language EN EL SR DE

Υποβοηθούμενη εκκόλαψη

Στη φύση, μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, το έμβρυο περιβάλλεται από μια διαφανή ζώνη η οποία προστατεύει την ακεραιότητά του. Για να μπορέσει να επιτευχθεί η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα θα πρέπει να βγει η βλαστοκύστη από τη διαφανή ζώνη, δηλαδή να εκκολαφθεί, έτσι ώστε να αναμιχθούν τα κύτταρα της με τα κύτταρα του ενδομητρίου. Επομένως, η εκκόλαψη αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, κατά την οποία η διαφανής ζώνη που περιβάλλει το έμβρυο λεπταίνει και δημιουργείται ένα άνοιγμα μέσα από το οποίο το έμβρυο βγαίνει, για να προσκολληθεί στο ενδομήτριο.

Η υποβοηθούμενη εκκόλαψη αναφέρεται σε τεχνικές στο εμβρυολογικό εργαστήριο που σκοπό έχουν να λεπτύνουν τη διαφανή ζώνη μιας βλαστοκύστης, προκειμένου να διευκολυνθεί τεχνητά η διαδικασία της εμφύτευσης.

Πότε κρίνεται απαραίτητη;

Σε κάθε εργαστήριο ο εμβρυολόγος που παρακολουθεί την ανάπτυξη και τη μορφολογία των εμβρύων κρίνει πότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί η υποβοηθούμενη εκκόλαψη.

Οι κυριότερες ενδείξεις για την εφαρμογή της υποβοηθούμενης εκκόλαψης είναι:
1. Όταν η διαφανής ζώνη είναι ιδιαίτερα συμπαγής και παχύτερη του φυσιολογικού.
2. Πριν τη διενέργεια βιοψίας στο πλαίσιο προεμφυτευτικού ελέγχου (PGTA/PGTM).
3. Όταν χρησιμοποιούνται κρυοσυντηρημένα (vitrified) ωάρια σε μια προσπάθεια εξωσωματικής.
4. Σε περιστατικά με επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης μετά από εξωσωματική.
5. Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από 40 έτη).
6. Σε γυναίκες με υψηλή βασική τιμή της FSH.

Η υποβοηθούμενη εκκόλαψη γίνεται είτε μηχανικά με τη χρήση μικροπιπέτας, είτε χημικά με τη χρήση διαλύματος Tyrode’s, είτε με τη χρήση laser προσαρμοσμένου στο μικροσκόπιο. Η τελευταία τεχνική είναι και η πιο διαδεδομένη στις μέρες μας, στις περισσότερες κλινικές εξωσωματικής ανά τον κόσμο, καθώς αποτελεί μια γρήγορη και ασφαλή μέθοδο που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις στα έμβρυα, είτε την 3η ημέρα καλλιέργειας, είτε την 5η ημέρα καλλιέργειας τους.
Στη Newlife για την υποβοηθούμενη εκκόλαψη χρησιμοποιούμε ειδικό laser ακριβείας, με το οποίο λεπταίνουμε τη διαφανή ζώνη του εμβρύου, έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να εκκολαφθεί.
Σύμφωνα με έρευνες, η υποβοηθούμενη εκκόλαψη σε ορισμένες εξατομικευμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφύτευσης των μεταφερόμενων εμβρύων στη μήτρα της γυναίκας. Ωστόσο είναι γνωστό πως όσο λιγότερο επεμβατικοί γινόμαστε, τόσο το καλύτερο για τα ίδια τα έμβρυα και γι’ αυτό τον λόγο η υποβοηθούμενη εκκόλαψη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητο από την ομάδα του εργαστηρίου.
book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες