language EN EL SR DE

Εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα

by Δημήτριος Δόβας, last updated 15 Jul 2015,

2 min read

Μία από τις τελευταίες τάσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι και η εξωσωματική γονιμοποίηση με πολύ λίγα ή και καθόλου φάρμακα....

Η κύρια αιτία που οδήγησε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας στο εργαστήριο με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των απωλειών ωαρίων ή εμβρύων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εμβρυολογικό εργαστήριο.

Η χορήγηση φαρμάκων, και μάλιστα χωρίς σωστό σχεδιασμό, αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση μιας από τις επιπλοκές της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που είναι το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Επιπρόσθετα, είναι γεγονός ότι οι επιθετικές θεραπείες διέγερσης των ωοθηκών έχουν συχνά αρνητική επίπτωση, τόσο στην ποιότητα των ωαρίων, όσο και στην ωρίμανση του ενδομητρίου, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση χαμηλών ποσοστών εγκυμοσύνης. Τέλος, μολονότι η χρήση των φαρμάκων γονιμότητας δε φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκινογένεσης, πολλά ζευγάρια ανησυχούν γι’ αυτό.

Η λύση για γυναίκες που δεν μπορούν λόγω κάποιας συνυπάρχουσας πάθησης να πάρουν φάρμακα ή δεν το επιθυμούν, είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς καθόλου φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, δηλαδή σε απόλυτα φυσικό κύκλο, με χρήση του ωαρίου που παράγεται από μόνο του κάθε μήνα. Αν αυτό γίνει με σωστό προγραμματισμό της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλά ποσοστά εγκυμοσύνης.

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ μικρή δόση φαρμάκων (ήπια διέγερση των ωοθηκών) έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ελαφρά μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων από το ένα που παράγεται κάθε μήνα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ακύρωσης της προσπάθειας, που μπορεί να συμβεί εάν το μοναδικό ωάριο του φυσικού κύκλου δεν προχωρήσει σε κάποιο από τα στάδια της εξωσωματικής.

Εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, η ήπια προσέγγιση εξασφαλίζει και ότι κατά κανόνα δεν χρειάζεται χορήγηση αναισθησίας για τη λήψη των ωαρίων, κάνοντας την όλη διαδικασία πολύ πιο εύκολη για μια γυναίκα.

Με την εφαρμογή των φυσικών κύκλων εξωσωματικής υπάρχει η δυνατότητα συλλογής ωαρίων σε δύο ή τρεις διαδοχικούς κύκλους, κρυοσυντήρησης τους και η μετέπειτα μεταφορά δύο ή τριών εμβρύων στη μήτρα, προκειμένου να υπάρχουν αυξημένα ποσοστά κύησης.

Φαίνεται επίσης ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα συλλογής πολλών ωαρίων σε φυσικό κύκλο τα οποία θα ωριμάζουμε εν συνεχεία με χορήγηση ορμονών στο εργαστήριο αντί να τις χορηγούμε στη γυναίκα (in vitro maturation). Η τεχνική αυτή προς το παρόν έχει συγκεκριμένες μόνο ενδείξεις και μέχρι να ξεκαθαρίσει επιστημονικά το τοπίο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα θεραπευτικών επιλογών και είναι υποχρέωση του κάθε ειδικού στην υπογονιμότητα να ενημερώνει πλήρως το κάθε ζευγάρι για το τι ενδείκνυται στην περίπτωσή του. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται εξαιρετικά αποτελέσματα, ακολουθώντας ταυτόχρονα και τις επιθυμίες των ζευγαριών που υποβάλλονται σε θεραπεία.

Δημήτριος Δόβας

Δημήτριος Δόβας, MD, DFFP

Ο Δημήτριος είναι επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες