language EN EL SR DE

Δωρεά ωαρίων στην Ελλάδα: Ένας Ολοκληρωμένος Οδηγός

by Γεώργιος Χορόζογλου, last updated 31 Oct 2023,

3 min read

Η δωρεά ωαρίων είναι μια διαδικασία που προσφέρει ελπίδα σε άτομα και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Στην Ελλάδα, ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, καθιστώντας τη δημοφιλή προορισμό για όσους αναζητούν θεραπεία δωρεάς ωαρίων. Αυτό το blog έχει ως στόχο να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα στη δωρεά ωαρίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία συμπεριλαμβάνοντας το σκοπό της, τη διαδικασία των κριτηρίων επιλογής, τα νομικά πλαίσια, τα συναισθήματα και την αυξανόμενη ζήτηση για δότριες ωαρίων.

Τι είναι η δωρεά ωαρίων;

Η δωρεά ωαρίων είναι μια διαδικασία κατά την οποία λαμβάνονται υγιή ωάρια από μια δότρια και γονιμοποιούνται με σπέρμα στο εργαστήριο. Τα έμβρυα που προκύπτουν μεταφέρονται στη μήτρα της λήπτριας, η οποία κυοφορεί μέχρι τέλους. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει σε άτομα ή ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να βιώσουν τη συγκίνησή και τις χαρές της γονεϊκότητας.

Κριτήρια επιλογής για δωρεά ωαρίων

Στην Ελλάδα, οι δότριες ωαρίων πρέπει να είναι ηλικίας έως 35 ετών. Ο μέγιστος αριθμός εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν με τη χρήση μιας δότριας ωαρίων είναι δύο. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έγγαμες, σε γυναίκες ελεύθερης διαβίωσης και σε περιπτώσεις “single women”. Ωστόσο, στις δύο τελευταίες κατηγορίες πρέπει να υπογραφεί συμβολαιογραφική πράξη. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τους άνδρες συντρόφους.

Νομικές παράμετροι

Η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τη δωρεά ωαρίων σέβεται την ιδιωτικότητα και τις προτιμήσεις των δοτριών και των ληπτριών. Υπάρχουν επιλογές ανώνυμης και επώνυμης (μη ανώνυμης) δωρεάς. Στην ανώνυμη δωρεά, η δότρια και η λήπτρια παραμένουν άγνωστοι μεταξύ τους. Στην επώνυμη δωρεά, ο δότης και η λήπτρια μπορούν να επιλέξουν να έχουν επαφή αφού το παιδί συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών. Η απόφαση για ανώνυμη ή επώνυμη δότρια ανήκει στη λήπτρια.

Λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια

Ο ελληνικός νόμος επιβάλλει αυστηρό έλεγχο των δοτριών ωαρίων για μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του HIV, της σύφιλης, της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C. Οι δότριες επιτρέπεται να κάνουν δωρεά μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εξετάσεις αίματος.

Αυξανόμενη ζήτηση για δότριες ωαρίων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει γίνει περιζήτητος προορισμός για δωρεά ωαρίων λόγω της φιλικής προς τους ασθενείς και φιλελεύθερης νομοθεσίας της για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο συνδυασμός υψηλών ποσοστών επιτυχίας, προηγμένης ιατρικής τεχνολογίας και προσιτού κόστους θεραπείας έχει προσελκύσει άτομα και ζευγάρια παγκοσμίως. Η διαθεσιμότητα πολλών δοτριών μειώνει τους χρόνους αναμονής, επιτρέποντας την άμεση έναρξη της θεραπείας μόλις βρεθεί η κατάλληλη δότρια.

Αποζημίωση δότριας

Στην Ελλάδα, οι δότριες ωαρίων μπορούν να λάβουν αποζημίωση για το χρόνο, την προσπάθεια και τα έξοδα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της δωρεάς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρωταρχικό κίνητρο για τη δωρεά ωαρίων πρέπει να είναι αλτρουιστικό, ενώ η οικονομική αποζημίωση πρέπει να είναι δευτερεύον.

Συναισθηματικοί προβληματισμοί

Η έναρξη ενός ταξιδιού δωρεάς ωαρίων μπορεί να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα τόσο για τις δότριες, όσο και για τις λήπτριες. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σύστημα υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ψυχολογικής συμβουλευτικής που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν τις συναισθηματικές πτυχές της διαδικασίας. Όπως πολλές κλινικές στην Ελλάδα, έτσι και στη Newlife, προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη από έμπειρους θεραπευτές με εξειδίκευση αλλά και εμπειρία.

Συμπερασματικά, η δωρεά ωαρίων στην Ελλάδα προσφέρει ελπίδα και λύσεις σε άτομα και ζευγάρια που αγωνίζονται με θέματα γονιμότητας. Το ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, η προηγμένη ιατρική τεχνολογία και τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για όσους αναζητούν θεραπεία δωρεάς ωαρίων. Προσφέροντας αυτό το ανεκτίμητο δώρο, οι δότριες ωαρίων συμβάλλουν σημαντικά στο να βοηθήσουν τις οικογένειες να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για τη γονεϊκότητα.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διαδικασία δωρεάς ωαρίων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα μας στη Newlife!

Γεώργιος Χορόζογλου

Γεώργιος Χορόζογλου, MD, MSc

Ο Γεώργιος Χορόζογλου είναι Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες