από την Ανθή Σταμκοπούλου, Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή
Τροποποιήθηκε στις 02 Οκτώβριος 2017, 12:26 μμ
Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας ορισμένα γενικά πράγματα που ο καθένας μας θα έπρεπε να γνωρίζει για αυτόν τον ιό που έχει προκαλέσει ένα μικρό πανικό τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Ο ιός της Ιλαράς μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα.
Στην αρχή της ασθένειας, ο άρρωστος έχει την εικόνα ενός κοινού κρυολογήματος. Έχει δηλαδή πυρετό, ρινική καταρροή, βήχα και κόκκινα μάτια που "τρέχουν". Την τέταρτη περίπου μέρα, ο πυρετός είναι πιο υψηλός και κάνει την εμφάνισή του το εξάνθημα. Αρχικά στο κεφάλι και σταδιακά εξαπλώνεται προς το υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από κόκκινες κηλίδες που σε πολλά σημεία ενώνονται μεταξύ τους. Η διάρκεια του εξανθήματος είναι περίπου 5-6 μέρες και αρχίζει να υποχωρεί με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε. Στα σημεία του δέρματος που το εξάνθημα φεύγει μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρύ ξεφλούδισμα. Μια μέρα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, μπορεί ο άρρωστος να παρουσιάσει τις κηλίδες Koplik. Πρόκειται για μικρές άσπρες κηλίδες, που στην περιφέρεια τους έχουν κόκκινη ζώνη και βρίσκονται μέσα στο στόμα, στην εσωτερική πλευρά των παρειών.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την ασθένεια κάποιος που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 12 μέρες.
Ο ασθενής μεταδίδει τον ιό της ιλαράς 4 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 4 μέρες μετά. Ο ιός της μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον ιό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα περίπου 90% να μολυνθούν.
Ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 10-14 μέρες ενώ το εξάνθημα διαρκεί έως και 7-9 μέρες.
Δεν έχει βρεθεί ότι ο ιός της ιλαράς μπορεί να προσβάλει το έμβρυο και να προκαλέσει βλάβες.
Υπάρχει σαφέστατα κατάλληλο εμβόλιο ,του οποίου η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 13-15 μηνών ενώ η δεύτερη δόση σε ηλικία 4-6 χρονών. Σε ειδικές περιπτώσεις (εγκυμονούσες, καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι) μπορούμε να χορηγήσουμε έτοιμα αντισώματα (υπεράνοσος γ-σφαιρίνη), για να προστατευθούν τα άτομα αυτά από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να δοθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον φορέα της ίωσης. Η γ-σφαιρίνη θα τον προστατεύσει πλήρως ή εφόσον νοσήσει τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.
Οι περισσότεροι από εμάς διερωτόμαστε, ποιοι και πότε θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Παρακάτω παρατίθενται οι οδηγίες με βάση το κέντρο ελέγχου και πρόληψης πολιτών (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.