Οιστραδιόλη, το κυρίαρχο οιστρογόνο!

από την Αφροδίτη Ζησοπούλου, Κλινικό Εμβρυολόγο


Τροποποιήθηκε στις 24 Μάρτιος 2016, 12:40 μμ


Οιστραδιόλη, το κυρίαρχο οιστρογόνο!

Η οιστραδιόλη είναι μία ορμόνη που παράγεται κυρίως στις γονάδες (ωοθήκες και όρχεις). Είναι το κυρίαρχο οιστρογόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας στη γυναίκα. Έχει σημαντική επίδραση τόσο στην αναπαραγωγική και σεξουαλική λειτουργία, όσο και σε άλλα όργανα, όπως είναι τα οστά...

Κύρια δράση της οιστραδιόλης είναι η ανάπτυξη και ωρίμανση του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Αυξάνει το πάχος του βλεννογόνου του κόλπου και τις κολπικές εκκρίσεις. Σε έλλειψη οιστραδιόλης το κολπικό επιθήλιο γίνεται ατροφικό. Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαστών, του μυομητρίου και των σαλπίγγων, στην ωρίμανση των ωαρίων και συμμετέχει στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.


Κατά την αναπαραγωγική ηλικίας της γυναίκας η συγκέντρωση της οιστραδιόλης αυξάνει σταδιακά το πρώτο μισό του κύκλου και εμφανίζει τη μέγιστη συγκέντρωσή της κατά την ωοθυλακιορρηξία. Με την επίδραση της, στην ωοθυλακιορρηξία, η βλέννα του τραχήλου της μήτρας γίνεται άφθονη και διαυγής, επιτρέποντας τη διέλευση των σπερματοζωαρίων. Στο δεύτερο μισό του κύκλου, αν δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της οιστραδιόλης προοδευτικά μειώνονται.


Οι τιμές της οιστραδιόλης στις γυναίκες αντανακλούν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και η μέτρησή της , σε συνδυασμό με την FSH, την 2η με 3η ημέρα του κύκλου, βοηθά στην εκτίμηση των ωοθηκικών αποθεμάτων της γυναίκας. Στην Newlife IVF η παραπάνω εκτίμηση συμπληρώνεται με ένα εξειδικευμένο υπερηχογράφημα στις αρχές του κύκλου (AFC scan), το οποίο προσδιορίζει με ακρίβεια το ωοθηκικό δυναμικό της κάθε γυναίκας και βοηθά στην εξατομικευμένη σε κάθε περίπτωση θεραπεία.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Ορμόνες
Οιστρογόνα

Πίσω στη λίστα άρθρων