Αυξήστε τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος

από τον Αθανάσιο Παντελή, Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή


Τροποποιήθηκε στις 29 Απρίλιος 2015, 1:12 μμ


Αυξήστε τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος

Άντρες και γυναίκες μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης.

Σωστή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή θα εξασφαλίσει ότι το σώμα σας είναι αρκετά υγιές για να πετύχει μια εγκυμοσύνη και να θρέψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η ίδια ισορροπημένη διατροφή στον άνδρα, διατηρεί την παραγωγή σπερματοζωαρίων στα ιδανικά επίπεδα.

Λιποβαρή ή υπέρβαρα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να δώσουν εγκυμοσύνη.

Προληπτικά, συνιστάται η λήψη 400mcg φυλλικού οξέος καθημερινά, από όλες τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι προλαμβάνει ανωμαλίες σύγκλισης του νωτιαίου σωλήνα, δηλαδή διαταραχές που αφορούν στη διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Τακτική άσκηση

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα, τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας.

Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με την υπογονιμότητα και την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, καθώς και με προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματος. Συσχετίζεται επίσης με τη γέννηση πρόωρων και λιποβαρών μωρών.

Αποφύγετε τη ζέστη

Οι όρχεις πρέπει να διατηρούνται 1-2 βαθμούς πιο δροσεροί από το υπόλοιπο σώμα, έτσι ώστε η παραγωγή σπερματοζωαρίων να μην επηρεαστεί αρνητικά.

Όπως έχει πρόσφατα δημοσιευθεί οι συχνές επισκέψεις σε σάουνα μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο σπέρμα, έστω και προσωρινές.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Εγκυμοσύνη
Διατροφή
Άσκηση
Κάπνισμα
Ζέστη

Πίσω στη λίστα άρθρων