Όλο και περισσότερες γυναίκες, τα τελευταία χρόνια ξεκινούν την προσπάθεια για απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η επιλογή αυτή σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει ότι η μόνη ρεαλιστική λύση τεκνοποίησης είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση. Όμως, ακόμη και αν το ζευγάρι απευθυνθεί σε ένα κέντρο εξωσωματικής, σε κάποιες περιπτώσεις οι πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης είναι πολύ χαμηλότερες και από 10%. Η κύρια αιτία για αυτό είναι η αναπόφευκτη επίδραση της ηλικίας στη δυναμική των ωοθηκών.
Στις περιπτώσεις αυτές η διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας, προκειμένου να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη ή και αδύνατη. Εναλλακτικά, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να είναι η δωρεά ωαρίων, η οποία είναι μια διαδικασία που προσφέρει μεν πολύ υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης, αλλά είναι ψυχολογικά απαιτητική (το ζευγάρι θα πρέπει να αποδεχτεί ότι το τέκνο που θα προκύψει θα είναι δικό τους βιολογικά μόνο κατά το ήμισυ) και δαπανηρή.
Με βάση εκτεταμένες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί ότι γυναίκες με φτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών μπορούν να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα, όχι με τη χρήση υψηλών δόσεων φαρμάκων, αλλά με στοχευόμενη στις ανάγκες τους θεραπεία, με μικρές δόσεις συνδυασμού φαρμάκων. Μια τέτοια τεχνική είναι και το minimal stimulation IVF (mini IVF).
Τα πλεονεκτήματα του mini IVF είναι ότι το κόστος είναι πιο χαμηλό από μια φαρμακευτική προσπάθεια εξωσωματικής, τα φάρμακα που χρειάζονται πιο λίγα και η πιθανότητα υπερδιέγερσης ανύπαρκτη. Αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε σχέση με τη φυσική σύλληψη ή σε σχέση με ένα φυσικό κύκλο εξωσωματικής, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων. Είναι όμως μια διαδικασία που προϋποθέτει στενή παρακολούθηση από τον εξειδικευμένο ιατρό αναπαραγωγής, ενημέρωση για τις πιθανότητες ακύρωσης και ένα πολύ καλό εμβρυολογικό εργαστήριο, καθώς πρέπει να επιτευχθεί η δημιουργία πολύ καλών ποιοτικά εμβρύων, ξεκινώντας από μικρό αριθμό ωαρίων. Αυτά σε συνδυασμό με το έμπειρο ιατρικό και εμβρυολογικό προσωπικό, εξασφαλίζονται στη Newlife με:
- την ύπαρξη Clean Room Technology, που με τη χρήση ειδικών φίλτρων και συστημάτων πίεσης διακινούν τον αέρα στους εργαστηριακούς και χειρουργικούς χώρους, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για τον χειρισμό του γενετικού υλικού, αλλά και την ανάπτυξη των εμβρύων.
- 24-ωρη παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων με εξειδικευμένο online σύστημα παρακολούθησης.
Το mini IVF, εκτός από τις περιπτώσεις γυναικών με φτωχή ωοθηκική ανταπόκριση, μπορεί να εφαρμοστεί επίσης και σε γυναίκες που
- για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να πάρουν μεγάλες δόσεις ορμονών
- δεν επιθυμούν να πάρουν μεγάλες δόσεις ορμονών
- δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε έναν πλήρη φαρμακευτικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης ή στην αγορά των φαρμάκων που αυτός προϋποθέτει.
Αφροδίτη Ζησοπούλου, BSc, MSc
Η Αφροδίτη Ζησοπούλου είναι Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθύντρια του εργαστηρίου της Newlife IVF.