και τη δυναμική των εμβρύων αλλά και να δούμε συμβάντα της ανάπτυξης τους που μέχρι τώρα ήταν απαρατήρητα. Μας επιτρέπει, δηλαδή, να συνδυάσουμε τις μορφολογικές παρατηρήσεις που κάναμε μέχρι τώρα, με τον χρόνο στον οποίο αυτές συμβαίνουν. Ο αλγόριθμος που διαθέτει μας βοηθάει στην επιλογή των εμβρύων με την καλύτερη δυναμική είτε για μεταφορά στη μήτρα είτε για κρυοσυντήρηση. Επιπλέον, το ζευγάρι μπορεί να πάρει το βίντεο με την ανάπτυξη των εμβρύων τους ήδη από τις πρώτες στιγμές τους.
Η χρήση της τεχνολογίας time-lapse στην εξωσωματική γονιμοποίηση, λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που μας δίνει, σε συνδυασμό με τα έξυπνα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI) πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα μας βοηθήσει να προβλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια έμβρυα θα εμφυτευτούν επιτυχώς, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μπορεί συντομότερα να μείνει έγκυος. Ελπίζουμε, έτσι, να βοηθήσουμε τα υπογόνιμα ζευγάρια να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να κρατήσουν το συντομότερο στα χέρια τους ένα μωρό!