language EN EL SR DE

Ανοσολογία αναπαραγωγής

Η σχέση μεταξύ ανοσολογίας και αναπαραγωγής αποτελεί σημαντικό πεδίο μελέτης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το ανοσοποιητικό σύστημα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στην ανδρική, όσο και στη γυναικεία γονιμότητα και οι διαταραχές της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το κομμάτι της αναπαραγωγής.
Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι μια τροποποιημένη ανοσολογική απόκριση μπορεί να συνοδεύει την αξιοσημείωτη αύξηση των γενετικών ανωμαλιών των ωαρίων που εμφανίζεται με την αύξηση της ηλικίας των γυναικών. Ένας τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η αλλοανοσολογία, η οποία είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε ξένα κύτταρα, όπως αυτά που προέρχονται από δότη ή το σύντροφο στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης. Στην αναπαραγωγή, η αλλοανοσολογία είναι απαραίτητη για την κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την ανοσολογική απόρριψη των εμβρύων και τον τρόπο πρόληψής της.

Οι αυτοάνοσες παθήσεις μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στη γονιμότητα μιας γυναίκας. Ασθένειες όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS) έχουν συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας, αλλά και απώλειας εγκυμοσύνης. Οι καταστάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στους ίδιους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών οργάνων.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των υποδοχέων τύπου ανοσοσφαιρίνης των κυττάρων-δολοφόνων (KIR) και των αντιγόνων των ανθρώπινων λευκοκυττάρων (HLA) αποτελεί επίσης πεδίο ενδιαφέροντος της αναπαραγωγικής ανοσολογίας. Τα μόρια αυτά διαδραματίζουν ρόλο στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων σε ξένα κύτταρα και η αλληλεπίδρασή τους έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα αποτελέσματα της αναπαραγωγής, ιδίως στο πλαίσιο της υπογονιμότητας και της επαναλαμβανόμενης απώλειας εγκυμοσύνης.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τις ανοσολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την αναπαραγωγή περιλαμβάνουν την εξέταση αντισωμάτων, η οποία μπορεί να εντοπίσει την παρουσία αντισωμάτων που στοχεύουν το σπέρμα, τα ωάρια ή το ενδομήτριο, και την τυποποίηση KIR/HLA, η οποία μπορεί να καθορίσει εάν το ανοσοποιητικό σύστημα μιας γυναίκας είναι συμβατό με το ανοσοποιητικό σύστημα του συντρόφου της όσον αφορά την εμφύτευση του εμβρύου. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση των θεραπευτικών αποφάσεων και στη βελτίωση των αναπαραγωγικών αποτελεσμάτων.
Ανοσολογία αναπαραγωγής
Οι προτεινόμενες θεραπείες για την υπογονιμότητα και την απώλεια εγκυμοσύνης που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρίνης (IVIG) και ο παράγοντας διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων (G-CSF), είναι ακόμη πειραματικές και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) έχουν αμφότερες εκδώσει προειδοποιητικές δηλώσεις σχετικά με τη χρήση αυτών των θεραπειών, λόγω των περιορισμένων αποδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και τους δυνητικούς κινδύνους από τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβλημάτων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή όταν εξετάζονται πειραματικές θεραπείες για την υπογονιμότητα και την απώλεια εγκυμοσύνης που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τα προβλήματα που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών.
book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες