Καλλιέργεια βλαστοκύστεων

από την Αφροδίτη Ζησοπούλου, Κλινικό Εμβρυολόγο


Τροποποιήθηκε στις 19 Ιανουάριος 2016, 12:53 μμ


Καλλιέργεια βλαστοκύστεων

Βλαστοκύστη ονομάζεται το αναπτυξιακό στάδιο του προεμφυτευμένου εμβρύου την 5η-6η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση στο εργαστήριο.

Το έμβρυο αποτελείται από 70-200 κύτταρα. Το στάδιο αυτό είναι το τελευταίο εξελικτικό στάδιο του προεμφυτευμένου εμβρύου, πριν την εμφύτευσή του στο ενδομήτριο και τη δημιουργία της κύησης.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα εμβρυομεταφοράς βλαστοκύστεων, αντί εμβρύων 2ης-3ης ημέρας είναι ότι έτσι επιλέγουμε τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα έμβρυα, έχουμε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και αποφεύγουμε, σε μεγάλο ποσοστό, τις πολύδυμες κυήσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι η καλλιέργεια στο στάδιο της βλαστοκύστης δε βελτιώνει την ποιότητα των εμβρύων, αλλά επιτρέπει την αντικειμενικότερη αξιολόγησή τους και κατά συνέπεια την καλύτερη επιλογή των πιο κατάλληλων για εμβρυομεταφορά.

Παρόλο που τα ποσοστά εμφύτευσης της βλαστοκύστης είναι ιδιαίτερα υψηλά, περίπου το 50% των εμβρύων αδυνατούν να προχωρήσουν μέχρι αυτό το στάδιο και εκφυλίζονται. Δε γνωρίζουμε βέβαια ποια θα ήταν η τύχη αυτών των εμβρύων αν μεταφέρονταν στη μήτρα, που είναι το φυσικό τους περιβάλλον, αντί να μείνουν σε ένα τεχνητό περιβάλλον για επιπλέον 2-3 μέρες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η καλλιέργεια και η εμβρυομεταφορά βλαστοκύστεων θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογών.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Βλαστοκύστη
Εμφύτευση
Έμβρυο
Εμβρυομεταφορά

Πίσω στη λίστα άρθρων