Η επιθυμία της μητρότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν ζητήματα όπως η καριέρα, η εμπειρία και οι γνώσεις έχουν αποκτηθεί και η οικογένεια είναι το επόμενο και πιο σκόπιμο βήμα.
Αυτά που πρέπει να θυμάστε εάν είστε κοντά στην ηλικία αυτή και σκοπεύετε να μείνετε έγκυος είναι:
- Οι περισσότερες γυναίκες που συλλαμβάνουν μετά τα 40 έχουν υγιείς κυήσεις και υγιή μωρά.
- Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα 40 αποτελούν προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία και κάθε κύηση μετά από αυτή την ηλικία χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου, ενώ απαιτείται στενή παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.
- Η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 ετών, έχει επισημανθεί με ορισμένους σοβαρούς και μερικές φορές ανυπέρβλητους κινδύνους.
Ας τους ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά:
Γονιμότητα
Αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μείνουν έγκυες στα 40 τους. Στατιστικά δε, είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο μεγαλώνετε ηλικιακά, και προσπαθείτε να συλλάβετε.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Ο λόγος είναι ότι το ωοθηκικό απόθεμα μιας γυναίκας σταδιακά μειώνεται σε αριθμό και ποιότητα καθώς η ηλικία της γυναίκας μεγαλώνει.
Εάν είστε άνω των 35 ετών, θεωρείται ότι βρίσκεστε σε «προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία».
Η γονιμότητα της γυναίκας ξεκινά να μειώνεται γύρω στα 32 και έχει μια σημαντική πτώση μετά την ηλικία των 37.
Στα 44, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης πλησιάζουν το μηδέν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.
Αποβολές
Είναι γεγονός ότι οι απώλειες εγκυμοσύνης πριν την 20ή εβδομάδα της κύησης προκαλούνται σχεδόν πάντα από χρωμοσωμικά προβλήματα στο έμβρυο, πιο αναμενόμενα σε μεγαλύτερης ηλικίας γενετικό υλικό.
Πρόωρος Τοκετός
Υποστηρίζεται συχνά ότι η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία συνδέεται με τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και χαμηλού βάρους γέννησης. Εάν συνδυάζονται και άλλοι παράγοντες όπως δίδυμη κύηση, ανεπάρκεια τραχήλου, αποβολές ή παρόμοιο ιατρικό ιστορικό, το κλειδί για πιθανή αναστολή ενός πρόωρου τοκετού είναι να έχετε στενότερη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του γιατρού σας.
Προεκλαμψία και Διαβήτης Κύησης
Κατά κοινή ομολογία οι πιθανότητές ανάπτυξης ορισμένων καρδιαγγειακών προβλημάτων αυξάνονται μετά την ηλικία των 40. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες άνω των 40 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για προεκλαμψία (υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, επιπλοκή η οποία μπορεί να είναι απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή). Μια άλλη σοβαρή επιπλοκή είναι ο διαβήτης κύησης (ασυνήθιστα υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Τα καλά νέα για τον διαβήτη κύησης είναι ότι υπάρχει το τεστ της καμπύλης σακχάρου και ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία ή κατάλληλη διατροφή, ανάλογα με τα αποτελέσματα.
Χρωμοσωμικά προβλήματα
Είναι γνωστό το ότι όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι το ωάριο, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξουν χρωμοσωμικά προβλήματα τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο του παιδιού για ορισμένες γενετικές ανωμαλίες. Στην αναπαραγωγική ηλικία των 25, ο κίνδυνος για το σύνδρομο Down, την πιο κοινή χρωμοσωμική πάθηση, είναι περίπου 1:1200. Στην ηλικία των 40, αυτός ο κίνδυνος εκτινάσσεται σε περίπου 1:100. Τη λύση δίνουν οι μην επεμβατικές εξετάσεις αίματος για χρωμοσωμικά προβλήματα που παρέχουν πληροφορίες για το DNA του παιδιού ήδη από τη 10η εβδομάδα της κύησης.
Επιπλοκές στον τοκετό
Μη σας φανεί παράξενο εάν μετά την ηλικία των 40, σας προταθεί από τον μαιευτήρα σας η πρόκληση τοκετού ή καισαρική τομή ή υποβοηθούμενη γέννα του μωρού σας για την αποφυγή επιπλοκών.
Οι επιπλοκές στον τοκετό σε μεγαλύτερες ηλικίες περιλαμβάνουν σοβαρούς κινδύνους όπως η πιθανότητα βαριάς αιμορραγίας μετά τη γέννα ή κινδύνους που σχετίζονται με την εκάστοτε κατάσταση της υγείας μιας γυναίκας (π.χ. υπέρταση, ινομυώματα, μέγεθος της μήτρας, προβλήματα υγείας κλπ.).
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, επομένως μπορεί να μην αντιμετωπίσετε κανένα από τους κινδύνους που αναφέρονται παραπάνω ή μπορεί να έχετε μόνο μικρά προβλήματα.
Είναι εξίσου όμως σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ηλικία σας και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για μια επερχόμενη κύηση.
Παράλληλα, τρόποι βελτίωσης των συνθηκών μιας επερχόμενης κύησης υψηλού κινδύνου από τη μεριά σας είναι:
- σταματώντας το κάπνισμα
- ακολουθώντας μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
- χάνοντας βάρος πριν την εγκυμοσύνη (σε περιπτώσεις υπέρβαρους ή παχυσαρκίας)
- σταματώντας την κατανάλωση αλκοόλ
- κάνοντας γυμναστική/άσκηση
- επιμένοντας στις προσπάθειες σας χωρίς να τα παρατάτε!
Η ουσία είναι να κάνετε το επόμενο βήμα, και εάν είστε άνω των 40 ετών, να έρθετε σε επαφή με έναν γιατρό γονιμότητας.
Στη Newlife αξιολογούμε την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας τη δεδομένη στιγμή με βάση τα ατομικά της χαρακτηριστικά και επισημαίνουμε τους πιθανούς κινδύνους πριν την επερχόμενη εγκυμοσύνη με βάση το ιατρικό της ιστορικό.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να κλείσουμε ένα δωρεάν ιατρικό ραντεβού και να συζητήσουμε αναλυτικά κάθε σας απορία.