language EN EL SR DE

Πως να αυξήσετε τις πιθανότητες σας για μια φυσική σύλληψη

by Θάλεια Χατζηαντωνίου, last updated 07 Jul 2022,

5 min read

Πολλές γυναίκες εφόσον έχουν αποφασίσει πως θέλουν να κάνουν μωρό, προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να συλλάβουν κατά τον επόμενο κύκλο τους. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να πάρει χρόνο.

Υγεία και γονιμότητα

Ο προγραμματισμός ενός προληπτικού ελέγχου με το γιατρό σας είναι ένα σημαντικό βήμα. Μια επίσκεψη πριν από τη σύλληψη είναι παρόμοια με μια ετήσια επίσκεψη, αλλά περιλαμβάνει πρόσθετη φροντίδα που επικεντρώνεται στον οικογενειακό προγραμματισμό και την εγκυμοσύνη.

Ειδικότερα, ένας έλεγχος πριν από τη σύλληψη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να συλλάβετε ή να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Ο έλεγχος πριν από τη σύλληψη μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως μια φυσική εξέταση και μια ανασκόπηση του ιστορικού της υγείας και της αναπαραγωγής σας, προηγούμενες εγκυμοσύνες και φάρμακα. Μπορούν επίσης να γίνουν εξετάσεις αίματος και υπέρηχοι. Αυτή η επίσκεψη είναι επίσης μια ευκαιρία να εκφράσετε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να προγραμματίσετε ραντεβού για τον εαυτό σας, ώστε να γνωρίζετε ό,τι μπορείτε όταν αρχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε.

Γόνιμες ημέρες

Το να γνωρίζετε πότε συμβαίνει η ωορρηξία είναι σημαντικό όταν θέλετε να μείνετε έγκυος καθώς οι γόνιμες μέρες έχουν ένα αρκετά μικρό χρονικό περιθώριο κάθε μήνα.

Η σύλληψη είναι δυνατή μόνο από περίπου πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία έως την ημέρα της ωορρηξίας. Αυτές οι έξι ημέρες είναι το «γόνιμο παράθυρο» στον κύκλο μιας γυναίκας και αντικατοπτρίζουν τη διάρκεια ζωής του σπέρματος (έως πέντε ημέρες) και τη διάρκεια ζωής του ωαρίου (24 ώρες). Αλλά η πιθανότητα σύλληψης αυξάνεται δραματικά εάν η σεξουαλική επαφή συμβεί τις τρεις ημέρες πριν και συμπεριλαμβανομένης της ωορρηξίας.

Εάν μια γυναίκα έρθει σε επαφή έξι ή περισσότερες ημέρες πριν από την ωορρηξία, η πιθανότητα να μείνει έγκυος είναι σχεδόν μηδενική. Στη συνέχεια, η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται σταθερά και είναι 27-33% τις τρεις ημέρες πριν και συμπεριλαμβανομένης της ωορρηξίας. Από εκείνο το σημείο, η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται ραγδαία. Δώδεκα έως 24 ώρες μετά την ωορρηξία, μια γυναίκα δεν είναι πλέον σε θέση να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου.

Συχνή σεξουαλική επαφή

Μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να συλλάβουν είναι: Πόσο συχνά πρέπει να κάνω σεξ αν προσπαθώ να μείνω έγκυος;

Εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας ως ζευγάρι και από το αν υπάρχουν γνωστά προβλήματα γονιμότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Επίσης, συνιστάται να τηρείτε μόνο μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου.

Εάν ο προγραμματισμός της σεξουαλικής σας επαφής δεν είναι ευχάριστος ή ακόμη και εφικτός, βάλτε στόχο να κάνετε σεξ σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει εσάς και τον σύντροφό σας σε μια τακτική σεξουαλική ρουτίνα, η οποία μπορεί να σας ακολουθήσει και στις γόνιμες ημέρες.

Ισορροπία σωματικού βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους πριν από τη σύλληψη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της μελλοντικής υγείας και ανάπτυξης του μωρού σας. Έχοντας Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεταξύ 20 και 25, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου απόκτησης μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Άσκηση

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία και τη γονιμότητά σας, η ένταξη της σωματικής άσκησης στη ρουτίνα σας είναι μια από τις σημαντικές ενέργειες που θα πρέπει να σκεφτείτε.

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας και ειδικά για όσους πάσχουν από παχυσαρκία.

Είναι αλήθεια ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη γονιμότητα. Επομένως, γενικά συνιστάται συνδυασμός διατροφής και άσκησης. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, το οποίο είναι σημαντικό όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα υπογονιμότητας.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, η φροντίδα της γενικής σας υγείας είναι σημαντική και η υγιεινή διατροφή είναι ένα μεγάλο συστατικό αυτού. Αν και δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ μιας υγιεινής διατροφής και της σύλληψης, οι ασθένειες και οι καταστάσεις που προκαλούνται από μια ανθυγιεινή διατροφή μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα. Ορισμένα συστατικά σε δημοφιλή τρόφιμα και ποτά, όπως τα κατεργασμένα λιπαρά, η καφεΐνη και το άπαχο ή με μειωμένα λιπαρά γάλα, έχουν συνδεθεί με την υπογονιμότητα.

Να είστε προσεκτικοί με το τι βάζετε στο σώμα σας και προσπαθήστε να μείνετε μακριά από επεξεργασμένα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Η λήψη μιας ολοκληρωμένης διατροφής γεμάτη καθαρά τρόφιμα και λαχανικά θα βελτιστοποιήσει την απόδοση του σώματός σας και θα αποτρέψει τα προβλήματα υπογονιμότητας που μπορεί να επιδεινωθούν από επιβλαβή συστατικά.

Γενικά, κάνοντας κάποιες αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος και να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. Επομένως, ελαχιστοποιείστε το αλκοόλ και την καφεΐνη και η αποφυγή του καπνίσματος θα βελτιώσει την κατάσταση της υγείας σας.

Έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση

Ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ακτινοβολία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν ή προκαλούν υπογονιμότητα. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο, για παράδειγμα, έχει από καιρό συσχετιστεί με υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ηλικία

Είναι γεγονός ότι καθώς οι γυναίκες και οι άνδρες μεγαλώνουν, οι δυνατότητές τους να τεκνοποιήσουν μειώνονται, αν και ο ακριβής χρόνος που αρχίζει να συμβαίνει αυτό μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων.

Η ηλικία μιας γυναίκας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητά της και την πιθανότητα να αποκτήσει μωρό.

Τα κορυφαία αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας είναι μεταξύ της εφηβείας και της δεκαετίας των '20. Στην ηλικία των 30 ετών, η γονιμότητα (η ικανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος) αρχίζει να μειώνεται. Αυτή η πτώση γίνεται πιο γρήγορη όταν φτάσετε στα 30 σας. Μέχρι τα 45, η γονιμότητα έχει μειωθεί τόσο πολύ που η φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι σχεδόν απίθανη για τις περισσότερες γυναίκες.

Οι άνδρες κάτω των 40 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί από τους άνδρες άνω των 40 ετών. Η ποιότητα του σπέρματος φαίνεται να μειώνεται καθώς μεγαλώνουν.

Προβλήματα υγείας και γονιμότητα

Η γονιμότητα της γυναίκας μπορεί να σχετίζεται με ιατρικές καταστάσεις, όπως η ενδομητρίωση, οι πολύποδες του ενδομητρίου και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν κακής ποιότητας σπέρμα, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή αποφράξεις στα σπερματικά σωληνάρια του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ο δρόμος προς τη μητρότητα μπορεί μερικές φορές να είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτές τις προκλήσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι υπογονιμότητας που μπορεί να σχετίζονται με τον άνδρα ή τη γυναίκα. Εάν προσπαθείτε ανεπιτυχώς να μείνετε έγκυος για ένα έτος ή περισσότερο, θα ήταν φρόνιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε έναν ειδικό γονιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 2310457770.

Θάλεια Χατζηαντωνίου

Θάλεια Χατζηαντωνίου, BSc

Η Θάλεια είναι νοσηλεύτρια εξειδικευμένης εξωσωματικής και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες