language EN EL SR DE

Πως να συζητήσετε με το παιδί σας για τη διαδικασία σύλληψης με δωρεά ωαρίων ή σπέρματος.

by Δημήτριος Δόβας, last updated 01 Feb 2024,

5 min read

Από τη στιγμή που ένα παιδί έρχεται στη ζωή σας, γίνεται το κέντρο του κόσμου σας. Μέρος της φροντίδας του παιδιού σας αποτελούν οι ανοιχτές και μερικές φορές δύσκολες συζητήσεις. Μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να αφορά τη σύλληψή του μέσω δωρεάς ωαρίων ή σπέρματος. Αυτές οι συζητήσεις είναι σημαντικές, καθώς συμβάλλουν στην κατανόηση της ταυτότητας και της καταγωγής του παιδιού σας.

Όμως πριν προχωρήσουμε παρακάτω ας δούμε τι συμβαίνει στη δωρεά ωαρίων και σπέρματος, έτσι ώστε να έχουμε μια καθαρή εικόνα σχετικά με τη διαδικασία.

Δωρεά ωαρίων - Λήπτρια

Η δωρεά ωραίων ή σπέρματος, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της γονιμότητας δίνοντάς τους την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της γονεϊκότητας. Αυτή η θεραπεία επιλέγεται συχνά από γυναίκες που τα ωάρια τους δεν είναι αρκετά ώστε να έχουν μία επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Δωρεά ωαρίων - Δότρια

Η δότρια λαμβάνει φάρμακα προκειμένου να γίνει διέγερση των ωοθηκών της και στη συνέχεια μετά από περίπου 10-15 μέρες γίνεται διακολπικά η λήψη των ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια γονιμοποιούνται με σπέρμα από τον σύντροφο ή από δότη.

Τα γονιμοποιημένα ωάρια αναπτύσσονται σε έμβρυα, τα οποία μεταφέρονται στη μήτρα της λήπτριας.

Δωρεά Σπέρματος

Η δωρεά σπέρματος χρησιμοποιείται στις θεραπείες ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI) και εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Στην IUI, το σπέρμα εγχέεται στη μήτρα, ενώ στην εξωσωματική γονιμοποίηση η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο αντί να γίνει στη σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο ειδικό εμβρυολογικό εργαστήριο. Οι θεραπείες αυτές επιλέγονται και από ομόφυλα ζευγάρια καθώς και από γυναίκες οι οποίες επιλέγουν να δημιουργήσουν μόνες τους τη δική τους οικογένεια. Εννοείται πως σε όλη αυτή τη διαδικασία η μονάδα μας παρέχει ψυχολογική υποστήριξη για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή η εμπειρία από την αρχή μέχρι το τέλος.
Τώρα που καταλάβαμε τους βασικούς όρους ας επιστρέψουμε στη σημασία της συζήτησης.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει συζήτηση με το παιδί για τον τρόπο σύλληψής του, είναι το δικαίωμα του παιδιού να ξέρει τη γενετική του ταυτότητα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου αλλά και για μελλοντικά θέματα υγείας που μπορεί να προκύψουν. Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί, ότι μία τέτοια συζήτηση χτίζει μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γονιό και παιδί.



Πως να ξεκινήσεις τη συζήτηση:

Όταν συζητάτε τόσο ευαίσθητα θέματα με τα παιδιά σας, ο χρόνος και η προσέγγιση είναι εξαιρετικά σημαντικοί.
Αλλά μην ανησυχείτε γιατί για όλα υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος προσέγγισης.

  • Ξεκινήστε νωρίς: Συνιστάται γενικά να ξεκινήσετε αυτές τις συζητήσεις νωρίς, όταν το παιδί σας είναι ακόμα μικρό. Τα μικρά παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα και είναι πιο πιθανό να δεχτούν πληροφορίες χωρίς κριτική.
  • Χρησιμοποιήστε τις σωστές λέξεις για την ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας: Κρατήστε τις λέξεις απλές και κατάλληλες για την ηλικία τους. Για τα μικρότερα παιδιά, μπορείτε να εξηγήσετε ότι χρειάστηκε η βοήθεια ενός άλλου ανθρώπου, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει μία μητέρα ή ένα ζευγάρι που αδυνατούσαν να φέρουν μόνοι τους στον κόσμο ένα παιδί.
  • Υπενθυμίστε του ότι το αγαπάτε: Πάντα να υπενθυμίζετε στο παιδί σας ότι η αγάπη σας γι' αυτό δεν καθορίζεται από τον τρόπο σύλληψής του. Πρέπει να τους γίνει απολύτως κατανοητό ότι μία οικογένεια χτίζεται με βάση την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη φροντίδα, ανεξάρτητα από τη γενετική τους ταυτότητα.
  • Προετοιμαστείτε για ερωτήσεις: Κάποιες από αυτές μπορεί να μην τις περιμένετε. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια και αμεσότητα.
  • Η ειλικρίνεια είναι το κλειδί: Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τη διαδικασία, χωρίς να κατακλύζετε το παιδί σας με πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Δεν πειράζει να πείτε: "Θα σου εξηγήσω περισσότερα όταν μεγαλώσεις", αν δεν είναι έτοιμο για συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, η κατανόηση της έννοιας θα ωριμάσει και μπορεί να έχει πιο σύνθετες ερωτήσεις. Διατηρήστε έναν ανοιχτό διάλογο και ενημερώστε τα ότι είναι εντάξει να μιλήσουν γι' αυτό ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, υπάρχει μια αρκετά γνωστή ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις σχέσεις μητέρας-παιδιού και στην προσαρμογή του παιδιού από τη βρεφική έως την ενήλικη ζωή.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δημιουργούν εξίσου ισχυρούς δεσμούς με τις μητέρες τους όπως και εκείνα που η σύλληψή τους έγινε με φυσικό τρόπο. Έδειξε επίσης ότι τα παιδιά αυτά προσαρμόζονται καλά καθώς μεγαλώνουν, επιδεικνύοντας την ίδια κοινωνική επάρκεια και ευημερία με τους συνομηλίκους τους ("A Longitudinal Study of Families Formed Through Third-Party Assisted Reproduction: Mother-Child Relationships and Child Adjustment From Infancy to Adulthood).

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με δότη θα ήταν καλό να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη, καθώς η διαδικασία μπορεί να είναι συναισθηματικά φορτική. Η συμβουλευτική ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα βοηθά στη διαχείριση των προσδοκιών και του άγχους, παρέχοντας εικόνα των ψυχολογικών, κοινωνικών και νομικών πτυχών των θεραπειών με δότες. Προσφέρει έναν υποστηρικτικό χώρο για την έκφραση των ανησυχιών και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς είναι καλά προετοιμασμένοι για το ταξίδι που ακολουθεί.

Ομοίως, η ανοιχτή επικοινωνία είναι σημαντική για την καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης μεταξύ των γονέων και των παιδιών που έχουν συλληφθεί με δωρεά. Ενώ η συζήτηση για τη δωρεά ωαρίων ή σπέρματος με τα παιδιά μπορεί να είναι πρόκληση, η προσέγγιση της συζήτησης με υπομονή, αγάπη και ειλικρίνεια μπορεί να ενισχύσει τους οικογενειακούς δεσμούς. Η αντίδραση κάθε παιδιού θα διαφέρει και ορισμένα μπορεί να χρειάζονται επιπλέον χρόνο και υποστήριξη για να το κατανοήσουν. Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν υπομονετικοί, να προσφέρουν υποστήριξη και να διαβεβαιώνουν τα παιδιά τους για την άνευ όρων αγάπη τους καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση και εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε όλο αυτό το ξεχωριστό ταξίδι.

Δημήτριος Δόβας

Δημήτριος Δόβας, MD, DFFP

Ο Δημήτριος είναι επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες