language EN EL SR DE

Διασφαλίστε τη γονιμότητά σας

Τα τελευταία 30 χρόνια, η μέση ηλικία των γυναικών στην Ελλάδα που φέρνουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί αυξάνεται σταθερά. Το 2021 η μέση ηλικία ανήλθε στα 31 έτη και περισσότερο από το 36% των μωρών που γεννήθηκαν το 2022 ήταν από μητέρες άνω των 35 ετών.
Κατάψυξη ωαρίων

Ποιοι είναι οι πιο προφανείς λόγοι πίσω από την κρυοσυντήρηση;

1. Η κρυοσυντήρηση σου επιτρέπει να κάνεις επιλογές που αντανακλούν τις πραγματικές σου επιθυμίες και να ζήσεις μια ζωή που είναι αληθινά δική σου. Μπορεί να μη νιώθεις έτοιμη ακόμα επειδή θες να ακολουθήσεις τις σπουδές σου ή να έχεις άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.

2. Θεραπείες που επηρεάζουν τη γονιμότητα: Τα άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε θεραπείες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η χημειοθεραπεία, μπορεί να θέλουν να καταψύξουν τα ωάρια τους πριν από τη θεραπεία.

3. Μερικές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας και πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Υπάρχουν όμως και κάποιες, ίσως, κρυφές ανησυχίες…

1. Αν μείνω μόνη μου ξαφνικά;
Πολλές είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να είχες κάνει σχέδια μαζί με κάποιον άνθρωπο και ξαφνικά αυτά να ανατρέπονται για οποιονδήποτε λόγο. Τα θέλω σου όμως μπορεί να παραμένουν ίδια. Η κρυοσυντήρηση σου δίνει τη δυνατότητα να μη στηρίζεις σε κανέναν τα θέλω σου, παρά μόνο στον εαυτό σου.

2. Αν δεν έχω βρει σύντροφο πρέπει να αγχωθώ;
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορείς να φτιάξεις την οικογένεια σου με οδηγό το δικό σου σώμα.

3. Θα χρειαστεί να καταψύξω τα έμβρυα μου;
Κάποια ζευγάρια δεν επιθυμούν την κατάψυξη εμβρύων, γι’αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό για να αποφευχθεί η καταστροφή εμβρύων στο μέλλον.

4. Η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητά μου;
Δυστυχώς, η ηλικία είναι ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την γονιμότητα, αλλά θα δούμε παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό.

5. Και αν θέλω να μεγαλώσω την οικογένειά μου μελλοντικά;
Μερικά ζευγάρια επιλέγουν την κρυοσυντήρηση για να έχουν την ευελιξία να συλλάβουν και αργότερα στη ζωή τους, με σκοπό να μεγαλώσουν την ήδη υπάρχουσα οικογένειά τους, είτε επειδή απλά το επιθυμούν, είτε λόγω ενός νέου γάμου.
Κατάψυξη ωαρίων

Πώς η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητά μας;

Ωοθηκικό απόθεμα
Κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο και μοναδικό αριθμό ωαρίων, έτοιμα να ωριμάσουν και να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτός ο αριθμός αποτελεί το «απόθεμα ωοθηκών».

Αριθμός Ωαρίων
Μία γυναίκα γεννιέται με 1-2 εκατομμύρια ωάρια κατά μέσο όρο και μέχρι την ηλικία των 30 ετών, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 90%. Μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στην ηλικία των 40 ετών, μπορεί να έχει δέκα φορές λιγότερα ωάρια στις ωοθήκες της από ό,τι όταν ήταν 25 ετών. Αλλά μην ανησυχείτε, κάθε γυναίκα είναι μοναδική και έτσι και το απόθεμα των ωαρίων της. Μπορεί να έχετε περισσότερα ή λιγότερα ωάρια από μια άλλη γυναίκα της ίδιας ηλικίας.

Ποιότητα Ωαρίων: Πιθανότητα Εγκυμοσύνης
Η ποιότητα των ωαρίων είναι εξίσου σημαντική. Μετά τα 35, η ποιότητα αρχίζει να μειώνεται, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας και χρωμοσωμικών προβλημάτων στα έμβρυα. Αυτό είναι κάτι που θα ήταν καλό να σκεφτείτε αν σχεδιάζεται να κάνετε τη δική σας οικογένεια ή ακόμα και να μεγαλώσετε αυτή που ήδη έχετε. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η χρήση ωαρίων που κρυοσυντηρήθηκαν σε μικρή ηλικία παρουσιάζει εξαιρετικά μικρό κίνδυνο εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα έμβρυα σε σχέση με σύλληψη σε μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία.

Τι είναι η Κατάψυξη Ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια μέθοδος που βοηθά τις γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να επιτύχουν εγκυμοσύνη στο μέλλον. Η θεραπεία αυτή έχει καταστεί εφικτή χάρη στις νέες τεχνικές που αναπτύχθηκαν στον τομέα της κρυοσυντήρησης ιστών. Τα μη γονιμοποιημένα ωάρια μπορούν να κρυοσυντηρηθούν και να αποθηκευτούν με ασφάλεια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν ανεπηρέαστα από το χρόνο. Τα κατεψυγμένα ωάρια μπορούν να αποψυχθούν στο μέλλον, να γονιμοποιηθούν με σπέρμα σε εργαστηριακό περιβάλλον και να εμφυτευτούν στη μήτρα μόλις δημιουργηθούν έμβρυα. Σήμερα, η υαλοποίηση προσφέρει ποσοστά επιβίωσης μετά την απόψυξη μέχρι και 95%.

Διαδικασία Κατάψυξης Ωαρίων

Μολονότι μια γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της σε οποιαδήποτε ηλικία, γενικά η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται να γίνεται σε ηλικία έως 38 ετών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας (απόθεμα ωοθηκών κ.α.). Σίγουρα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Αποτελείται από 3 στάδια:
- Διέγερση των ωοθηκών με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή αρκετών ωαρίων καλής ποιότητας
- Ωοληψία
- Προετοιμασία των ωαρίων και κρυοσυντήρησή τους με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).

Χιλιάδες υγιή παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μετά από κρυοσυντήρηση ωαρίων. Οι έρευνες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι δεν παρατηρούνται διαφορές ως προς την υγεία τους σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από τις συμβατικές μεθόδους εξωσωματικής ή μικρογονιμοποίησης.
Πρόσφατα με τον νέο νόμο Ν. 4958/2022 οι γυναίκες που βρίσκονται σε γάμο/συμβίωση δεν χρειάζονται τη συναίνεση του συζύγου/συντρόφου τους για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους, κάτι που απαιτούσε ο προηγούμενος νόμος του 2005. Ο παλιός νόμος σε περίπτωση λύσης του γάμου προέβλεπε την καταστροφή του γεννητικού υλικού που είχε συγκεντρώσει μια γυναίκα εντός γάμου! Με τον καινούριο νόμο επιτρέπεται η χρήση γεννητικού υλικού μετά από διαζύγιο. Οι γυναίκες μπορούν πλέον να διατηρήσουν τα ωάρια τους κατεψυγμένα, χωρίς ορισμένη και συγκεκριμένη διάρκεια, όσο εκείνες επιθυμούν, με τη μοναδική υποχρέωση να τα χρησιμοποιήσουν έως το 54ο έτος της ηλικίας τους.

7 Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά Με Την Κατάψυξη Ωαρίων

Συνήθως απαιτούνται να καταψυχθούν τουλάχιστον 10 ωάρια. Οι περισσότερες γυναίκες κάτω των 35 μπορούν να παράγουν 10 ωάρια κατά τη διάρκεια ενός κύκλου διέγερσης των ωοθηκών. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να χρειαστούν περισσότερους κύκλους διέγερσης έτσι ώστε να καταφέρουν να συλλέξουν έναν ικανό αριθμό ωαρίων. Γενικά, όσο μεγαλύτερη η ηλικία μιας γυναίκας τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των ωαρίων που απαιτείται για βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει αρχικά την κατάψυξη για 5 έτη, με δικαίωμα διαδοχικών πενταετών παρατάσεων, χωρίς ανώτατο όριο του χρόνου παράτασης.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά ασφαλής. Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν ήπιες παρενέργειες από τα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών όπως φούσκωμα ή δυσφορία στην κοιλιακή χώρα για λίγες ημέρες. Τα σύγχρονα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών έχουν ουσιαστικά εκμηδενίσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Η Κλινική μας θα σας ενημερώσει για τα συμπτώματα ούτως ώστε, εφόσον χρειαστεί, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.

Η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των τριάντα ετών και μειώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των σαράντα ετών. Ως εκ τούτου, η βέλτιστη ηλικία για να καταψύξετε τα ωάριά σας στα τέλη των είκοσι σας. Ωστόσο, η κατάψυξη ωαρίων στα τριάντα έως τριάντα πέντε είναι επίσης αρκετά συνηθισμένη.

Όσο νεότερη είναι η γυναίκα όταν καταψύξει τα ωάριά της, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα τους και άρα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη όταν αποψυχθούν. Σε μεγάλες μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία και συμπεριλαμβάνουν χιλιάδες περιστατικά υγιών γυναικών και δοτριών, η επιβίωση ήταν πάνω από 95% και οι κυήσεις/εμβρυομεταφορά κυμαίνεται από 45-53%.

Μόλις αποθηκευτούν τα ωάρια, το ποσοστό επιτυχίας «κλειδώνεται» στην ηλικία που καταψύχθηκαν. Η διάρκεια που περνούν κρυοσυντηρημένα δεν έχει καμία σχέση με το μελλοντικό αποτέλεσμα της θεραπείας.

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση που εξελίσσεται προοδευτικά επηρεάζοντας τη γονιμότητά σας. Η κατάψυξη ωαρίων θα σας επιτρέψει να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος με τα δικά σας ωάρια, ασχέτως της εξέλιξης της πάθησης.
book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες