Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει απαντήσεις στην ανεξήγητη υπογονιμότητα

από την Αφροδίτη Ζησοπούλου, Κλινικό Εμβρυολόγο


Τροποποιήθηκε στις 29 Απρίλιος 2015, 1:18 μμ


Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει απαντήσεις στην ανεξήγητη υπογονιμότητα

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αρχικά αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας γυναικών με κλειστές σάλπιγγες, για να φθάσει σήμερα να είναι η θεραπευτική διαδικασία επιλογής για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια, που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να γίνουν γονείς.

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι και η καλύτερη διαγνωστική εξέταση για ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Ο όρος ανεξήγητη υπογονιμότητα αποδίδεται στα ζευγάρια, στα οποία παρατηρείται αδυναμία σύλληψης, παρόλο που από την επιμελή διερεύνηση και των δύο συντρόφων δεν έχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Αφορά περίπου το 10-15% των ζευγαριών που αναζητούν εξειδικευμένη βοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα ζευγάρια έχουν κάνει ένα μεγάλο αριθμό εξετάσεων, με φυσιολογικά αποτελέσματα. Η έλλειψη διάγνωσης δεν είναι αποδεκτή από ορισμένα ζευγάρια, τα οποία θέλουν να γνωρίζουν την αιτία της υπογονιμότητας τους και να ξεκινήσουν θεραπεία που να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αυτό όμως που θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ενώ τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων είναι φυσιολογικά, υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως π.χ. το αν το ωάριο που απελευθερώθηκε είναι καλής ποιότητας, το αν το παρέλαβε η σάλπιγγα, το αν τα σπερματοζωάρια κατάφεραν να φτάσουν στη σάλπιγγα και να το γονιμοποιήσουν κλπ.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να μας πει ότι τα ωάρια που παράγει μια γυναίκα είναι καλής ποιότητας και το σπέρμα του συντρόφου της είναι σε θέση να τα γονιμοποιήσει. Η ευθύνη που έχει ο ιατρός που εξειδικεύεται στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή δεν είναι το να κάνει, ότι υπάρχει διαθέσιμο από εξέταση, από υπερβάλλοντα ζήλο ή απλά επειδή πρέπει κάτι να βρει να πει. Στην Newlife αισθανόμαστε την ευθύνη να συμβουλέψουμε σωστά το ζευγάρι, προκειμένου να γίνει με τον καλύτερο τρόπο η διάγνωση και θεραπεία, εξατομικεύοντας τα δεδομένα της επιστήμης στις ανάγκες του κάθε ζευγαριού πριν από κάθε προσπάθεια.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Υπογονιμότητα
Newlife IVF

Πίσω στη λίστα άρθρων