language EN EL SR DE

Καλλιέργεια βλαστοκύστεων

by Αφροδίτη Ζησοπούλου, last updated 19 Jan 2016,

1 min read

Βλαστοκύστη ονομάζεται το αναπτυξιακό στάδιο του προεμφυτευμένου εμβρύου την 5η-6η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση στο εργαστήριο.

Το έμβρυο αποτελείται από 70-200 κύτταρα. Το στάδιο αυτό είναι το τελευταίο εξελικτικό στάδιο του προεμφυτευμένου εμβρύου, πριν την εμφύτευσή του στο ενδομήτριο και τη δημιουργία της κύησης.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα εμβρυομεταφοράς βλαστοκύστεων, αντί εμβρύων 2ης-3ης ημέρας είναι ότι έτσι επιλέγουμε τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα έμβρυα, έχουμε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και αποφεύγουμε, σε μεγάλο ποσοστό, τις πολύδυμες κυήσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι η καλλιέργεια στο στάδιο της βλαστοκύστης δε βελτιώνει την ποιότητα των εμβρύων, αλλά επιτρέπει την αντικειμενικότερη αξιολόγησή τους και κατά συνέπεια την καλύτερη επιλογή των πιο κατάλληλων για εμβρυομεταφορά.

Παρόλο που τα ποσοστά εμφύτευσης της βλαστοκύστης είναι ιδιαίτερα υψηλά, περίπου το 50% των εμβρύων αδυνατούν να προχωρήσουν μέχρι αυτό το στάδιο και εκφυλίζονται. Δε γνωρίζουμε βέβαια ποια θα ήταν η τύχη αυτών των εμβρύων αν μεταφέρονταν στη μήτρα, που είναι το φυσικό τους περιβάλλον, αντί να μείνουν σε ένα τεχνητό περιβάλλον για επιπλέον 2-3 μέρες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η καλλιέργεια και η εμβρυομεταφορά βλαστοκύστεων θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογών.

Αφροδίτη Ζησοπούλου

Αφροδίτη Ζησοπούλου, BSc, MSc

Η Αφροδίτη Ζησοπούλου είναι Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθύντρια του εργαστηρίου της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες