Κεφάλαιο Αποβολή: Θα καταφέρω να μείνω ξανά έγκυος;
by Ερμήνα Κωνσταντινίδου, last updated 03 Apr 2024,
4 min read
Με τον όρο αποβολή (αυτόματη αποβολή ή απώλεια εγκυμοσύνης) ορίζουμε την απώλεια ενός εμβρύου πριν από το στάδιο κατά το οποίο το έμβρυο κρίνεται βιώσιμο. Αυτός ο ψυχρός ορισμός φυσικά δεν μπορεί να περιγράψει την επώδυνη διάσταση μιας τέτοιας εμπειρίας για μία γυναίκα. Πολλές γυναίκες που βιώνουν μια αποβολή τείνουν να κατηγορούν λανθασμένα τον εαυτό τους και μένουν με μια πικρή επίμονη ερώτηση για το αν θα μπορέσουν ποτέ να βιώσουν τη μητρότητα.
Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι αποβολές είναι σχετικά συχνές. Περίπου το 20% των διαγνωσμένων κυήσεων θα καταλήξουν σε αποβολή και οι περισσότερες εγκυμοσύνες θα τελειώσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Αυτό το ποσοστό πιστεύεται ότι είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι πολλές γυναίκες αποβάλλουν πριν καν διαγνωσθεί η κύηση.
Τι προκαλεί μια αποβολή;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου ενοχοποιούνται για την απώλεια της εγκυμοσύνης. Άλλες αιτίες συμπεριλαμβάνουν: λοιμώξεις, διαβήτης, μη ρυθμισμένος θυρεοειδής, ανωμαλίες της μήτρας, ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας και κατάχρηση ουσιών.
Μια αποβολή σημαίνει ότι θα έχετε και άλλες στο μέλλον;
Αυτή είναι μία εύλογη ανησυχία των περισσοτέρων γυναικών που βιώνουν κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ο οποίος να εγγυάται ότι δεν θα αντιμετωπίσετε παρόμοια κατάσταση σε επόμενη κύηση. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πρώιμες αποβολές σπανίως είναι επαναλαμβανόμενες και η πιθανότητα η επόμενη εγκυμοσύνη σας να είναι τελειόμηνη είναι πολύ υψηλή.
Ο κίνδυνος αποβολής σε μια πιθανή νέα εγκυμοσύνη συνεχίζει να είναι περίπου 20% μετά την πρώτη αποβολή. Μετά από δύο καθ’ έξιν αποβολές, αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται στο 28%, και μετά από τρεις ή περισσότερες αποβολές, αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται σε περίπου 43%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν με επιτυχία ακόμη και μετά από τρεις συνεχόμενες αποβολές.
Θα επηρεάσει τη γονιμότητά σας;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η γονιμότητα δε θα επηρεαστεί. Όταν μια αποβολή συμβαίνει κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, σπανίως θα προκαλέσει προβλήματα στη μήτρα που θα επηρεάσουν αρνητικά μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
Φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αποβολή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργικό τρόπο, όπου θα απαιτηθεί αφαίρεση ιστού μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται απόξεση. Αυτή η διαδικασία εφόσον πραγματοποιηθεί σωστά, υπό την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, δεν πρόκειται να επιφέρει επιπλοκές που επηρεάζουν τη γονιμότητα μια γυναίκας.
Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε μετά την αποβολή;
Στις περιπτώσεις μίας μόνο αποβολής, συνήθως δε χρειάζονται εξετάσεις. Ωστόσο, μετά από διαδοχικές αποβολές, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μία σειρά εξετάσεων πριν προσπαθήσετε να πετύχετε μία νέα εγκυμοσύνη, με σκοπό να διερευνηθεί εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία πίσω από τις αποβολές.
Οι πιο συχνές εξετάσεις περιλαμβάνουν:
- Εξετάσεις αίματος για έλεγχο ορμονικών (π.χ. θυρεοειδή), πήξης ή αυτοάνοσων προβλημάτων
- Γενετικός-καρυότυπος έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ανωμαλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα χρωμοσωμικά ανώμαλο έμβρυο
- Υπερηχογράφημα για την αξιολόγηση της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων
- Μια υστεροσαλπιγγογραφία ή μια υπερηχοϋστερογραφία για την απεικόνιση της μήτρας και των σαλπίγγων
- Υστεροσκόπηση για την αξιολόγηση της κοιλότητας της μήτρας με τη χρήση κάμερας
Λάβετε υπόψη ότι δε θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθούν όλες οι προαναφερθείσες εξετάσεις μετά την απώλεια εγκυμοσύνης. Η ιατρική σας ομάδα θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις για την περίπτωσή σας με βάση το ιατρικό ιστορικό σας.
Πότε πρέπει να προσπαθήσω ξανά;
Σωματικά, η σεξουαλική επαφή μπορεί να ξαναρχίσει αφού όλα τα συμπτώματα της αποβολής, όπως ο πόνος και η αιμορραγία, εξαφανιστούν εντελώς για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, αλλά πολλές φορές ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει επίσης να περιμένετε να περάσει τουλάχιστον ένας πλήρης εμμηνορροϊκός κύκλος. Η περίοδος αναμονής μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω εάν εμφανιστεί λοίμωξη μετά την αποβολή, εάν έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις για τη διερεύνηση του λόγου της αποβολής ή εάν η αποβολή οφειλόταν σε έκτοπη ή μύλη κύηση.
Φυσικά, συναισθηματικά, μπορεί να μην είστε έτοιμη να συνεχίσετε αμέσως την προσπάθεια για εγκυμοσύνη. Η απώλεια εγκυμοσύνης είναι μια πολύ τραυματική εμπειρία. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία πριν προσπαθήσετε ξανά, παρά το γεγονός ότι είστε σωματικά έτοιμοι.
Τι μπορώ να κάνω για να έχω μια υγιή εγκυμοσύνη;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος δράσης που θα μπορούσε να αποτρέψει μια αποβολή. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής και να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
Εν κατακλείδι, παρακαλούμε να θυμάστε ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να αντιμετωπίσετε μια αποβολή. Για τους περισσότερους ανθρώπους που προσπαθούν να γίνουν γονείς, οι πιθανότητες να δημιουργήσουν την οικογένεια των ονείρων τους μετά από μια αποβολή είναι υπέρ τους.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αποβολές και πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας κάνοντας κλικ εδώ. Η ιατρική μας ομάδα είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας.
Η Ερμήνα είναι Μαία και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.