language EN EL SR DE

Είναι εφικτή η διατήρηση της γυναικείας γονιμότητας;

by Έλλη Καχπάνη, last updated 01 Mar 2018,

3 min read

Η διατήρηση της γονιμότητας απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες τα τελευταία χρόνια, η κρυοσυντήρηση ωαρίων - υαλοποίηση αποτελεί λύση για όσες γυναίκες επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον. Οι σύγχρονες γυναίκες έχουν πολλούς λόγους για τους οποίους σκέφτονται την κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους όπως εκπαιδευτικοί, επαγγελματικοί, προσωπικοί, οικονομικοί, θρησκευτικοί και κυρίως ιατρικοί.

Πιο συγκεκριμένα η σύγχρονη γυναίκα βάζει ως προτεραιότητα την καριέρα και την επαγγελματική της ανέλιξη, καθυστερώντας έτσι τη δημιουργία οικογένειας, είτε γιατί δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο είτε γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει την οικονομική άνεση. Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια), θα πρέπει να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους προτού εξαντληθεί το ωοθηκικό τους απόθεμα. Στις περιπτώσεις γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο, η κρυοσυντήρηση των ωαρίων προσφέρει την ευκαιρία διατήρησης της γονιμότητας πριν τη χημειοθεραπεία, τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες καταστρέφουν τα ωάρια και οδηγούν σε υπογονιμότητα. Τέλος, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να διαθέτουν περίσσεια γονιμοποιημένων ωαρίων. Για θρησκευτικούς λόγους ή και ηθικούς δεν επιθυμούν την κρυοσυντήρηση τους, αλλά επιθυμούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όσα γονιμοποιημένα ωάρια θα οδηγούσαν σε εγκυμοσύνη. Η απόφαση να γονιμοποιηθούν μόνο όσα ωάρια θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η κρυοσυντήρηση των υπολοίπων ωαρίων, μπορεί να αποτελέσει θετική λύση για όσες διαφωνούν με την κρυοσυντήρηση "εμβρύων".

Η απομυθοποίηση της διαδικασίας κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κατανόηση όλων των διαθέσιμων επιλογών. Η διαδικασία διατήρησης της γονιμότητας είναι ίδια με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με την εξαίρεση ότι τα ανακτηθέντα ωάρια κρυοσυντηρούνται αντί να γονιμοποιηθούν αμέσως. Μετά την ολοκλήρωση όλων των προκαταρκτικών εξετάσεων, η όλη διαδικασία διαρκεί έως δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο, από την αρχική λήψη φαρμάκων μέχρι την ανάκτηση των ωαρίων.

Όλα τα ανακτημένα ωάρια κρυοσυντηρούνται αμέσως μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υαλοποίηση, στην οποία τα ωάρια αφυδατώνονται και το υγρό αντικαθίσταται με ένα ειδικό υλικό κρυοσυντήρησης που εμποδίζει το σχηματισμό βλαβερών κρυστάλλων πάγου. Το τελευταίο βήμα στη διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι η τοποθέτηση τους σε μακροχρόνια αποθήκευση (υγρό άζωτο), όπου και θα παραμείνουν μέχρι να θελήσει η γυναίκα να τα χρησιμοποιήσει.

Όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος για κάθε γυναίκα, τα ωάρια μπορούν να αποψυχθούν και στο καθένα εγχύεται ένα μόνο σπερματοζωάριο. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται μικρογονιμοποίηση ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI), επιτρέπει στο σπερματοζωάριο να διεισδύσει στη ζώνη του ωαρίου για να το γονιμοποιήσει. Τα γονιμοποιημένα ωάρια που προκύπτουν, καλλιεργούνται στο εργαστήριο για πέντε ημέρες και στη συνέχεια επιλέγονται καλής ποιότητας γονιμοποιημένα ωάρια πέμπτης ημέρας (βλαστοκύστες) για μεταφορά στη μήτρα. Τα υπόλοιπα υγιή γονιμοποιημένα ωάρια μπορούν να κρυοσυντηρηθούν για μελλοντικές προσπάθειες εγκυμοσύνης.

Μην αργείτε λοιπόν, σταματήστε το βιολογικό σας ρολόι βάζοντας απλά το χρόνο στην κατάψυξη! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού (2310 457 770) με το επιστημονικό προσωπικό της Newlife για να σας κατευθύνουν και να σας ενημερώσουν σχετικά με τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης των ωαρίων.

Έλλη Καχπάνη

Έλλη Καχπάνη, BSc, MSc

Η Έλλη Καχπάνη είναι εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες