language EN EL SR DE

Αίμα στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ανησυχώ;

by Newlife IVF Team, last updated 19 Sep 2019,

3 min read

Αίμα στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ανησυχώ;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης συνήθως αποτελεί μια ευχάριστη περίοδο στη ζωή της γυναίκας, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι αποτελεί και μια ξέγνοιαστη και χαλαρή περίοδο για αυτήν. Πολλές φορές η εμφάνιση έστω και μιας μικρής ποσότητας αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να αποτελέσει για την έγκυο λόγο αυξημένου άγχους και στρες.

Το πιο σημαντικό εξ όλων είναι να μπορεί η έγκυος να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των σταγόνων αίματος (σταγονοειδής αιμόρροια - blood spotting) από την ενεργό αιμορραγία καθώς και το ότι μία μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να οφείλεται σε άσχετους με την εγκυμοσύνη λόγους, όπως για παράδειγμα φλεγμονή του αιδοίου ή του τραχήλου, μικροτραυματισμοί της γεννητικής περιοχής κ.α.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, παρατηρούν μία μικρή ή μεγάλη αιμορραγία και καλούν έντρομες το γυναικολόγο τους στο τηλέφωνο προκειμένου να εξεταστούν και να καθησυχαστούν το συντομότερο δυνατό για την πορεία της κύησης τους.

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων αίματος ή ακόμα και μιας μεγαλύτερης ποσότητας αιμορραγία;

Δεν είναι πάντα δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία. Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι από τους πιο συχνούς λόγους:

Αίμα στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Μια γυναίκα μπορεί να δει αίμα ή σταγόνες αίματος για τους εξής λόγους:

  • Αιμορραγία της εμφύτευσης, (συμβαίνει συνήθως στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο - έμβρυο εισέρχεται - εμφυτεύεται και αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας)

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η κολπική αιμόρροια που εμφανίζει η έγκυος είναι ήπια, χαρακτηρίζεται ως σταγονοειδής αιμόρροια και σπανιότερα είναι μεγάλης ποσότητας, διαρκεί συνήθως από 24 έως και 48 ώρες και αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία για την οποία δε συντρέχει συνήθως κανένας λόγος ανησυχίας. Συνηθέστερα πρόκειται για κηλίδες αίματος καφεοειδους απόχρωσης και όχι κόκκινου χρώματος και σπανίως συνοδεύεται από πόνο.

  • Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της κύησης

Μερικές φορές οι έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μικρού ή μεγάλου βαθμού κολπική αιμόρροια που μοιάζει με την έμμηνο ρύση και μάλιστα η αιμόρροια αυτή εμφανίζεται στον αναμενόμενο χρόνο που θα έπρεπε να εμφανίσει η γυναίκα την αναμενόμενη έμμηνο ρύση δηλαδή περίπου με τη συμπλήρωση της τετάρτης και της όγδοης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

  • Σεξουαλική επαφή

Στην εγκυμοσύνη, ο τράχηλος γίνεται λίγο πιο ευαίσθητος και ευάλωτος σε ερεθισμούς και περιστασιακά μπορεί και να αιμορραγεί λόγω της αυξημένης αιμάτωσης του κατά τη διάρκεια της κύησης. Συχνά αυτό συμβαίνει μετά την ερωτική επαφή.

  • Λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας.

Ωστόσο κάποιες φορές, το αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, αφορά πιο σοβαρές καταστάσεις όπως :

  • Ύπαρξη τραχηλικού πολύποδα.
  • Βιοχημική κύηση, που συμβαίνει όταν το έμβρυο εμφυτευθεί εντός της μήτρας και τελικά αποβληθεί αυτόματα από αυτήν πριν φτάσει ο ιατρός γυναικολόγος να διαπιστώσει υπερηχογραφικώς την ύπαρξη αυτής.
  • Απειλούμενη αποβολή - παλίνδρομη εγκυμοσύνη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τελικά τον τερματισμό της κύησης. Συχνά το αίμα που προκύπτει μετά από αποβολή, μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο λόγω συσπάσεων της μήτρας.
  • Έκτοπη κύηση, η οποία συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο - έμβρυο εμφυτεύεται κάπου αλλού εκτός της μήτρας, η έκτοπη κύηση μπορεί να αφορά τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, τον τράχηλο ακόμη και την κοιλιά.
  • Μύλη κύηση, μια εξαιρετικά σπάνια μαιευτική κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει έμβρυο και δυνατότητα βιώσιμης κύησης παρόλη την ύπαρξη τροφοβλαστικού ιστού - αρχόμενου πλακούντα εντός της μήτρας.

Αίμα στο 2ο και στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση αίματος σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο σοβαρή, γιατί μπορεί να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα για τη μητέρα ή το μωρό.

Πιθανές αιτίες της αιμορραγίας σε κατά τη διάρκεια του δευτέρου ή και του τρίτου τριμήνου της κύησης αποτελούν:

  • Προδρομικός πλακούντας.
  • Αποκόλληση πλακούντα.
  • Πρόωρος τοκετός.

Τελικά αυτό που πρέπει να θυμάται μια έγκυος είναι πως οποτεδήποτε και αν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της κύησης, οποιαδήποτε μορφή κολπικής αιμορραγίας, μικρή ή μεγάλη, επειδή πάντα υποβόσκει ο κίνδυνος να υποκρύπτεται κάποια σοβαρή μαιευτική επιπλοκή, καλό θα είναι η έγκυος να επικοινωνεί με το θεράποντα ιατρό της προκειμένου να την κατευθύνει ανάλογα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες