Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι εκείνη η μέθοδος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην οποία υποβάλλεται μια γυναίκα που δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να λάβει φάρμακα προκειμένου να επιτευχθεί πολλαπλή ωοθυλακιογένεση. Ένδειξη για εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο έχουν οι γυναίκες εκείνες που ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και με τη χορήγηση ισχυρής ορμονικής διέγερσης παρουσιάζουν φτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών και τελικά παράγουν ένα ή δυο ωοθυλάκια. Ένας φυσικός κύκλος ενδέχεται να ακυρωθεί, ή να μην οδηγήσει σε εμβρυομεταφορά, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης του ωοθυλακίου ή της οιστραδιόλης δεν είναι ο αναμενόμενος, είτε γιατί μπορεί να συμβαίνει πρόωρη ωοθυλακιορηξία, είτε γιατί το ωοθυλάκιο δεν περιέχει κατά την ωοληψία ώριμο ωάριο ικανό να γονιμοποιηθεί. Κατά το φυσικό κύκλο αποφεύγεται η έκθεση της γυναίκας σε υψηλά επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων, αλλά και στον κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο
Γιατί θα πρέπει να με ενδιαφέρει η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο αποτελεί μια εναλλακτική λύση από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι δημοφιλής σε υπογόνιμα ζευγάρια, επειδή είναι χαμηλού κινδύνου, έχει χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση με διέγερση και αποτελεί μια διαδικασία φιλική προς τον ασθενή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο προσφέρει στους ασθενείς τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης με λιγότερα ή και καθόλου φάρμακα (που σημαίνει αμέσως λιγότερο κόστος και λιγότερες ενέσεις), λιγότερες παρενέργειες και λιγότερες επισκέψεις στο ιατρείο (γεγονός που οδηγεί σε λιγότερο άγχος). Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος υπερδιέγερσης ενώ επίσης υπάρχει λιγότερη σωματική καταπόνηση ως αποτέλεσμα της ελάχιστης ποσότητας φαρμάκων που λαμβάνονται. Επίσης, η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο ελαχιστοποιεί την παραγωγή πλεοναζόντων εμβρύων.
Μπορώ να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο;
Για τις γυναίκες που παρουσιάζουν φτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο τις δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουν με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ακόμη και όταν η διέγερση των ωοθηκών έχει αποτύχει επανειλημμένα να δημιουργήσει πολλαπλά έμβρυα.
Για τα ζευγάρια με υπογονιμότητα, λόγω ανδρικού παράγοντα (χαμηλή ή κακή ποιότητα σπέρματος), η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα για γονιμοποίηση με ICSI και ταυτόχρονα να αποφευχθούν οι πολλαπλές εγκυμοσύνες και η περιττή διέγερση για μια κατά τα άλλα γόνιμη σύντροφο.
Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να πάρουν φάρμακα ή δεν μπορούν να το κάνουν λόγω κάποιας συνυπάρχουσας πάθησης έχουν τη δυνατότητα να εξακολουθούν να επωφελούνται από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω της διαδικασίας της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο.