language EN EL SR DE

Τύποι αποβολών

Αποβολή συνήθως αποκαλούμε την αυτόματη απώλεια ενός μη βιώσιμου εμβρύου πριν από την 22η εβδομάδα και με βάρος μικρότερο των 500gr. Ποσοστό 12-15% του συνόλου των κλινικά διαγνωσμένων κυήσεων καταλήγει σε αυτόματη αποβολή και ένα ποσοστό 60% του συνόλου των βιοχημικών κυήσεων. Μεγαλύτερη είναι η συχνότητα των αποβολών μεταξύ 8 – 12ης εβδομάδας της κύησης. Ο κίνδυνος αποβολής είναι 15 -30% για κύηση 6 εβδομάδων, 5 – 10 % για κύηση 7 – 9 εβδομάδων και μικρότερος του 5% για κύηση > 9 εβδομάδων. Το 20 – 40% των εγκύων θα εμφανίσει κάποιας μορφής κολπική αιμόρροια κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης με θετική έκβαση της κύησης. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου ενοχοποιούνται για το 70% των αποβολών στο 1ο τρίμηνο, το 20 – 30 % των αποβολών στο 2ο τρίμηνο και το 5 – 10% των αποβολών στο 3ο τρίμηνο.
Βιοχημική κύηση

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα θετικό τεστ (είτε επιβεβαιωμένο με τεστ ούρων, είτε με εξέταση αίματος) αλλά η ανάπτυξη του εμβρύου έχει σταματήσει σε αρχικά στάδια, οπότε η κύηση δεν φτάνει ποτέ στο στάδιο να διαγνωστεί με την υπερηχογραφική εικόνα. Συνήθως τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης πέφτουν και δεν χρειάζεται περαιτέρω ιατρικός χειρισμός. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά η παρακολούθηση μιας βιοχημικής κύησης, καθώς θα πρέπει να αποκλειστούν τα ενδεχόμενα μιας κύησης αγνώστου τοποθεσίας (PUL) ή και μιας εξωμητρίου κύησης.

Ανεμβρυική κύηση

Με τον όρο αυτό εννοούμε κυήσεις στις οποίες έχουμε επιβεβαιώσει υπερηχογραφικά τον ενδομήτριο σάκο κύησης και σε επόμενα υπερηχογραφήματα παρακολούθησης συνήθως δεν ανευρίσκεται περαιτέρω ανάπτυξη του εμβρύου, με αποτέλεσμα ο εμβρυικός σάκος να είναι κενός. Μερικές φορές αυτή η κύηση αντιμετωπίζεται είτε φαρμακευτικά, είτε χειρουργικά.

Επαπειλούμενη αποβολή

Εάν υπάρχει αιμορραγία, αλλά ο τράχηλός δεν έχει αρχίσει να διαστέλλεται, υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Τέτοιες εγκυμοσύνες συχνά μπορούν να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Αναπόφευκτη αποβολή

Εάν υπάρχει αιμορραγία, υπάρχουν συσπάσεις και ο τράχηλος διαστέλλεται, η αποβολή είναι αναπόφευκτη.

Ατελής αποβολή

Όταν προϊόντα της κύησης βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, μετά από αποβολή μέρους αυτής.

Πλήρης αποβολή

Όταν όλα τα προϊόντα της κύησης αποβληθούν από τη μήτρα.

Σηπτική αποβολή

Ο όρος αναφέρεται σε επιμόλυνση εμβρυϊκών στοιχείων που συμβαίνει σε ατελή ή παλίνδρομη αποβολή. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη και απαιτεί την άμεση προσοχή, πιθανό να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, χορήγηση αντιβιοτικών και υγρών ενδοφλεβίως, υπερηχογραφικός έλεγχος, εκκενωτική απόξεση και ιστολογική εξέταση του περιεχομένου της μήτρας.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες αποβολές εμβρύων συμβαίνουν πριν από την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα σημεία και συμπτώματα της αποβολής μπορεί να περιλαμβάνουν κολπική αιμόρροια ή και αιμορραγία, άλγος στην κοιλιά ή και κράμπες.

Συναισθήματα

Μια αποβολή, τις περισσότερες φορές είναι ένα φυσικό γεγονός: ένα είδος ρύθμισης. Αν το έμβρυο αποβληθεί, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμο. Η γυναίκα πρέπει να μην ενοχοποιεί τον εαυτό της και να μην ανησυχεί για το μέλλον. Μια αποβολή ή και περισσότερες δεν εμποδίζουν να έχετε άλλες φυσιολογικές κυήσεις και να κάνετε παιδιά. Όμως αυτό δεν απαλύνει τον πόνο της απώλειας, κυρίως αν η κύηση ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.
Συνεπώς, μια αποβολή δεν παύει να αποτελεί για τη γυναίκα ένα ψυχικό και συναισθηματικό τραύμα. Αισθάνεται ότι απέτυχε, ότι έχει πληγεί η θηλυκότητα και η μητρότητά της. Άρα είναι ανάγκη να μιλήσει γι’ αυτό και να βοηθηθεί, αν βρίσκεται σε κατάθλιψη. Είναι σημαντικό το περιβάλλον της να την παρηγορήσει και να την ακούσει. Ένα τέτοιο συμβάν, ακόμα και αν από φυσιολογική άποψη είναι σύνηθες, από ψυχολογική άποψη δεν είναι ποτέ.
book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες