language EN EL SR DE

Πολύδυμη κύηση στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

by Ανθή Σταμκοπούλου, last updated 09 Jun 2023,

4 min read

Όταν βρίσκεστε σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης για να μείνετε έγκυος υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα της σύλληψης περισσότερων του ενός εμβρύου. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μιας μητέρας να συλλάβει πολλαπλά έμβρυα. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνέβαλαν εδώ και καιρό στην αύξηση των πολύδυμων κυήσεων.

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος των θεραπειών στις μέρες μας είναι η ύπαρξη δίδυμης ή τρίδυμης ή ακόμη και πολύδυμης κύησης. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται και να πιστεύουν ότι η δίδυμος κύηση είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά από τις ταλαιπωρίες μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης στο εξωτερικό, η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εγκυμονεί υψηλότερους κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για τα έμβρυα. Οι πολύδυμες κυήσεις συνδέονται με βρεφική και περιγεννητική θνησιμότητα, χαμηλότερο βάρος γέννησης, αναπηρία και πρόωρο τοκετό. Η μελέτη του κέντρου ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι το 37% των πολύδυμων κυήσεων που συλλαμβάνονται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης γεννιούνται πρόωρα.
Γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για δίδυμη ή πολύδυμη κύηση με τη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Για να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε δίδυμα ή πολύδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να αξιολογήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τις διάφορες μεθόδους που εμπλέκονται. Ιστορικά για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης προετοιμάστηκαν αρκετά έμβρυα στην κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης για πιθανή εμφύτευση. Δεκαετίες τώρα οι γιατροί της NewLife IVF Greece δίνουν στις ασθενείς την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να μείνουν έγκυες δημιουργώντας πολλαπλά έμβρυα. Αυτό σημαίνει αν ένα ή δύο από αυτά τα έμβρυα αποτύχουν να εμφυτευτούν στο τοίχωμα της μήτρας, να υπάρχουν άλλα που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επόμενη εμβρυομεταφορά.

Με περιορισμένη τεχνολογία ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί η ποιότητα και η βιωσιμότητα ενός εμβρύου. Επιπλέον, ήταν λογικό για τους γιατρούς να εισαγάγουν περισσότερα από ένα έμβρυα για να αυξήσουμε τις πιθανότητες μίας γυναίκας ή ενός ζευγαριού να πετύχουν μια εγκυμοσύνη εάν αυτό ήταν η μοναδική τους προσπάθεια.

Εάν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης για να συλλάβετε μην ανησυχείτε μήπως καταλήξετε με δίδυμα ή τρίδυμα. H NewLife IVF GREECE μπορεί να σας προσφέρει εξατομικευμένα πρωτόκολλα για να εξασφαλίσει υψηλές πιθανότητες επιτυχίας και να εγγυηθεί τη μέγιστη ασφάλεια.
Νιώστε ασφαλείς στη NewLife IVF Greece.

Η χρήση πολλαπλών εμβρύων στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν η κύρια αιτία πολύδυμων κυήσεων. Στη ΝewLife IVF Greece έχουμε υιοθετήσει νέες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε το πιο βιώσιμο έμβρυο για εμφύτευση αντί να χρησιμοποιούμε πολλά. Μεταξύ των τελευταίων εξελίξεων στην κλινική μας έχουμε μία ισχυρότερη τεχνολογία ελέγχου. Αυτό επιτρέπει τους εμβρυολόγους να επιβεβαιώνουν την ποιότητα του εμβρύου βελτιώνοντας έτσι τα ποσοστά επιτυχίας.

Μια άλλη τεχνική στοχεύει στην τελική ωρίμανση των ωαρίων ώστε να ωριμάσουν λίγο περισσότερο και να επιτραπεί η δειγματοληψία κυττάρων για πιο εκτενή έλεγχο χρωμοσωμάτων και να βελτιωθεί η βιωσιμότητα τους. Επίσης, η κατάψυξη των εμβρύων ώστε να δοθεί χρόνος για να έχουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να διασφαλιστεί έτσι ότι η εμβρυομεταφορά θα γίνει την πιο κατάλληλη στιγμή.

Η μεταφορά βλαστοκύστης είναι επίσης μία άλλη επιλογή. Αυτή είναι μία κατάσταση όπου το έμβρυο αφήνεται να αναπτυχθεί για πέντε ως επτά μέρες πριν εμφυτευτεί στη μήτρα της ασθενούς. Το στάδιο της βλαστοκύστης μπορεί να βοηθήσει στην άρση ορισμένων εμποδίων και να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφύτευσης.

Η κλινική μας έχει επίσης υιοθετήσει νέες εξελίξεις όπως η τεχνολογία time lapse. Αυτή είναι μία τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στους εμβρυολόγους της NewLife να παρακολουθούν και να καταγράφουν την ανάπτυξη των εμβρύων μέσω υπολογιστικών αναλύσεων και αλγορίθμων. Αυτό σημαίνει ότι αντί να βγαίνει το έμβρυο από τον κλίβανο για οπτική επιθεώρηση μπορεί να τοποθετηθεί στο πιο ευνοϊκό περιβάλλον μέχρι να μεταφερθεί στη μήτρα της ασθενούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ανάπτυξη μπορεί να παρακολουθείται συνεχώς και οι ανωμαλίες ή οποιαδήποτε άλλα ζητήματα να επισημαίνονται πριν από την εμφύτευση.

Χωρίς αμφιβολία η NewLife IVF Greece θεωρείται η πιο αξιόλογη επιλογή για γυναίκες ή ζευγάρια που πάσχουν από υπογονιμότητα. Βοηθήσαμε πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο να επιτύχουν την πιο απίθανη λαχτάρα να συλλάβουν ένα βιολογικό παιδί. Για δεκαετίες η εμβρυομεταφορά πολλαπλών εμβρύων έχει οδηγήσει στον κίνδυνο για δίδυμη ή Τρίδυμη κύηση. Ωστόσο, στη NewLife IVF έχουμε εισαγάγει νέες τεχνικές και τεχνολογίες που μας βοηθούν να μειώσουμε συνεχώς περιπτώσεις πολύδυμων κυήσεων.

Εάν είστε ανοιχτοί στην ιδέα της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, κλείστε ραντεβού τώρα με την ομάδα μας και οι ειδικοί στη γονιμότητα θα σας δώσουν οδηγίες βήμα προς βήμα.

Ανθή Σταμκοπούλου

Ανθή Σταμκοπούλου, MD, MSc

H Ανθή Σταμκοπούλου είναι Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες