language EN EL SR DE

10 συμβουλές για να ενισχύσετε το σπέρμα σας με φυσικό τρόπο

by Έλλη Καχπάνη, last updated 17 Apr 2019,

3 min read

Σήμερα, χιλιάδες ζευγάρια σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Στο 40% των περιπτώσεων το πρόβλημα οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα.
Ακολουθούν 10 συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να ενισχύσετε το σπέρμα σας με φυσικό τρόπο.

1. Καταναλώστε καθημερινά 60γρ ξηρούς καρπούς

Αρκετές νέες μελέτες έχουν δείξει έναν ευεργετικό ρόλο όσον αφορά στην κατανάλωση ξηρών καρπών. 60 γραμμάρια αμυγδάλων, φουντουκιών και καρυδιών καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν το σπέρμα, καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και Ε, σελήνιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ.

2. Διατηρήστε το φυσιολογικό σας βάρος

Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας. Οι διακυμάνσεις σωματικού βάρους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σπερματογένεση. Αποφύγετε να τρώτε πρόχειρο φαγητό και προσπαθήστε να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού καθημερινά, καθώς αυτός είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους βελτίωσης του αριθμού και της ποιότητας των σπερματοζωαρίων. Η αυξημένη κατανάλωση υγρών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της εκσπερμάτισης και στη βελτίωση της παραγωγής σπέρματος.

3. Ασκείστε τακτικά

Ο πρώτος και κύριος σύμμαχος στην προσπάθειά διατήρησης του φυσιολογικού βάρους είναι η άσκηση, ειδικά αν έχετε λίγα επιπλέον κιλά. Λάβετε υπόψη ότι η παχυσαρκία είναι μια αιτία μειωμένης γονιμότητας. Υπάρχουν ενθαρρυντικές μελέτες που δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση περιοδικά μπορεί να ενισχύσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας.

4. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το άγχος έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει ορισμένες ορμόνες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή σπέρματος. Το σοβαρό ή παρατεταμένο συναισθηματικό στρες μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Διαχειριστείτε το στρες κάνοντας μεγάλους περιπάτους ή βρίσκοντας ένα χόμπι που σας χαλαρώνει.

5. Αποφύγετε πηγές φυτικών οιστρογόνων

Τα φυτοοιστρογόνα είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα. Αποκαλούνται έτσι επειδή μιμούνται την δράση της ορμόνης του γυναικείου φύλου, των οιστρογόνων.
Τα φυτοοιστρογόνα βρέθηκε ότι ελαττώνουν την ταχύτητα των σπερματοζωαρίων και αυξάνουν το ποσοστό τους που φέρουν μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων και επομένως είναι ακατάλληλα για γονιμοποίηση. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να αποφεύγονται προϊόντα σόγιας και κάθε άλλη τροφή με φυτοοιστρογόνα.

6. Ελάττωση/Διακοπή του καφέ

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Ένας από τους λόγους που μπορεί να σχετίζεται είναι η βλάβη στο DNA. Είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τον καφέ ή να τον ελαττώσετε από τις καθημερινές σας συνήθειες για να ενισχύσετε το σπέρμα σας.

7. Καταναλώστε συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής

Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής. Να έχετε υπόψη ότι οι επιστήμονες έχουν συνδέσει μόνο λίγες ενώσεις με τη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες C, D, E, και το σελήνιο έχουν περάσει μερικές δοκιμές και φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσουν τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

8. Όχι στο κάπνισμα και στα ναρκωτικά

Η κάνναβη, η κοκαΐνη ακόμη και ο καπνός έχουν συσχετιστεί με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Υπάρχουν πολλές πρόσφατες μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ του καπνού και του μειωμένου αριθμού των σπερματοζωαρίων.

9. Να είστε προσεκτικοί με τα φυτοφάρμακα

Πολλοί επιστήμονες σε μελέτες τους έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ έκθεσης σε φυτοφάρμακα και υπογονιμότητας. Επομένως, καθώς μπορεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο φαγητό σας, δε θα είναι κακή ιδέα να επιλέγετε βιολογικά τρόφιμα, όταν ειδικά πρόκειται για φρούτα και λαχανικά.

10. Αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια

Η θερμοκρασία των όρχεων είναι σημαντική για την επιβίωση του σπέρματός σας και η έκθεση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Για τον λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια για μερικούς μήνες, όταν προσπαθείτε για εγκυμοσύνη.

Έλλη Καχπάνη

Έλλη Καχπάνη, BSc, MSc

Η Έλλη Καχπάνη είναι εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες