language EN EL SR DE

Εναλλακτικές θεραπείες

Η υπογονιμότητα έχει από καιρό αναγνωριστεί ως μια αγχωτική πραγματικότητα για τα ζευγάρια. Έρευνες συνεχώς αποκαλύπτουν ότι το άγχος ενός ατόμου έχει επιπτώσεις στην υγεία του. Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ευημερία, ακόμη και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας, όταν εφαρμοστούν σε συνδυασμό με μια συμβατική ιατρική θεραπεία.
Η ολιστική προσέγγιση αποσκοπεί στη θεραπεία του ατόμου ως ένα σύνολο: νους, σώμα και πνεύμα. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται δεν αντικαθιστούν τις προηγμένες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά υποστηρίζουν τον ασθενή κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής και φορτισμένης περιόδου.

Η εξελιγμένη ολιστική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δίνει το πλεονέκτημα ότι προσεγγίζει το ζευγάρι ολιστικά, δηλαδή ως ψυχοσωματικό σύνολο. Η γκάμα των διαθέσιμων θεραπειών περιλαμβάνει βελονισμό, γιόγκα, διαλογισμό και ύπνωση, θεραπεία μασάζ και αρωματοθεραπεία, βοτανοθεραπεία και ομοιοπαθητική. Το καθένα προσφέρει διαφορετικά οφέλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με συμβατικές και τεκμηριωμένες θεραπείες, παρέχοντας πολλά οφέλη ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου υγείας.

Τα ζευγάρια που συνδυάζουν τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με κάποια από τις εναλλακτικές θεραπείες συχνά αναφέρουν ότι γίνονται πιο ήρεμα, συναισθηματικά πιο δυνατά και πιο ικανά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχήματος εξωσωματικής γονιμοποίησης – και, σημαντικό, αισθάνονται επίσης πιο αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.
Εναλλακτικές θεραπείες
Βελονισμός

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική ιατρική θεραπεία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Οι τεχνικές εισαγωγής και ο τύπος, το στυλ και το μέγεθος της βελόνας που χρησιμοποιείται μπορεί να διαφέρουν πολύ και στόχος είναι η άμεση διέγερση των νεύρων και των μυών, διέγερση που πυροδοτεί την απελευθέρωση φυσικών ουσιών στο σώμα όπως οι ενδορφίνες, που ανακουφίζουν από το στρες και τον πόνο.

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητη θεραπεία, ως συστατικό της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής ή ως συμπληρωματική θεραπεία, παράλληλα με τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας γονιμότητας.
- Ο βελονισμός επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την ωορρηξία και τη γονιμότητα διεγείροντας έμμεσα την έκκριση της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπινών.
- Ο βελονισμός μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος στη μήτρα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει το πάχος του ενδομητρίου, βοηθώντας την εμφύτευση.
- Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες, ρυθμίζοντας τα επίπεδα των ορμονών των επινεφριδίων στο αίμα, σε άτομα που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτή η τελευταία θετική επίδραση του βελονισμού σημειώθηκε επίσης σε μια άλλη μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν ήταν πιο χαλαρές και αισιόδοξες.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ένα άλλο όφελος του βελονισμού στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων. Οι βελονιστές, που θεραπεύουν ασθενείς που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, αναφέρουν μείωση του πόνου στην κοιλιά, καλύτερο ύπνο και λιγότερη συναισθηματική ευαισθησία.

Γιόγκα

Η γιόγκα πιστεύεται ότι ενισχύει τη γενική αναπαραγωγική υγεία των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στη λεκάνη, τονώνοντας και ενισχύοντας τους μύες που υποστηρίζουν τα αναπαραγωγικά όργανα, βελτιώνοντας την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, επιτρέποντας καλύτερη κυκλοφορία και ενισχύοντας την ικανότητα και την ποιότητα της αναπνοής. Μπορεί επίσης να ειπωθεί ότι η πιο ισχυρή επίδραση της τακτικής πρακτικής γιόγκα στη γονιμότητα ενός ατόμου είναι μέσω των ηρεμιστικών, επανορθωτικών επιδράσεων στο μυαλό και στο σώμα.

Μία από τις πιο διάχυτες προκλήσεις νου-σώματος για τα ζευγάρια που υποβάλονται σε θεραπεία γονιμότητας είναι το άγχος και το αίσθημα «εκτός ελέγχου». Οι ορμόνες του στρες παράγουν χημικές ουσίες που αποδυναμώνουν την ανοσία του σώματος και καταστέλλουν τις ορμόνες γονιμότητας, οι οποίες μπορεί επηρεάσουν την τελική έκβαση. Η γιόγκα, λόγω της χρήσης τεχνικών χαλάρωσης και αναπνοής, παρέχει ένα αντίδοτο στις αρνητικές συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις του στρες, του θυμού και της κατάθλιψης, συναισθημάτων που συνήθως συνοδεύουν τα ζευγάρια που θα υποβληθούν σε κάποια θεραπεία γονιμότητας.
Γιόγκα

Διαλογισμός και Ύπνωση

Η ύπνωση, ο διαλογισμός και η άσκηση χαλάρωσης μπορούν να χρησιμεύσουν ως ενδυναμωτικές διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας.
Διαλογισμός και Ύπνωση
Η σχέση μεταξύ στρες και υπογονιμότητας είναι πολύπλοκη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπογόνιμες γυναίκες που μαθαίνουν μια ποικιλία πρακτικών μείωσης του στρες, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης, έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης από τις γυναίκες που δεν υιοθετούν τέτοιες τεχνικές.

Φυσιολογικά, η ύπνωση, ο διαλογισμός και/ή οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την παραγωγή ορμονών του στρες. Η σύνδεση μεταξύ του στρες και της μειωμένης γονιμότητας πιστεύεται ότι σχετίζεται άμεσα με τη βιολογική μας εξέλιξη.

Ο διαλογισμός διεγείρει επίσης την επίφυση. Αυτός ο αδένας παράγει αρκετές ορμόνες, δύο από τις οποίες είναι η σεροτονίνη (απαραίτητη για τη λίμπιντο και την ευεξία) και η μελατονίνη (άλλη μια ορμόνη που συνδέεται με συναισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας), οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν την υπόφυση. Η υπόφυση είναι ο αδένας που ρυθμίζει κυρίως τις γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες όπως η FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη, η οποία ωριμάζει τα ωάρια στις ωοθήκες), τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η ωκυτοκίνη κατά τον τοκετό.

Αρωματοθεραπεία και μασάζ

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας και της ευεξίας. Συγκεκριμένα αιθέρια έλαια στην αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν με τους εξής τρόπους: προκαλώντας χαλάρωση, ηρεμία του μυαλού, εξουδετέρωση του στρες και χαλάρωση της έντασης.

Επιλεγμένα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με θεραπεία μασάζ μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στους μύες και τους ιστούς, στην αποτοξίνωση του οργανισμού απομακρύνοντας τις τοξίνες, στη χαλάρωση μυαλού και σώματος και τέλος στην ανακούφιση από το άγχος και να συμβάλλουν σε μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας.

Τα ζευγάρια μπορεί να διαπιστώσουν ότι η χρήση αιθέριων ελαίων στο σπίτι και τα τακτικά μασάζ αρωματοθεραπείας βοηθούν στην παροχή σωματικής και συναισθηματικής υποστήριξης.
Αρωματοθεραπεία και μασάζ
Βοτανοθεραπεία

Βοτανοθεραπεία

Μια γενικότερη προσέγγιση της βοτανοθεραπείας σχετικά με την ενίσχυση της γονιμότητας, είναι αντίστοιχη με της σύγχρονης ιατρικής: η συνολική βελτίωση της υγείας του ζευγαριού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης και επιτυχίας της εγκυμοσύνης. Η χρήση των βοτάνων αυτούσια ή και σαν συστατικά στα συμπληρώματα διατροφής είναι πλέον πραγματικότητα και στην υποβοηθούμενη παραγωγή.

Ενδεικτικά βότανα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι:
- Τζίνσενγκ (αμερικάνικο και ασιατικό), Ροντιόλα, Ασγουαγκάντα, Αστράγαλος, Σισάνδρα, Μάκα, Τριβόλι, Επιμήδιο.
- Γλυκόριζα, Ροντιόλα, Σαταβάρι, Σισάνδρα, Ασγουαγκάντα, Φύλλα σμεουριάς, Διοσκορέα, Μάκα.
- Αχίλλεια, Αλχημίλλη, Καλέντουλα, Τζίντζερ, Κανέλα.
- Διοσκορέα, Γλυκόριζα, Λυγαριά, Τριφύλλι, Αλφάλφα, Σιμισιφούγκα.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική έχει προταθεί ως συμπληρωματική επιλογή σε ζευγάρια που αναζητούν βοήθεια σε προβλήματα τεκνοποίησης ή ως υποστήριξη, σωματικά ή/και συναισθηματικά, για θεραπείες γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους:
- Αντιμετωπίζει αγχωτικά ζητήματα που σχετίζονται με την προσπάθεια επίτευξης κύησης ή τις παρενέργειες των θεραπειών γονιμότητας.
- Απελευθερώνει και ξεμπλοκάρει συναισθηματικά προβλήματα, τραύματα ή ανεπίλυτα μοτίβα σκέψης που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα.
- Διεγείρει το σώμα φυσικά για να ρυθμίσει και να εξισορροπήσει τις ορμόνες, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και να ενισχύσει την ωορρηξία.
- Βοηθάει σε καταστάσεις όπως αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, PCOS, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου κ.λπ.
book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες