language EN EL SR DE

Κολπική αιμορραγία ενώ περιμένω για το τεστ εγκυμοσύνης: Πρέπει να ανησυχήσω;

by Χρύσα Καρακώστα, last updated 05 Jul 2023,

3 min read

Δεν είναι όλες οι κολπικές αιμορραγίες κακές

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, όχι, δεν είναι ώρα για ανησυχία. Φυσικά, και μπορεί να φοβάστε. Η κολπική αιμορραγία θεωρητικά δεν εμφανίζεται όταν είστε έγκυος. Αλλά πριν αρχίσετε να σκέφτεστε όλα αυτά τα τρομερά που μπορεί να σας συμβούν, ας δούμε τα πράγματα πιο καθαρά.

Αιτίες κολπικής αιμορραγίας

  1. Ένα έμβρυο στο φράγμα του αμνιακού υγρού είναι εκπληκτικά δυνατό. Εάν η μήτρα σας αιμορραγεί αυτό δε σημαίνει ότι το έμβρυο (εάν είστε έγκυος) επηρεάζεται άμεσα. Υπάρχουν διάφοροι και μη σοβαροί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζετε κολπική αιμορραγία και για τους περισσότερους από αυτούς δεν πρέπει να ανησυχείτε.
  2. Η πιο λογική αιτιολογία είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είστε έγκυος. Η περίοδός σας μπορεί να αργήσει ή να έρθει στην ώρα της. Είστε φουσκωμένη και ευερέθιστη, κανένα από τα δύο όμως δεν αποτελεί σίγουρη ένδειξη εγκυμοσύνης ή περιόδου. Θέλετε πολύ να μείνετε έγκυος. Στη συνέχεια, όμως, ενώ περιμένετε για το τεστ εγκυμοσύνης, αισθάνεστε/ βλέπετε ότι αιμορραγείτε. Ίσως, να κλείσατε ένα ραντεβού με τον Γυναικολόγο σας και δε θα μπορέσει να σας δει μέχρι αύριο. Έκανες δύο τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι αλλά το ένα ήταν θετικό και το άλλο αρνητικό. Επομένως, πρέπει να πάτε στο γιατρό για να σιγουρευτείτε. Όταν όμως πηγαίνετε στο μπάνιο, παρατηρείτε αίμα στο χαρτί καθώς σκουπίζεστε.
  3. Το άγχος είναι μια συχνή αιτία κολπικής αιμορραγίας. Τι συμβαίνει στη ζωή σας; Είστε ευχαριστημένη στη δουλειά; Η ζωή στο σπίτι πηγαίνει καλά; Εσείς και ο σύντροφος σας είστε μαζί σε όλο αυτό σχετικά με το ότι θέλετε να μείνετε έγκυος ή όχι; Αυτό είναι σημαντικό. Το άγχος μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους. Κάντε μια γρήγορη απογραφή των στρεσογόνων παραγόντων της ζωής σας που θα μπορούσατε να περνάτε αυτή τη δεδομένη στιγμή.
  4. Οι περίοδοι σας μπορεί να μη συγχρονίζονται για κάποιο λόγο. Ακόμα κι αν ήταν πάντα εντός προγράμματος, ίσως ο τρόπος ζωής σας αυτή τη στιγμή προκαλεί την αλλαγή της περιόδου σας. Μπορεί να μην οφείλεται σε λόγο που σχετίζεται με το άγχος.
  5. Μπορεί να έχετε ινομυώματα ή πολύποδες στη μήτρα. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα και μερικές φορές να προκαλέσουν κολπική αιμορραγία. Αν και η σκέψη ότι έχετε ινομυώματα ή πολύποδες μπορεί να είναι ανησυχητική, σπάνια είναι επικίνδυνα. Μπορούν, ωστόσο, να σας προκαλέσουν κάποιο πόνο εκτός από την κολπική αιμορραγία. Υπάρχει λύση να αφαιρεθούν χειρουργικά. Υπομονή όμως! Δεν ξέρετε σίγουρα, οπότε μην προτρέχετε.

Εάν δεν είστε έγκυος

Θέλεις να γίνεις μητέρα εδώ και καιρό. Για λίγο φαινόταν ότι το όνειρό σου επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα. Και τότε, η αιμορραγία. Η καρδιά σου ραγίζει αλλά υπάρχουν επιλογές.
Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ο χειρότερος σου εφιάλτης. Μέσω της κλινικής μας, η θεραπεία γονιμότητας είναι διαθέσιμη σε ζευγάρια, άγαμους άνδρες και γυναίκες που θέλουν να γίνουν γονείς. Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει γίνει μια από τις πιο αξιόλογες μεθόδους για να αποκτήσει κανείς ένα μωρό.

Είμαστε εδώ για εσάς

Αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχεις ένα παιδί είναι η μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να το κάνεις αυτό χωρίς βοήθεια. Προσφέρουμε βοήθεια σε άτομα απ΄ όλο τον κόσμο που έρχονται στην ivf κλινική μας στην Ελλάδα. Η κλινική μας έχει βοηθήσει εκατοντάδες άτομα από το εξωτερικό να γίνουν γονείς μέσω δωρεάς ωαρίων και εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Θα θέλαμε πολύ να μιλήσουμε μαζί σας για τις επιλογές σας.

Χρύσα Καρακώστα

Χρύσα Καρακώστα, BSc, MSc

Η Χρύσα Καρακώστα είναι Κλινικός Εμβρυολόγος και Υπεύθυνη του Τμήματος Θεραπειών εκτός Ελλάδος

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες