language EN EL SR DE

Αποτυχία εμφύτευσης στην εξωσωματική γονιμοποίηση - Γιατί συμβαίνει;

by Newlife IVF Team, last updated 15 Mar 2023,

3 min read

Το πρώτο μωρό εξωσωματικής γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1978 και όμως μετά από τόσα χρόνια, οι επιστήμονες εξακολουθούν να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένα από τα κύρια ζητήματα που εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση είναι οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης (RIF).

Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία εμφύτευσης (RIF) ορίζεται ως η αποτυχία επίτευξης κλινικής εγκυμοσύνης μετά από μεταφορά τουλάχιστον τεσσάρων εμβρύων καλής ποιότητας σε τουλάχιστον τρεις φρέσκους ή κατεψυγμένους κύκλους σε μια γυναίκα ηλικίας κάτω των 40 ετών. Εάν ένας κύκλος θεραπείας είναι επιτυχής ή όχι, εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του εμβρύου (μορφολογική και γενετική) και σε μικρότερο βαθμό από την επένδυση του ενδομητρίου (μορφολογικά κριτήρια, πάχος και χρονισμός μεταξύ της επένδυσης και του εμβρύου).

Χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Με το πέρας της ηλικίας των γυναικών, το ποσοστό των χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα ωάρια που παράγουν και ως εκ τούτου
τα έμβρυα που δημιουργούν αυξάνει. Αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλότερα ποσοστά αποβολών. Προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά επιτυχίας, τα σύγχρονα εργαστήρια πραγματοποιούν τις εμβρυομεταφορές στο στάδιο της βλαστοκύστης και ως εκ τούτου έχουν τη γνώση της τελικής αξιολόγησης του εμβρύου. Οι βλαστοκύστες έχουν μικρότερη πιθανότητα να φέρουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες καθώς η φύση φιλτράρει κάποιες από αυτές, όπως το έμβρυο αναπτύσσεται μετά τη γονιμοποίηση. Σε περιπτώσεις όπου για τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης ύποπτη είναι η ανάπτυξη του εμβρύου, πραγματοποιείται εξέταση αίματος καρυότυπου στο ζευγάρι για να αποκλείσουν πρόσθετους γενετικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο από αναμενόμενο ποσοστό ανωμαλιών στα έμβρυα που παράγουν. Προεμφυτευτική γενετική εξέταση των εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης μπορεί επίσης να συνιστάται ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τον αναμενόμενο αριθμό βλαστοκύστεων.

Δομικές ανωμαλίες της μήτρας

Οι δομικές ανωμαλίες της μήτρας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποτυχημένες εμφυτεύσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τυχόν παθολογικές αλλοιώσεις στην ενδομήτρια κοιλότητα όπως υπερπλασία, παρουσία διαφραγμάτων της μήτρας, υποβλεννογόνια ινομυώματα και πολύποδες. Επιπλέον, η χρόνια ενδομητρίτιδα μπορεί να επηρεάσει την πάχυνση του ενδομητρίου και επίσης να οδηγήσει σε αποτυχημένες εμφυτεύσεις. Η παρουσία υδροσάλπιγγας ή η ενδομητρίωση, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πιθανότητες επιτυχίας σε μια εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι δομικές ανωμαλίες μπορούν να ανιχνευθούν μέσω μην επεμβατικού τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν πιο επεμβατικές διαδικασίες όπως η υστεροσκόπηση ή η λαπαροσκόπηση τόσο για τη διερεύνηση όσο και για τη θεραπεία παθήσεων που εμφανίζονται.

Ενδοκρινολογικοί παράγοντες

Οι ενδοκρινολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου αποτυχίας εμφύτευσης. Αυτοί περιλαμβάνουν νόσο του θυρεοειδούς, σακχαρώδη διαβήτη και ωχρινική ανεπάρκεια. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός, που ορίζεται ως TSH πάνω από 4 mIU/L, σχετίζεται επίσης με αποβολή και ότι η θεραπεία αυτού βελτιώνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Εάν η εμφύτευση αποτύχει, ακόμα και αν έχουν εφαρμοστεί όλες οι παραπάνω μέθοδοι και εξετάσεις θα πρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις. Εάν η πιθανή πηγή του προβλήματος είναι η ποιότητα των εμβρύων, τότε το ζευγάρι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να εξετάσει τη δωρεά γαμετών. Αν το πρόβλημα προκαλείται από παράγοντες της μήτρας και το ζήτημα μπορεί να μην επιλυθεί τότε η παρένθετη μητρότητα θα πρέπει να συζητηθεί.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης που μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για τη διερεύνηση των αιτιών και υπάρχουν λύσεις σε πολλά από αυτά τα προβλήματα. Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας και προτάσεις απαιτούνται για κάθε ασθενή και ανάλογα με τους λόγους στους οποίους οφείλονται οι αποτυχίες που έχει αντιμετωπίσει.

Η ιατρική και επιστημονική ομάδα της Newlife IVF Greece δε σταματά ποτέ να επεκτείνει τις γνώσεις της και εργάζεται σκληρά για να προσφέρει τις πιο σύγχρονες θεραπείες και λύσεις που είναι διαθέσιμες στον τομέα της εξωσωματική γονιμοποίησης.

Ωστόσο, εκτός από την εμπειρία και την ιατρική καθοδήγησή είναι εδώ για να σας ακούσει και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε όλες τις πτυχές της θεραπείας σας. Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ώστε να προσφέρουμε δωρεάν ιατρική συμβουλή για να συζητήσουμε την περίπτωσή σας, να απαντήσουμε όλες τις ερωτήσεις σας και να συμμετέχουμε στο ταξίδι σας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες