language EN EL SR DE

Πώς να μείνω έγκυος

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει πως ήρθε η κατάλληλη ώρα για να δημιουργήσουν οικογένεια και να ξεκινήσουν προσπάθειες σύλληψης, το τελευταίο πράγμα συνήθως που θέλουν να βιώσουν είναι μια περίοδο μακροχρόνιας αναμονής μέχρι να προκύψει το θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Αν και η μητέρα φύση είναι αυτή που κανονίζει το πότε τελικά θα προκύψει μια σύλληψη, παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε (ή να μην κάνετε) προκειμένου να μείνετε έγκυες το συντομότερο δυνατόν.

1

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Πριν ξεκινήσετε επίσημα να προσπαθείτε, μπορείτε να κάνετε έναν βασικό έλεγχο διερεύνησης της γονιμότητας σας και μια συζήτηση με τον γιατρό σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με βιταμίνες και συμπληρώματα της διατροφής που περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο φαίνεται να προστατεύει από κάποιες συγκεκριμένες ανατομικές ανωμαλίες των εμβρύων. Το φυλλικό οξύ λειτουργεί κατά τα πρώτα στάδια μιας εγκυμοσύνης, γι' αυτό το λόγο πολλές φορές προτίνεται από τους ειδικούς να λαμβάνεται 2-3 μήνες πριν ακόμη την έναρξη των προσπαθειών για την επίτευξη κύησης.

2

Γνωρίστε και εξοικειωθείτε με τον καταμήνιο κύκλο σας

Η γνώση και η κατανόηση του καταμήνιου κύκλου βοηθά τη γυναίκα να ξέρει πότε είναι οι γόνιμες μέρες της. Ο εντοπισμός της ωορρηξίας είναι για κάποιες γυναίκες δύσκολη διαδικασία και για κάποιες άλλες ευκολότερη. Είναι σημαντικό η γυναίκα να μάθει να αναγνωρίζει τις αλλαγές στο σώμα της, όπως για παράδειγμα την αλλαγή στη σύσταση και την ποιότητα της τραχηλικής βλέννας. Μερικές γυναίκες επίσης είναι πιθανό να αισθάνονται ένα μονόπλευρο τσίμπημα ή πόνο, κλινικό σημάδι που πολλές φορές σε κάποιες γυναίκες συμπίπτει με την ωορρηξία.

Για κάποιες άλλες γυναίκες που δεν μπορούν να εντοπίσουν τις γόνιμες ημέρες του κύκλου τους, μπορούν να αγοράσουν από το φαρμακείο και να κάνουν χρήση τα ειδικά τεστ πρόβλεψης ωορρηξίας. Τα ειδικά αυτά τεστ μπορούν να σας διαβεβαιώσουν για το αν και πότε κάνετε ωορρηξία, ή αν δεν έχετε τακτική συχνότητα σεξουαλικών επαφών, να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας, έτσι ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυες, συγχρονίζοντας τις επαφές. Γενικά οι γυναίκες που έχουν σταθερούς κύκλους των 28 ημερών, τείνουν να κάνουν ωορρηξία περίπου τη 14η ημέρα. Ωστόσο πολλές γυναίκες έχουν μεγαλύτερους ή μικρότερους κύκλους, οπότε και οι γόνιμες ημέρες τους ποικίλουν. Σε αυτές τις γυναίκες φαίνεται πως η εφαρμογή των ειδικών τεστ ωορρηξίας, μπορεί να συμβάλλει σε κάποιες περιπτώσεις στην έλευση μιας εγκυμοσύνης συντομότερα.

Όσον αφορά τις γυναίκες που έκαναν χρήση αντισυλληπτικού δισκίου και επιθυμούν να το διακόψουν για να συλλάβουν, δεν απαιτείται η μεσολάβηση κάποιου χρονικού διαστήματος όπως πίστευαν κάποτε. Με την ολοκλήρωση ενός κουτιού αντισυλληπτικών και τη διακοπή αυτών για τον ερχομό της περιόδου, από τον επόμενο κύκλο η γυναίκα μπορεί θεωρητικά να μείνει έγκυος, μιας και χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής η γυναίκα ξεκινά και πάλι να κάνει ωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους.

3

Δεν υπάρχουν ιδανικές θέσεις - στάσεις κατά τη σεξουαλική επαφή που να ευνοούν τη σύλληψη

Οι μύθοι περί ιδανικής στάσης κατά την επαφή αφθονούν. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να καταδεικνύει ότι κάποιες συγκεκριμένες θέσεις ή στάσεις κατά τη σεξουαλική επαφή υπερτερούν έναντι κάποιων άλλων στο να δώσουν εγκυμοσύνη. Αντιθέτως η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας άντρας εκσπερματώνει στον κόλπο της συντρόφου του, αν η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες μέρες της, τότε η ύπαρξη της τραχηλικής βλέννας είναι αυτή που θα προστατεύσει τα εκατομμύρια των σπερματοζωαρίων μιας εκσπερμάτισης να διασωθούν από το κατά τα άλλα εχθρικό περιβάλλον του κόλπου και να μεταφερθούν στις σάλπιγγες, προκειμένου να γονιμοποιήσουν το ωάριο της γυναίκας.

4

Παραμονή στο κρεβάτι αμέσως μετά την επαφή

Πιθανότατα θα το έχετε ακούσει κι αυτό. Ότι αν θέλεις να προκύψει εγκυμοσύνη, θα είναι καλό μετά την ολοκλήρωση της επαφής η γυναίκα να παραμείνει στο κρεβάτι για όσο περισσότερο γίνεται και μάλιστα με τα πόδια ψηλά! Πρόκειται για έναν ακόμη μύθο που σχετικό με την επιτυχία εγκυμοσύνης. Ένα 5λεπτο παραμονής στο κρεβάτι είναι συνήθως αρκετός χρόνος ώστε τα σπερματοζωάρια να μεταφερθούν στον τράχηλο της γυναίκας (εφόσον αυτή βρίσκεται στις γόνιμες μέρες της). Επίσης η τοποθέτηση των ποδιών μετά το πέρας της διαδικασίας, ψηλά στον αέρα, φαίνεται πως δεν έχει την παραμικρή επίπτωση (θετική ή αρνητική) στο αν θα προκύψει εγκυμοσύνη ή όχι.

5

Συχνότητα επαφών

Έχουν γραφτεί και έχουν λεχθεί πολλά για το ποια πρέπει να είναι η συχνότητα των επαφών όταν προσπαθούμε να μείνουμε έγκυες. Το να υπάρχει καθημερινή σεξουαλική επαφή, ακόμη και κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών, φαίνεται πως δεν αυξάνει απαραίτητα τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα μια συχνότητα επαφών 2-3 φορές την εβδομάδα (ανεξαρτήτως των γόνιμων ημερών) είναι υπέρ-αρκετή και μάλλον η ενδεδειγμένη συχνότητα προκειμένου να προκύψει το πολυπόθητο θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Όσον αφορά το σπέρμα και την επιτυχή σύλληψη, άντρες που φορούν στενά ρούχα - παντελόνια, ή άνδρες που κάνουν συχνά χρήση υδροθεραπειών με ζεστό νερό ( σάουνα - τζακούζι ) ή ακόμη και τακτική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα, φαίνεται πως έχουν μικρότερο αριθμό ζωντανών σπερματοζωαρίων στην εκσπερμάτισή τους. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μικρότερη συχνότητα των παραπάνω συνηθειών έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος, αλλά και την επίτευξη εγκυμοσύνης συντομότερα.

6

Διώξτε το άγχος με οποιοδήποτε τρόπο μπορείτε

Προσπαθείτε, όσο το δυνατόν, να μην αγχώνεστε για το πότε θα προκύψει μια εγκυμοσύνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη άγχους φαίνεται να επηρεάζει την ωορρηξία. Επομένως όσο πιο χαλαρές είστε συνήθως τόσο πιο άμεσα προκύπτει και το θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

7

Ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Η τακτική σωματική άσκηση είναι μια υγιεινή συνήθεια, ειδικά αν σας βοηθά να διατηρήσετε το ιδανικό για εσάς βάρος. Αντιθέτως η υπερβολική σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει αιτία ώστε μια γυναίκα να κάνει αμηνόρροιες και ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους.
Η διακοπή καπνίσματος στη γυναίκα αλλά και στον άντρα φαίνεται πως αυξάνει την πιθανότητα να προκύψει αυτόματη σύλληψη. Η διακοπή καπνίσματος στη γυναίκα έχει συσχετιστεί με βελτίωση των κυκλοφορούντων επιπέδων των οιστρογόνων, αλλά και με βελτίωση των συνθηκών της ωορρηξίας. Η διακοπή καπνίσματος στον άντρα έχει συσχετιστεί με βελτίωση των συνθηκών της σπερματογένεσης, αλλά και με βελτίωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες