language EN EL SR DE

Ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία και προβλήματα γονιμότητας

by Ερμήνα Κωνσταντινίδου, last updated 12 Sep 2022,

3 min read

Η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία και η χαμηλή λίμπιντο είναι θέματα που συχνά παραβλέπονται καθώς πολλές φορές θεωρούνται ταμπού. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τα προηγούμενα χρόνια εστίαζε κυρίως σε ζητήματα γονιμότητας των γυναικών. Ωστόσο, στις μέρες μας, η προσοχή της ιατρικής κοινότητας έχει μετατοπιστεί στην ανδρική πλευρά. Η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία και η επίδρασή της στη γονιμότητα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που διερευνώνται καθώς είναι συχνή αλλά θεραπεύσιμη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πόσο συχνή είναι η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία;

Στο γενικό πληθυσμό, περίπου το 30% των ανδρών επηρεάζεται από σεξουαλική δυσλειτουργία, με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμη υψηλότερο στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε άνδρες όλων των αναπαραγωγικών ηλικιών. Παρόλο που μπορεί να παρατηρηθεί συχνά σε άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας, η σεξουαλική δυσλειτουργία σπάνια θα θεωρηθεί ως η κύρια αιτία της υπογονιμότητας.

Σεξουαλική δυσλειτουργία ως αιτία υπογονιμότητας

Η αιτία της υπογονιμότητας στους άντρες έχει να κάνει κυρίως με προβλήματα προ-ορχικά, ορχικά και μετα-ορχικά. Η σεξουαλική δυσλειτουργία θα μπορούσε να εμπίπτει στην κατηγορία των προορχικών προβλημάτων και οι τύποι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα είναι οι εξής:

  • Στυτική δυσλειτουργία: Αυτό επηρεάζει κυρίως τη φυσική σύλληψη σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η διείσδυση δεν είναι εφικτή. Η αιτία μπορεί να αφορά τη φυσιολογία του άνδρα(π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά, νευρολογικά, ενδοκρινικά προβλήματα) ή να είναι ψυχολογική.
  • Αδυναμία εκσπερμάτισης: Η αδυναμία εκσπερμάτισης μέσω οποιασδήποτε μορφής διέγερσης είναι σπάνια. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα καταστάσεων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα (π.χ. τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, καρκίνος), λοιμώξεις ή ψυχολογικά προβλήματα (π.χ. στρες, κατάθλιψη).
  • Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: συνήθως προκαλείται λόγω ατελούς σύγκλεισης του έσω σφιγκτήρα. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη αντί για μια κανονική εκσπερμάτιση. Αυτό οδηγεί στην απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό μετά την εκσπερμάτιση.
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση: Αυτός ο τύπος επηρεάζει κυρίως τη φυσική σύλληψη σε σοβαρές περιπτώσεις όταν η εκσπερμάτιση συμβαίνει πριν ή ακριβώς τη στιγμή της διείσδυσης, οδηγώντας σε αδυναμία του σπέρματος να εισέλθει στον κόλπο.

Πιθανές θεραπείες

Η θεραπευτική οδός που ακολουθείται για κάθε περίπτωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνδρας:

  • Στυτική δυσλειτουργία: Η θεραπεία εξαρτάται από την κύρια αιτία και τη σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας. Μερικές από τις συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν: από του στόματος φάρμακα γνωστά ως αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (π.χ. Viagra), θεραπεία τεστοστερόνης σε ορμονική δυσλειτουργία, συσκευές κενού για τη στυτική δυσλειτουργία, ενδοουρηθρικά φάρμακα (σε περιπτώσεις που τα από του στόματος φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά), ενέσιμη θεραπεία, εμφυτεύματα πέους, άσκηση και ψυχολογική συμβουλευτική.
    Λάβετε υπόψη ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σε περιπτώσεις όπου η παραγωγή δείγματος μέσω αυθόρμητης στύσης δεν είναι εφικτή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα όπως χειρουργικές τεχνικές συλλογής σπέρματος (PESA/TESA/TESE/micro TESE) ή ηλεκτροεκσπερμάτιση.
  • Ανεκσπερμάτωση: Και πάλι, η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της μη εκσπερμάτωσης. Ακριβώς όπως η στυτική δυσλειτουργία, οι επιλογές ανάκτησης σπέρματος περιλαμβάνουν όπως χειρουργικές τεχνικές συλλογής σπέρματος (PESA/TESA/TESE/micro TESE) ή ηλεκτροεκσπερμάτιση.
  • Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Τυπικά, η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν απαιτεί θεραπεία μέχρι να επηρεάσει τη γονιμότητα. Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έχουμε τις επιλογές της λήψης σπέρματος μέσα από τα ούρα, της χειρουργικής συλλογής σπερματοζωαρίων από τους όρχεις (TESE/micro TESE) ή ακόμα και των φαρμάκων σε περιπτώσεις που δεν προκαλούνται από ανατομικά προβλήματα ή σε περιπτώσεις που συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα προκαλούν παλίνδρομη εκσπερμάτιση.
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση: Η θεραπεία περιλαμβάνει συμβουλευτική θεραπεία σε ψυχολόγο, εκμάθηση τεχνικών βελτίωσης σεξουαλικής υγείας (π.χ. εκσπερμάτιση μία ή δύο ώρες πριν την επαφή για να καθυστερήσει η εκσπερμάτιση κατά τη σεξουαλική επαφή), ασκήσεις πυελικού εδάφους, χρήση ειδικά σχεδιασμένων προφυλακτικών και φαρμάκων. Η θεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής, καθώς για τη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η λήψη δείγματος σπέρματος, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί πρόβλημα.

Η ανδρική υπογονιμότητα και η σεξουαλική δυσλειτουργία συνήθως είναι αντιμετωπίσιμες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Πολλές υποκείμενες παθήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανδρική υπογονιμότητα και σεξουαλική δυσλειτουργία. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας κάνοντας κλικ εδώ.

Ερμήνα Κωνσταντινίδου

Ερμήνα Κωνσταντινίδου, BSc

Η Ερμήνα είναι Μαία και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες