language EN EL SR DE

Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή μετά την εμβρυομεταφορά μου;

by Newlife IVF Team, last updated 10 Feb 2022,

2 min read

«Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μετά την εμβρυομεταφορά μου για να έχω σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό μου;»

«Θα επηρέαζε η σεξουαλική επαφή τα ποσοστά επιτυχίας μου;»

«Θα προκαλούσε επιπλοκές στην υγεία μου λόγω της διέγερσης που υποβλήθηκα;»

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Εξωσωματική γονιμοποίηση με γενετικό υλικό του ζευγαριού

Εάν μια ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία με τα δικά της ωάρια, θα ήταν συνετό να απέχει από επαφές τις τελευταίες ημέρες πριν από την ωοληψία και έπειτα για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα. Ο λόγος πίσω από αυτή τη σύσταση είναι ότι καθώς η ασθενής υποβλήθηκε σε διέγερση, οι ωοθήκες της μεγαλώνουν σε μέγεθος και η σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, πόνο και σπάνιότερα σε συστροφή των ωοθηκών.
Οι ωοθήκες θα επανέλθουν γενικά στο κανονικό τους μέγεθος εντός 7-10 ημερών μετά τη ωοληψία, αν και μπορεί να παραμείνουν μεγενθυμένες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν συλλάβει.

Εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων

Εάν μία ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία με δωρεά ωαρίων, τότε το είδος της θεραπείας είναι εντελώς διαφορετικό καθώς τα φάρμακα που λαμβάνονται δεν διεγείρουν τις ωοθήκες. Επομένως, δεν υπάρχει κίνδυνος πόνου ή ενόχλησης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Επιπλέον, όταν το έμβρυο φτάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης και προχωρήσουμε σε εμβρυομεταφορά, η εμφύτευση θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Εάν σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο ασφαλείς, μπορείτε να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για μερικές μέρες.

Μπορώ να έχω επαφές πριν την εμβρυομεταφορά;

Σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς υποβάλλονται σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης με δικά τους ωάρια, η σεξουαλική επαφή δεν αντενδείκνυται, αλλά σημειώστε ότι όσο περνούν οι μέρες και οι ωοθήκες αυξάνονται σε μέγεθος, μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και πόνο. Επιπλέον, εάν το ζευγάρι έχεις επαφές, θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσει μια μορφή φραγμού, όπως το προφυλακτικό.
Όταν υποβάλεστε σε διαδικασία σπερματέγχυσης, η σεξουαλική επαφή δεν αντενδείκνυται, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι χρειάζονται δύο έως πέντε ημέρες αποχής για να δώσετε δείγμα σπέρματος για τη σπερματέγχυση.

Τι προτείνουν οι πρόσφατες μελέτες;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η σεξουαλική επαφή κοντά στην περίοδο της εμβρυομεταφοράς δεν επηρεάζει αρνητικά την έκβαση μιας αρχόμενης εγκυμοσύνης. Γενικά, συνιστούμε να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή κατά τις ημέρες πριν από το τεστ εγκυμοσύνης, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων αίματος ή ελαφριάς αιμορραγίας που μπορεί να προκύψουν από την αιμάτωση του τραχήλου και μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη συναισθηματική δυσφορία.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε μετά την εμβρυομεταφορά σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες