language EN EL SR DE

Γιατί δε μένω έγκυος; Όλα όσα πρέπει να αναζητήσετε.

by Αθανάσιος Παντελής, last updated 10 Jun 2015,

3 min read

Όλο και περισσότερες γυναίκες καθημερινά βιώνουν σταδιακά την απογοήτευση από τη μη επίτευξη μιας εγκυμοσύνης μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα ‘’ελεύθερων‘’ σεξουαλικών επαφών.

Με τον όρο υπογονιμότητα περιγράφουμε την κατάσταση αυτή κατά την οποία ένα ζευγάρι αδυνατεί να επιφέρει σύλληψη μετά από 12 μήνες ελεύθερων επαφών. Υπολογίζεται ότι ένα στα επτά με ένα στα οκτώ ζευγάρια εμφανίζουν δυσχέρεια στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης και είναι τα ζευγάρια αυτά που πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της μη φυσιολογικής σύλληψης.

Η πρώτη φάση της διερεύνησης της υπογονιμότητας περιλαμβάνει τη λήψη ενός πολύ καλού ιστορικού από κάποιον ειδικό ιατρό σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πολλές φορές ο θεράπων ιατρός μπορεί να εκμαιεύσει πληροφορίες από το ιστορικό του ζευγαριού που με την κατάλληλη καθοδήγηση, να επέλθει η σύλληψη χωρίς τη διενέργεια περαιτέρω εξειδικευμένων εξετάσεων.

Στη δεύτερη φάση της διερεύνησης ο θεράπων ιατρός συστήνει στον άντρα την πραγματοποίηση ενός σπερμοδιαγράμματος και μιας καλλιέργειας σπέρματος. Με τον απλό και ανώδυνο αυτόν τρόπο μπορεί ένας άντρας δίνοντας ένα δείγμα σπέρματος, να ενημερωθεί άμεσα για τη γονιμοποιητική ικανότητα του, για τις δυνατότητες επίτευξης αυτόματης σύλληψης ή για την ενδεχόμενη αδυναμία αυτού προκειμένου να του δοθούν οι θεραπευτικές λύσεις από τον ειδικό. Σε ένα ποσοστό 35%, η αιτία της υπογονιμότητας αφορά μόνο τον άνδρα.

Η διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας είναι ποιο σύνθετη και περιλαμβάνει πέρα από τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου, το διακολπικό υπερηχογράφημα (προκειμένου να διαπιστωθεί η ανατομική ακεραιότητα της μήτρας, των ωοθηκών καθώς και το ωοθηκικό απόθεμα σε ωοθυλάκια), την σαλπιγγογραφία (προκειμένου να διαπιστωθεί η βατότητα και η ανατομική ακεραιότητα των σαλπίγγων) και τέλος τη διενέργεια ενός πλήρους ορμονικού προφίλ με μια αιμοληψία σε συγκεκριμένες ημέρες του καταμήνιου κύκλου της γυναίκας. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου ο θεράπων ιατρός φέρει μια σχεδόν πλήρη εικόνα για τη γονιμοποιητική ικανότητα της γυναίκας και μόνο επί ενδείξεων είναι δυνατόν να συμβουλεύσει τη γυναίκα να υποβληθεί σε περαιτέρω επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση. Σε ένα ποσοστό 35% η αιτία της υπογονιμότητας εντοπίζεται μόνο στη γυναίκα ενώ σε ένα ποσοστό σχεδόν 30% η υπογονιμότητα αφορά και τους δύο.

Από τη στιγμή που ο θεράπων ειδικός ιατρός έχει πλήρη εικόνα της αναπαραγωγικής ικανότητας του ζευγαριού, ξέρει και να τους καθοδηγήσει ανάλογα για τις προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη. Στο σημείο αυτό θα ήταν σημαντικό να ειπωθεί ότι σε ένα ποσοστό 15 % περίπου των ζευγαριών που υποβάλλονται σε έλεγχο υπογονιμότητας, δεν βρίσκεται εμφανής αιτία σε κανέναν από τους δύο. Πρόκειται για ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα που άλλοτε χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και άλλοτε απλά μια αναμονή μιας και τις περισσότερες φορές η σύλληψη επέρχεται αυτόματα.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ένα ζευγάρι με διευκρινισμένη αιτία υπογονιμότητας, ποικίλουν από την απλή εποπτεία των συστηματικών σεξουαλικών επαφών του ζεύγους και την ενδομήτρια σπερματέγχυση ( είτε με διέγερση των ωοθηκών είτε όχι ) , μέχρι την εξωσωματική γονιμοποίηση και την μικρογονιμοποίηση ( ICSI ) των γαμετών ( είτε σε φυσικό κύκλο είτε κατόπιν φαρμακευτικής διέγερσης ) προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη εγκυμοσύνη.

Το παρόν άρθρο του χειρουργού γυναικολόγου Θανάση Παντελή δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό Ξεναγός, Τεύχος "ΥΓΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΑΝΟΙΞΗ 2015", σελ. 65-66.

Αθανάσιος Παντελής

Αθανάσιος Παντελής, MD, PhD

Ο Αθανάσιος Παντελής είναι Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες