language EN EL SR DE

10 Πράγματα που μπορείς να κάνεις μετά την Εμβρυομεταφορά

by Θάλεια Χατζηαντωνίου, last updated 20 Mar 2023,

2 min read

Το τελευταίο βήμα στον κύκλο θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η εμβρυομεταφορά και μετά από αυτήν, πρέπει να περιμένετε εννέα ημέρες πριν κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Αυτή η περίοδος αναμονής μπορεί να είναι συναισθηματικά προκλητική, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τον εαυτό σας απασχολημένο και να χαλαρώσει το μυαλό σας.

Εδώ είναι τα δέκα κυριότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά από μια εμβρυομεταφορά:

  1. Επιστρέψτε στους ρυθμούς της κανονικής σας ζωής. Δε χρειάζεται να αναπαύεστε ή να ξαπλώνετε όλη την ημέρα. Απλώς θεωρήστε τον εαυτό σας μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος φυσιολογικά.
  2. Επιστρέψτε στη δουλειά. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε απασχολημένες και να αποφύγετε να σκέφτεστε τη διαδικασία όλη την ημέρα.
  3. Κάνετε ελαφριά άσκηση. Η γιόγκα ή οι περίπατοι μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να δημιουργήσετε τις καλύτερες συνθήκες για μια εγκυμοσύνη.
  4. Πηγαίνετε για κολύμπι. Μπορείτε να πάτε για κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα με ηρεμία, αλλά φροντίστε να φορέσετε στεγνό μαγιό μόλις βγείτε από το νερό και αποφύγετε να κάθεστε σε βρεγμένες πετσέτες για αποφυγή μόλυνσης.
  5. Ακολουθήστε τις φαρμακευτικές οδηγίες σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή προμήθεια των φαρμάκων σας και κατανοήστε πώς να τα παίρνετε για να αποφύγετε περαιτέρω άγχος.
  6. Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή. Δε συνιστάται πριν από το τεστ εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκαλέσει κηλίδες αίματος ακόμη και αιμορραγία που μπορεί να σας αγχώσουν περισσότερο.
  7. Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, καθώς και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και σίδηρο. Προσθέστε τα απαραίτητα συμπληρώματα βιταμίνης στην καθημερινότητα σας με τη βοήθεια του γιατρού σας.
  8. Μην κάνετε τεστ εγκυμοσύνης πριν από τη συνιστώμενη ημερομηνία. Κάνοντας το θα προσθέσετε επιπλέον επίπεδα άγχους καθώς το τεστ πριν την καθορισμένη ημέρα μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό.
  9. Αποφύγετε την κατανάλωση του αλκοόλ, της καφεΐνη και το κάπνισμα. Η πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να είναι περιορισμένη και ενώ το κάπνισμα και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.
  10. Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο. Κατά τη διάρκεια των 9 ημερών αναμονής, ξεκινήστε δραστηριότητες για τις οποίες συνήθως δεν είχατε χρόνο πριν. Η ανάγνωση ενός βιβλίου, μια βόλτα, ο κινηματογράφος ή οτιδήποτε θα σας χαλαρώνει μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε στην περίοδο αναμονής.

Συνοψίζοντας, μετά από μια εμβρυομεταφορά, είναι σημαντικό να παραμείνετε όσο πιο χαλαρές γίνεται. Μείνετε απασχολημένες και βρείτε δραστηριότητες που σας δίνουν ευχαρίστηση να περάσετε το χρόνο μέχρι το τεστ εγκυμοσύνης σας.

Θάλεια Χατζηαντωνίου

Θάλεια Χατζηαντωνίου, BSc

Η Θάλεια είναι νοσηλεύτρια εξειδικευμένης εξωσωματικής και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες