Ενδομήτρια σπερματέγχυση: το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

από την Χρύσα Καρακώστα, Κλινικό Εμβρυολόγο


Τροποποιήθηκε στις 29 Απρίλιος 2015, 1:10 μμ


Ενδομήτρια σπερματέγχυση: το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Άντρες και γυναίκες μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης.

Πότε γίνεται

  • σπέρμα με ποιότητα ελαφρώς χαμηλότερη του φυσιολογικού
  • ανεξήγητη δυσκολία στη σύλληψη
  • ηλικία της γυναίκας μικρότερη από 35 έτη

Για να γίνει πρέπει

  • τουλάχιστον μία σάλπιγγα της γυναίκας να είναι υγιής και βατή
  • να υπάρχει ικανός αριθμός κινούμενων σπερματοζωαρίων στο επεξεργασμένο δείγμα.

Πως γίνεται

Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει με ή χωρίς τη χρήση ειδικών φαρμάκων από τη γυναίκα. Περιλαμβάνει μία εργαστηριακή διαδικασία κατά την οποία διαχωρίζονται τα σπερματοζωάρια που κινούνται γρήγορα, από τα πιο αργά ή αυτά που δεν κινούνται καθόλου. Στη συνέχεια, τα πιο γρήγορα σπερματοζωάρια, μέσα σε κατάλληλο καλλιεργητικό υλικό, με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα, χωρίς αναισθησία και ανώδυνα, τοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας στο χρόνο της ωοθυλακιορρηξίας της.

Αποτελεσματικότητα

Οι πιθανότητες επιτυχίας της ενδομήτριας σπερματέγχυσης με τη χρήση φαρμάκων είναι περίπου 15% ανά κύκλο θεραπείας. Όπως συμβαίνει και με τις άλλες μεθόδους ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο μικρότερη είναι η ηλικία της γυναίκας τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες επιτυχίας.

Καθώς οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης αυξάνονται με τον αριθμό των προσπαθειών, συνήθως διενεργούνται τουλάχιστον τρεις κύκλοι θεραπείας.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Ενδομήτρια σπερματέγχυση
Σπέρμα
Yπογονιμότητα

Πίσω στη λίστα άρθρων