language EN EL SR DE

Ελληνική νομοθεσία

Η Ελληνική Νομοθεσία για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ορίζεται από τους Ν. 3305/27/01/2005 και 4958/21/7/2022. Θεωρείται από τις πλέον φιλελεύθερες νομοθεσίες στην Ευρώπη.
Το ηλικιακό όριο για την εφαρμογή μεθόδου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι τα 50 έτη για τη γυναίκα και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 54 έτη υπό προϋποθέσεις και μετά τη λήψη σχετικής άδειας από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.). Δεν υπάρχει όριο για την ηλικία του άντρα.
Ελληνική νομοθεσία
- Επιτρέπεται η δωρεά σπέρματος στη σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση.
- Επιτρέπεται η δωρεά ωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η διαδικασία συνίσταται σε ζευγάρια με αυξημένο αριθμό ανεπιτυχών προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και ζευγάρια με προχωρημένη ηλικία γυναίκας.
- Η διαδικασία δωρεάς σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων μπορεί να είναι ανώνυμη ή να είναι επώνυμη, ή να γνωστοποιείται στο τέκνο μετά από την ενηλικίωσή του, αν το τελευταίο το αιτηθεί.
- Επιτρέπεται η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή σε άγαμες γυναίκες.
- Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση γαμετών, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων για πέντε χρόνια, με δυνατότητα παράτασης ανά πέντε χρόνια.
- Η κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπέρματος δεν απαιτεί τη συναίνεση του/της συζύγου ή του προσώπου με το οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης ή του/της συντρόφου.
- Επιτρέπεται η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση υπό προϋποθέσεις και μετά από ειδική άδεια της Ε.Α.Ι.Υ.Α. Απαγορεύεται η επιλογή φύλου του εμβρύου για κοινωνικούς λόγους.
- Επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα, κατόπιν δικαστικής απόφασης.
- Πριν από κάθε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι απαραίτητη η ενημέρωση και συναίνεση του ατόμου/ζευγαριού.

Καλύπτονται τα έξοδα Eξωσωματικής και Πρόκλησης Ωοθυλακιορρηξίας;

Κάθε ασφαλισμένη δικαιούται μέσω του ασφαλιστικού της φορέα να υποβληθεί συνολικά σε:
- Τέσσερεις (4) συνολικά προσπάθειες για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας,
- Τέσσερεις (4) συνολικά προσπάθειες για εξωσωματική γονιμοποίηση

Κάθε γυναίκα ηλικίας έως 54 ετών έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στις προαναφερόμενες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να αποκτήσει παιδί, έγγαμη ή άγαμη. Με την καθοδήγηση του ιατρού γυναικολόγου που την παρακολουθεί ή/και της κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, καταρτίζει φάκελο δικαιολογητικών και παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή προκειμένου να δοθεί τελική έγκριση. Η ασφαλισμένη παρίσταται αυτοπροσώπως στην Επιτροπή.

Η κρίση της επιτροπής αφορά δύο προσπάθειες, οι οποίες δεν μπορούν να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 4 μήνες, και ισχύει για ένα χρόνο.

Η ασφαλισμένη ξαναπερνάει επιτροπή για τις υπόλοιπες δύο προσπάθειες, εφόσον τις χρειαστεί. Με την έγκριση της επιτροπής χορηγούνται στην ασφαλισμένη:
- δωρεάν τα φάρμακα που απαιτούνται για τη διέγερση των ωοθηκών (γοναδοτροπίνες)
- σχετικό επίδομα με την ολοκλήρωση της προσπάθειας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των επιτροπών του ΕΟΠΥΥ (Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά Εξωσωματικής Γονιμοποίησης) ή για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε στην κατάρτιση του φακέλου μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εξυπηρέτηση πελατών της Newlife στο 2310 457770.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι - Νομοθεσία για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: [1], [2], [3] & [4]
book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες