language EN EL SR DE

Αξίζει να μεταφέρω και τα δύο μου έμβρυα σε μία εμβρυομεταφορά ή σε δύο διαδοχικές;

by Έλλη Καχπάνη, last updated 15 Sep 2020,

4 min read

Στις περισσότερες περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνεται διέγερση των ωοθηκών με ορμόνες, με σκοπό τη λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων ωαρίων. Όσα περισσότερα ωάρια ληφθούν στην ωοληψία, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός των κατάλληλων για εμβρυομεταφορά ή κρυοσυντήρηση εμβρύων αυξάνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερα από ένα καλής ποιότητας έμβρυα για εμβρυομεταφορά και εκεί υπάρχει το δίλημμα. Αξίζει να μεταφέρουμε ένα ή δύο έμβρυα? Σε μία εμβρυομεταφορά ή διαδοχικά?

Πολλά ζευγάρια προτιμούν τη μεταφορά δύο εμβρύων σε μία εμβρυομεταφορά για να αυξήσουν την πιθανότητα εμφύτευσης, τουλάχιστον, του ενός εμβρύου, χωρίς όμως να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει μια πιθανή δίδυμος κύηση. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά εμφύτευσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της γυναίκας, καθώς η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται ραγδαία με την ηλικία. Τα έμβρυα που προέρχονται από ωάρια μιας γυναίκας ηλικίας 40 ετών μπορεί να έχουν ποσοστό εμφύτευσης 10-15%, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 30 ετών μπορεί να έχουν ποσοστό εμφύτευσης 40-50%.Το ποσοστό εμφύτευσης επίσης μπορεί να αυξηθεί εάν γίνει γενετικός έλεγχος των εμβρύων πριν από τη μεταφορά, όπου εκεί υπό ιδανικές συνθήκες το ποσοστό εμφύτευσης μπορεί να αγγίξει και το 70-80%. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό εμφύτευσης, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη για μεταφορά δύο εμβρύων σε μία εμβρυομεταφορά.

Είναι η δίδυμος κύηση όμως πραγματικά επικίνδυνη?

Ένα χαρακτηριστικό των δίδυμων κυήσεων είναι ότι περίπου οι μισοί τοκετοί γίνονται πρόωρα, πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης. Η προωρότητα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στις δίδυμες κυήσεις, καθώς τα πρόωρα μωρά έχουν πιο χαμηλό βάρος και αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας, με πιο επικίνδυνα τα προβλήματα που αφορούν το αναπνευστικό. Όσον αφορά τη μητέρα, η δίδυμος κύηση καθιστά πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη, καθώς αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως προεκλαμψία, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα. Γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη δίαιτά τους και τον τρόπο ζωής τους, ενώ είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις στον γυναικολόγο τους, ώστε να προσαρμοστεί η προγεννητική φροντίδα στις ανάγκες τους. Ενώ σε μία μονήρη κύηση υπάρχει πιθανότητα 9% για χαμηλό βάρος γέννησης, 2% για πολύ χαμηλό βάρος γέννησης και 14% για πρόωρο τοκετό, στις δίδυμες κυήσεις αυτά τα ποσοστά αυξάνονται στο 57%, 9% και 65% αντίστοιχα.
Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο, για το αν θα πρέπει να μεταφερθούν ένα ή δύο έμβρυα, είναι και η γενική κατάσταση της υγείας της γυναίκας. Σε γυναίκες με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, που μπορεί να επιδεινωθούν σε μία πολλαπλή εγκυμοσύνη, δεν θα πρέπει να μεταφέρονται περισσότερα από ένα έμβρυo κάθε φορά.

Ποια είναι η διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας μεταξύ μεταφοράς ενός εμβρύου και μεταφοράς δύο εμβρύων;

Δύο έμβρυα δεν είναι πάντα καλύτερα από ένα! Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης με μεταφορά ενός εμβρύου είναι ισοδύναμη με αυτήν της μεταφοράς δύο εμβρύων (60,7% έναντι 65,1%) και ότι ο κίνδυνος πολλαπλής κύησης, μετά από μεταφορά δύο εμβρύων, αυξάνεται σημαντικά (53% έναντι 0%).
Όλα τα ζευγάρια που σκέφτονται τη μεταφορά δύο εμβρύων θα πρέπει να έχουν μια συζήτηση με τον γιατρό τους σχετικά με το βέλτιστο σχέδιο φροντίδας τους και τον πρόσθετο κίνδυνο μίας ενδεχόμενης δίδυμης κύησης. Η επιθυμία να μεταφερθούν δύο έμβρυα βασίζεται μερικές φορές στον φόβο ότι τα έμβρυα που δεν μεταφέρονται χάνουν τη δυναμική τους με την κρυοσυντήρηση. Αυτό όμως είναι λάθος! Τα έμβρυα που δεν μεταφέρονται, καταψύχονται με τις πιο σύγχρονες τεχνικές κρυοσυντήρησης (υαλοποίηση) και η μεταφορά τους μπορεί να δώσει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας.
Οι μελλοντικοί γονείς είναι αυτοί που θα επιλέξουν εάν θα μεταφέρουν ένα ή δύο έμβρυα σε μία εμβρυομεταφορά. Όμως, θα πρέπει να πάρουν αυτήν την απόφαση μόνο αφού ενημερωθούν σωστά και εξετάσουν προσεκτικά όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Εάν λοιπόν είστε αντιμέτωποι με την απόφαση για το πόσα έμβρυα θα μεταφέρετε, ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά, δώστε προσοχή στο ένστικτά σας και ακούστε τον γιατρό σας. Το προσωπικό της Newlife είναι πάντα στο πλευρό του κάθε ζευγαριού, έτσι ώστε μαζί να αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο για το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά.

Αναφορές

  1. Blake DA, Farquhar CM, Johnson N, et al. Cleavage stage versus blastocyst stage embryo transfer in assisted conception. Cochrane Database Syst Rev. 2007:CD002118.

  2. Calhaz-Jorge C, De Geyter C, Kupka MS, et al. Assisted reproductive technology in Europe, 2012: results generated from European registers by ESHRE. The European IVF- Monitoring Consortium (EIM) for the European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) Hum Reprod.2016;31(8):1638–1652.

  3. Coetzee K, Stewart B, Peek J, et al. Acceptance of single-embryo transfer by patients.Fertil Steril. 2007;87:207–209.

  4. De Sutter P, Gerris J, Dhont M. A health-economic decision-analytic model comparing double with single embryo transfer in IVF/ICSI.Hum Reprod. 2002;17:2891–2896.

  5. Abuzeid OM, Deanna J, Abdelaziz A et al. The impact of single versus double blastocyst transfer on pregnancy outcomes: A prospective, randomized control trial.

Έλλη Καχπάνη

Έλλη Καχπάνη, BSc, MSc

Η Έλλη Καχπάνη είναι εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες