Ξεκούραση στο κρεβάτι μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση: ένας μύθος καταρρίπτεται

από την Χρύσα Καρακώστα, Κλινικό Εμβρυολόγο


Τροποποιήθηκε στις 29 Απρίλιος 2015, 1:23 μμ


Ξεκούραση στο κρεβάτι μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση: ένας μύθος καταρρίπτεται

Μετά από μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης υπήρχε για πολλά χρόνια η λάθος αντίληψη ότι η γυναίκα θα πρέπει να παραμένει κλινήρης για όλο το διάστημα μέχρι το τεστ κυήσεως, με ότι αυτό σημαίνει για την ψυχολογική και σωματική της υγεία.

Μια μελέτη του Ινστιτούτου Υπογονιμότητας της Βαλένθια στην Ισπανία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility (Σεπτέμβριος 2013) αναφέρει ότι η ξεκούραση μετά την εξωσωματική δε βοηθά τις γυναίκες να μείνουν έγκυες. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι γυναίκες, που ακολουθούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά, μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος που συνεπάγεται η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και έτσι να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης κύησης.

Αυτό που ξεχνάμε πάντα είναι ότι η εμφύτευση είναι μια βιολογική διαδικασία που δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές δραστηριότητές μας ή τη διατροφή μας. Στην πραγματικότητα η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στην ψυχολογία μας. Το διάστημα των 2 εβδομάδων μέχρι το τεστ, σύμφωνα με μαρτυρίες γυναικών που έχουν κάνει εμβρυομεταφορά, περνά πάρα πολύ δύσκολα και αργά, ιδιαίτερα για αυτές που δεν έχουν καμία δραστηριότητα.

Στην Newlife, μετά το πρώτο 48ωρο, που προτείνουμε πιο χαλαρό πρόγραμμα, ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να ακολουθούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς ενοχές και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τις πιθανότητες κύησης.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Ξεκούραση
Μύθος

Πίσω στη λίστα άρθρων