language EN EL SR DE

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ωοθυλακιορρηξία;
Ωοθυλακιορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνονται ένα ή περισσότερα ωάρια από μία από τις ωοθήκες. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτή αντιστοιχεί με τη γόνιμη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Σε γυναίκες με σταθερό εμμηνορρυσιακό κύκλο αυτό κατά κανόνα συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο (έμμηνο ρύση). Κάθε μήνα αρκετά ωάρια ξεκινούν τη διαδικασία ωρίμανσης μέσα στις ωοθήκες. Συνήθως όμως μόνο ένα από αυτά ολοκληρώνει όλη τη διαδικασία με επιτυχία και απελευθερώνεται στην πυελική κοιλότητα για να καταλήξει στη σάλπιγγα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια ωοθήκη θα απελευθερώσει το ωάριο σε κάθε κύκλο. Επίσης δεν είναι απαραίτητο το ωάριο να απελευθερώνεται εναλλάξ κάθε μήνα από τις ωοθήκες, δηλαδή μπορεί η ίδια ωοθήκη να παράγει ωάρια και για περισσότερους από ένα μήνες στη σειρά.
Πως επηρεάζει η FSH τη δυνατότητά μου να μείνω έγκυος;
Όταν οι ωοθήκες δυσκολεύονται να παράγουν ώριμα ωάρια, ο εγκέφαλος απελευθερώνει μια ορμόνη που λέγεται FSH, η οποία διεγείρει τις ωοθήκες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές στην παραγωγή ωαρίων. Σε μια γυναίκα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση από πλευράς γονιμότητας, φυσιολογικά η FSH είναι κάτω του 10, ενώ τιμές πάνω του 25 θεωρούνται κατά κανόνα προβληματικές. Όταν τα επίπεδα της FSH είναι μεταξύ 10 και 25 ονομάζονται οριακά. Καθώς τα υψηλά επίπεδα της FSH σχετίζονται με χαμηλότερη παραγωγή ωαρίων, πολλές κλινικές απορρίπτουν γυναίκες με υψηλά επίπεδα FSH από θεραπευτικά σχήματα. Μολονότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης ελαττώνεται με την αύξηση της ηλικίας και της FSH, είναι αυτονόητο ότι αυτό είναι εφικτό όσο οι ωοθήκες είναι λειτουργικές και παράγουν ωάρια. Στη Newlife η εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και τα πρωτόκολλα θεραπείας επιτρέπουν δικαίωμα στο όνειρο ακόμα και σε γυναίκες με πολύ οριακά επίπεδα FSH. Μέσα από τεχνικές όπως ο φυσικός κύκλος ή ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος ή η mini IVF μπορούμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην ποιότητα, παρά στην ποσότητα των ωαρίων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών που κατάφεραν να μείνουν έγκυες με τη βοήθεια της εξατομικευμένης θεραπείας που τους προσφέρουμε, επιβεβαιώνοντας ότι πολύ συχνά αυτό που τελικά χρειάζεται είναι ένα καλό ωάριο.
Πρόσφατα έκανα λαπαροσκόπηση και βρέθηκε ενδομητρίωση. Μπορώ να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με αυτόν που υπάρχει στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται σε άλλες διαφορετικές περιοχές του σώματος της γυναίκας, όπως για παράδειγμα στις ωοθήκες, στο περιτόναιο και αλλού. Ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της πάθησης εμφανίζονται συμπτώματα όπως πόνος με την περίοδο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή και ανώμαλη αιμορραγία. Μία από τις επιδράσεις της ενδομητρίωσης είναι και η υπογονιμότητα. Σε πολλές περιπτώσεις οι αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης μπορεί να επιφέρουν μη αναστρέψιμες βλάβες στην ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ωάρια.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία από τις προτεινόμενες θεραπείες σε περιπτώσεις υπογονιμότητας λόγω ενδομητρίωσης. Το αν όμως είναι η καλύτερη επιλογή θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες όπως η έκταση της νόσου, η ηλικία σας, κα. Όλες οι απορίες σας σε σχέση με την ενδομητρίωση, την ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης, την επίδραση στη γονιμότητά σας και τις επιλογές σας όσον αφορά την τεκνοποίηση μπορούν να συζητηθούν εκτενώς με το προσωπικό της Μονάδας μας.
Δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε απλώς και να δούμε τι θα συμβεί;
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να μετράτε τη θερμοκρασία του σώματός σας ή να κρατάτε πολύπλοκα αρχεία εάν δεν το θέλετε. Όπως είπαμε και πριν τα ζευγάρια που έρχονται σε σεξουαλική επαφή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνουν αποτελεσματικά τις πιθανότητες σύλληψης. Αξίζει επίσης πριν αρχίσετε να παρακολουθείτε το κύκλο σας για εντοπισμό των πιθανών ημερών της ωοθυλακιορρηξίας σας, να προσπαθήσετε για μερικούς μήνες. Εάν δεν μείνετε έγκυος μετά από έξι μήνες με ένα χρόνο ενεργής προσπάθειας, θα ήταν καλύτερα να μιλήσετε στο γιατρό σας. Μπορεί να σας προτείνει να παρακολουθήσετε τον κύκλο σας για κάποιο διάστημα προκειμένου να προσδιοριστεί αν είναι κανονικός και πότε είναι πιθανότερο να έχετε ωοθυλακιορρηξία.
Εάν ο κύκλος μου δεν είναι σταθερός, θα είναι πιο δύσκολο να μείνω έγκυος;
Όσο πιο ασταθής είναι ο κύκλος σας τόσο πιο δύσκολο είναι να προβλεφθεί η ωοθυλακιορρηξία. Εντούτοις, εάν έχετε ωοθυλακιορρηξία, τότε η σεξουαλική επαφή δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή.
Πώς λειτουργεί ο εμμηνορρυσιακός κύκλος;
Ένα νεογέννητο κορίτσι έχει περίπου 200.000 ωάρια αποθηκευμένα στις ωοθήκες του. Όταν αρχίζει η έμμηνος ρύση («περίοδος») στην ηλικία των 10-14 ετών, πολλά ωάρια θα αρχίσουν να ωριμάζουν αλλά μόνο ένα ή σπανιότερα δύο από αυτά τα ωάρια θα απελευθερώνεται κάθε μήνα από τις ωοθήκες. Το ωάριο που απελευθερώνεται από την ωοθήκη, συλλαμβάνεται από την άκρη της σάλπιγγας, που το μεταφέρει με ήπιες κυματοειδείς κινήσεις προς τη μήτρα. Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί από κάποιο σπερματοζωάριο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη σάλπιγγα, θα εμφυτευτεί μόλις φθάσει στη μήτρα (περίπου πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση – στάδιο βλαστοκύστης). Εάν η γονιμοποίηση δεν πραγματοποιηθεί, το ωάριο θα αποβληθεί μαζί με τμήμα της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο), κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
Πώς λειτουργούν τα συστήματα πρόβλεψης ωοθυλακιορρηξίας που διατίθενται στο εμπόριο;
Τα συστήματα πρόβλεψης ωοθυλακιορρηξίας είναι διαθέσιμα σε όλα τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Τα συστήματα αυτά ανιχνεύουν την αύξηση επιπέδων της ωχρινικής ορμόνης (LH) ακριβώς πριν από την ωοθυλακιορρηξία. Είναι εύκολα στη χρήση τους και συχνά ακριβέστερα από ότι η μέθοδος με τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Ακόμη μπορούν να προβλέψουν την ωοθυλακιορρηξία 24 με 36 ώρες νωρίτερα και βοηθούν να μεγιστοποιήσετε την πιθανότητα σύλληψης από τον πρώτο μήνα που τα χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, δεν είναι αλάνθαστα. Μπορούν να μετρήσουν την LH (δίνοντας θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, όχι όμως απόλυτες τιμές), αλλά δεν μπορούν να δείξουν εάν έχετε ωοθυλακιορρηξία. Τα επίπεδα της LΗ μπορεί να αυξηθούν και χωρίς την απελευθέρωση ενός ωαρίου. Μικρές αυξήσεις στα επίπεδα της LH μπορούν να παρατηρηθούν πριν την πραγματική αύξηση που οδηγεί σε ωοθυλακιορρηξία. Για μέγιστη ακρίβεια ακολουθήστε τις οδηγίες. Εάν έχετε κύκλο 28ημερών , αρχίστε το τεστ την 11η ημέρα και χρησιμοποιήστε το για 6 ημέρες (ή για όσες ημέρες συστήνονται από την εταιρεία παραγωγής και διάθεσης). Εάν ο κύκλος σας είναι πιο μακρύς, για παράδειγμα 35 ημέρες, ξεκινήστε την 14η ημέρα, για 9 ημέρες. Οι γυναίκες που αγοράζουν τα συστήματα αυτά συχνότερα, είναι εκείνες που δεν έχουν σταθερό κύκλο και μερικές φορές είναι και οι λιγότερο ικανοποιημένες από αυτά. Αν ο κύκλος σας κυμαίνεται μεταξύ 28 και 40 ημερών, η ωοθυλακιορρηξία συμβαίνει μεταξύ της 14ης και 26ης ημέρας. Τα συστήματα γενικά παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου για πέντε έως εννέα ημέρες.
book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες