language EN EL SR DE

Παθήσεις της μήτρας: γονιμότητα και εγκυμοσύνη.

by Ερμήνα Κωνσταντινίδου, last updated 06 May 2024,

5 min read

Η έναρξη του ταξιδιού προς τη γονεϊκότητα μπορεί να είναι μια θαυμάσια περιπέτεια, ωστόσο για ορισμένες γυναίκες, το ταξίδι αυτό μπορεί να τις φέρει αντιμέτωπες με ορισμένες παθήσεις της μήτρας που επηρεάζουν τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Αν και αυτό το σενάριο μπορεί να φαντάζει τρομακτικό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλές γυναίκες συλλαμβάνουν και κυοφορούν με επιτυχία υγιή μωρά ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Σε αυτό το άρθρο, αναφερθούμε σε κοινές παθήσεις της μήτρας, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις τους στην εγκυμοσύνη και θα διερευνήσουμε πώς η εξειδικευμένη φροντίδα μας στη Newlife IVF μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το σημαντικό ταξίδι.

Τι είναι οι παθήσεις της μήτρας

Οι ανωμαλίες της μήτρας, που συχνά αναφέρονται ως συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, περιλαμβάνουν μια εύρος σχημάτων και μεγεθών που μπορεί να έχει φυσιολογικά η μήτρα μιας γυναίκας. Ενώ ορισμένες από αυτές τις διαφοροποιήσεις μπορεί να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την επιρροή τους στη γονιμότητα και τον τοκετό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις μας δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου ανά περίπτωση με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις πιο συχνές παθήσεις, το πως επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και τι μπορείτε να κάνετε γι’αυτές:

Δίκερη μήτρα:
Η κορυφή μιας δίκερης μήτρας έχει βαθιά εσοχή (σε σχήμα καρδιάς). Αν και υπάρχει μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο αποβολής και πρόωρου τοκετού, οι γυναίκες με δίκερη μήτρα δεν αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της σύλληψης ή στο πρώτο τρίμηνο. Αργότερα στην εγκυμοσύνη (σε πιο σοβαρές περιπτώσεις), το σχήμα της μήτρας μπορεί επηρεάσει τη θέση του μωρού, καθιστώντας απαραίτητη την καισαρική τομή.

Τις περισσότερες φορές, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της δίκερης μήτρα. Μια διαδικασία γνωστή ως μητροπλαστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειρουργική αντιμετώπιση, ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι συζητήσιμη και χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Με αυτή την επέμβαση η μήτρα θα αποκτήσει το επιθυμητό σχήμα ανάποδου αχλαδιού. Η μητροπλαστική μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά, γενογός που την καθιστά ελάχιστα επεμβατική και δε χρειάζεται σημαντική χειρουργική τομή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται ο ιστός που δημιουργεί την εμφάνιση σε σχήμα καρδιάς.

Μονόκερως μήτρα:
Η μονόκερως μήτρα είναι αρκετά σπάνια. Σε αυτή την περίπτωση μία πλευρά της μήτρας δεν αναπτύσσεται και η μήτρα έχει το μισό μέγεθος μιας τυπικής μήτρας. Ο πρόωρος τοκετός, η αποβολή σε προχωρημένη κύηση και η έκτοπη κύηση είναι οι πιο συχνές επιπλοκές. Επίσης, σε προχωρημένη κύηση, το μωρό μπορεί να βρίσκεται σε θέση που να χρήζει την καισαρική τομή αναγκαία. Αν και οι μονόκερες μήτρες είναι πιο συχνές σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, οι γυναίκες με αυτές μπορούν να μείνουν έγκυες.



Διαφραγματική ή διθάλαμος μήτρα:
Ένα μυϊκό τοίχωμα που κατεβαίνει στη μέσο μιας διαφραγματικής μήτρας χωρίζει τη μήτρα σε δύο μέρη. Μερικές φορές το τοίχωμα της μήτρας χωρίζεται μερικώς και άλλες φορές πλήρως. Η δυσκολία σύλληψης είναι πιο συχνή σε γυναίκες με διαφραγματική μήτρα. Ο πρόωρο τοκετός και η πρόωρη αποβολή είναι επίσης πιο πιθανές σε γυναίκες που έχουν αυτό τον τύπο μήτρας. Συνήθως γίνεται σύσταση για καισαρική τομή καθώς το μωρό μπορεί να μην είναι σε κεφαλική θέση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν απαιτείται πάντα σε αυτή την περίπτωση και εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Ένα διάφραγμα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο χειρουργικά με μητροπλαστική, παρόμοια με τη δίκερη μήτρα. Το διάφραγμα κόβεται σε ή αφαιρείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μετά την αφαίρεση του διαφράγματος, η μήτρα γίνεται μία ενιαία κοιλότητα (όπως μια τυπική μήτρα).

Τοξοειδής μήτρα:
Η τοξοειδής μήτρα μοιάζει με κανονική μήτρα στην εμφάνιση, αλλά έχει μια οδόντωση στην κορυφή οποία όμως δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή πρόωρης αποβολής.

Πολύποδες της μήτρας:
Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι συχνοί και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εμφύτευση καθώς μερικές φορές μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό σπιράλ ανάλογα με το πού βρίσκονται στο ενδομήτριο. Όταν απαιτείται η αφαίρεσή τους, αυτό μπορεί να γίνει μέσω υστεροσκοπικής αφαίρεσης.

Ινομυώματα της μήτρας:
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας. Είναι αρκετά συχνά σε γυναίκες που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ωστόσο δεν είναι πάντα η κύρια αιτία υπογονιμότητας. Επηρεάζουν τη γονιμότητα αναλόγως το μέγεθος και τη θέση τους εμποδίζοντας τις σάλπιγγες ή τον τράχηλο, επηρεάζοντας τη μορφολογία του ενδομητρίου λειτουργώντας ως φυσικό σπιράλ ή επηρεάζοντας τη ροή του αίματος της μήτρας. Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μερικές κοινές θεραπείες είναι:

  • Φάρμακα για τη συρρίκνωση των ινομυωμάτων: ανάλογα GnRH, Ulipristal acetate
  • Χειρουργικά: Υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή, υστερεκτομή

Χρόνιες λοιμώξεις της μήτρας:
Συνήθως αναφέρονται ως ενδομητρίτιδα και μπορεί να είναι είτε οξείες είτε χρόνιες. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μια συγγενής ανωμαλία της μήτρας, η ενδομητρίτιδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγείας της μήτρας. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του βλεννογόνου του ενδομητρίου, που συνήθως προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις ή άλλους παράγοντες, και η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες για τη σύλληψη και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να εμποδίσει την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης και της κατάλληλης ιατρικής αντιμετώπισης.

Τα επόμενα βήματα με γνώμονα την εμπειρία
Το ταξίδι κάθε ατόμου είναι μοναδικό και η ομάδα μας στη Newlife το αναγνωρίζει. Ειδικευόμαστε στην προσαρμογή των θεραπειών στις δικές σας ανάγκες, διασφαλίζοντας ότι θα λάβετε τη φροντίδα και την καθοδήγηση που απαιτούνται για να επιτεύξετε τους στόχους σας ως προς τη δημιουργία της οικογένειάς που επιθυμείτε. Η εμπειρία και τεχνογνωσία μας εκτείνεται πέρα από τα θέματα παθήσεων της μήτρας, καλύπτοντας το ευρύτερο φάσμα θεμάτων σχετικά με τη γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με των ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας.

Τα όνειρά σας, η δέσμευσή μας
Είστε έτοιμοι να κάνετε τα επόμενα βήματα στην πορεία σας προς τη γονεϊκότητα; Η αφοσιωμένη ομάδα μας είναι εδώ για να σας υποστηρίξει σε κάθε βήμα. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα κάνοντας κλικ εδώ για να ξεκινήσετε ένα ταξίδι που υπόσχεται την εκπλήρωση των ονείρων σας και τη δημιουργία της οικογένειας που πάντα ονειρευόσασταν.

Ερμήνα Κωνσταντινίδου

Ερμήνα Κωνσταντινίδου, BSc

Η Ερμήνα είναι Μαία και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες