language EN EL SR DE

Πότε είναι ασφαλές να ταξιδέψει κάποιος με αεροπλάνο, μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

by Χρύσα Καρακώστα, last updated 19 Feb 2024,

2 min read

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που μπορεί να είναι απαιτητική τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Καθώς το ταξίδι δεν τελειώνει μετά την πραγματοποίηση της εμβρυομεταφοράς, ένα ερώτημα που τίθεται συχνά είναι: πότε είναι ασφαλές να “πετάξετε” μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης; Αυτό το άρθρο στοχεύει να παρέχει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές ανησυχίες, κινδύνους και παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν πότε είναι ασφαλές να ταξιδεύετε.

Κατανόηση της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης

Πριν εμβαθύνουμε στο κύριο θέμα, ας καταλάβουμε πρώτα τι συνεπάγεται σε μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την εξαγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες μιας γυναίκας, τα οποία στη συνέχεια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο. Τα έμβρυα που προκύπτουν στη συνέχεια, μεταφέρονται πίσω στη μήτρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές και σωματική δυσφορία, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και τις σωματικές απαιτήσεις του ταξιδιού.

Πιθανοί κίνδυνοι και ανησυχίες για την πτήσης μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η πρώτη ανησυχία σχετικά με την πτήση, μετά από μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT). Σε αυτή την κατάσταση, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στις βαθιές φλέβες, συνήθως των ποδιών. Στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένης και της πρώιμης εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξάνεται ο κίνδυνος DVT λόγω αλλαγών στη συγκέντρωση και τη ροή του αίματος. Οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτόν τον κίνδυνο λόγω παρατεταμένης ακινησίας.



Η πτήση δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα ενός κύκλου θεραπείας. Οι συμβουλές για πτήση μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι:

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι: Τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να αφυδατώσουν, κάτι που δεν είναι ιδανικό, ειδικά όταν λαμβάνετε τόσα πολλά φάρμακα. Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση σας.
  2. Συνεχίστε να κινείστε: Για να μειώσετε τον κίνδυνο DVT, προσπαθήστε να μετακινηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Απλές ασκήσεις όπως η κάμψη και η επέκταση των αστραγάλων σας μπορούν να σας βοηθήσουν.
  3. Φοράτε κάλτσες συμπίεσης: Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και στην πρόληψη του οιδήματος.

Συμβουλευτείτε τον Πάροχο Υγειονομικής Περίθαλψης σας

Συμπερασματικά, η πτήση μετά από μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτρέπεται, αλλά θα πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να αξιολογήσει τις ατομικές ανάγκες που έχετε ως ασθενής. Ενώ γενικά θεωρείται ασφαλές να πετάξει κάποιος μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση και ακόμη και μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Σε ετήσια βάση, η Newlife IVF Greece διαχειρίζεται εκατοντάδες περιστατικά από το εξωτερικό και έχει την εμπειρία και τη γνώση να σας υποστηρίξει σε αυτό το ταξίδι.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή ανησυχία σας!

Χρύσα Καρακώστα

Χρύσα Καρακώστα, BSc, MSc

Η Χρύσα Καρακώστα είναι Κλινικός Εμβρυολόγος και Υπεύθυνη του Τμήματος Θεραπειών εκτός Ελλάδος

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες