language EN EL SR DE

Εξωσωματική γονιμοποίηση μετά τα 50

by Newlife IVF Team, last updated 05 Aug 2022,

4 min read

Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, φέρουν μία αισιόδοξη χροιά καθώς το επιτρεπτό όριο ηλικίας για μία γυναίκα που επιθυμεί να προσφύγει σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το 54ο έτος. Η παράταση του ηλικιακού ορίου, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες:

  • Μία γυναίκα δύναται να έχει φυσική αναπαραγωγική ικανότητα έως τα 54 της έτη
  • Οι ρυθμοί διαβίωσης τις τελευταίες δεκαετίες οδηγούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες να δημιουργούν οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2010-2014 περισσότερες από 400 Ελληνίδες απέκτησαν παιδί σε ηλικία άνω των 50 ετών. Το 2010 ο αριθμός τους ήταν 92, το 2011 μειώθηκε σε 72, το 2012 ήταν 83, το 2013 ήταν 89 και το 2014 ήταν 66.

Έτσι λοιπόν, στην Ελλάδα είναι πλέον εφικτό για μία γυναίκα 50-54 ετών να τεκνοποιήσει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατόπιν σχετικής άδειας από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Τι σημαίνει εξωσωματική μετά τα 50;

Το νομικό πλαίσιο έχει διευθετηθεί και εκσυγχρονιστεί επιτυχώς, δίνοντας τη σκυτάλη στη βιολογική – επιστημονική διάσταση μιας τέτοιας σημαντικής μεταρρύθμισης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η αναμενόμενη βιολογική φθορά, λόγω ηλικίας, σε μία γυναίκα είναι γεγονός. Η ποιότητα των ωαρίων φθίνει με τον χρόνο, και σε συνάρτηση με τον αυξημένο κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών λόγω προχωρημένης ηλικίας (π.χ. σύνδρομο Down), καθίσταται ανέφικτη η φυσική αναπαραγωγή και κατ’ επέκταση η εγκυμοσύνη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μία γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος μετά τα 50.

Η προηγμένη τεχνολογία και η συνεχής εξέλιξη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επιτρέπει σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, να μπορέσουν επιτυχώς να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, ακόμα και αν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.

Ποιες είναι οι επιλογές μου;

Αν μία γυναίκα έχει ακόμα σταθερούς έμμηνους κύκλους και ικανοποιητικό ωοθηκικό απόθεμα, μία από τις επιλογές της είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση με τα δικά της ωάρια και έπειτα ο γενετικός έλεγχος με σκοπό την επιλογή και μεταφορά υγιών εμβρύων (Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος για ανευπλοειδία - PGTA). Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία της γυναίκας και να οδηγηθούμε σε ποσοστά εγκυμοσύνης που θεωρούνται αποδεκτά, μολονότι η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας είναι προχωρημένη. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σε αυτόν τον τύπο θεραπείας τα ποσοστά των πιθανών χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα έμβρυα που δημιουργούνται είναι πολύ υψηλά, για τις γυναίκες άνω των 43, και ότι η βιοψία των εμβρύων για τον σκοπό του προεμφυτευτικού ελέγχου φέρει κινδύνους.

Η κατάψυξη των ωαρίων σε νεαρή ηλικία, θεωρείται η καλύτερη λύση για μία γυναίκα που επιθυμεί να τεκνοποιήσει μετά από χρόνια, με δικό της γενετικό υλικό, δηλαδή φέρνοντας στον κόσμο το βιολογικό της παιδί. Με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων, η επιστήμη μπορεί να διατηρήσει την καλή ποιότητα του γενετικού υλικού και αυτό να χρησιμοποιηθεί στα επόμενα χρόνια, φέροντας τα στατιστικά επιτυχίας που αντιστοιχούν στη νεαρότερη ηλικία κατά την οποία κρυοσυντηρήθηκαν.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας είναι η δωρεά ωαρίων. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και στις περιπτώσεις που η γυναίκα δεν έχει καθόλου έμμηνους κύκλους. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά, σε αντίθεση με τα ποσοστά αποβολών που είναι χαμηλά.

H προετοιμασία είναι το κλειδί

Η καλή κατάσταση της υγείας μιας γυναίκας που πρόκειται να τεκνοποιήσει, ακόμα και στην περίπτωση της φυσικής σύλληψης, κατέχει σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτής της διαδικασίας. Ειδικά οι γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, που πρόκειται να ξεκινήσουν κύκλους θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση, οφείλουν να προετοιμάσουν το σώμα τους ώστε να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν λόγω ηλικίας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η διευθέτηση δευτερευόντων παθήσεων, κλπ.

Συνοψίζοντας, με τη βοήθεια αυτών των νομικών μεταρρυθμίσεων, το νομικό πλαίσιο προσαρμόστηκε στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και έτσι οι γυναίκες μπορούν να προσφύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να δημιουργήσουν οικογένεια μέχρι και το 54ο έτος της ηλικίας τους. Επιπλέον, η δωρεά ωαρίων έρχεται να ενισχύσει τη νέα πραγματικότητα φέρνοντας τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο για τις γυναίκες άνω των 50 να αποκτήσουν παιδί.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί και αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή είναι πως όταν η εξέλιξη της επιστήμης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συντονίζεται με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες. Εμείς εδώ στη Newlife, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να σας στηρίξουμε, αν επιθυμείτε να ξεκινήσουμε μαζί αυτό το ταξίδι. Επικοινωνείστε μαζί μας ώστε να κλείσουμε ένα ιατρικό ραντεβού με σκοπό να συζητήσουμε τις επιλογές σας.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες