language EN EL SR DE

Προετοιμασία για την εμβρυομεταφορά

by Ερμήνα Κωνσταντινίδου, last updated 08 Feb 2023,

3 min read

Ο δρόμος της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι μακρύς και δύσκολος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κατακλύζονται από πληθώρα συναισθημάτων που κυμαίνονται από τον ενθουσιασμό έως το άγχος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι γυναίκες θέλουν να βεβαιωθούν ότι έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιτύχουν την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Ένα από τα κύρια ερωτήματα που συνήθως έχουν είναι: Πώς μπορώ να προετοιμάσω το σώμα μου για μια εμβρυομεταφορά;

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να εξασφαλιστεί ένα θετικό αποτέλεσμα, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Φολικό οξύ

Γίνεται πολύ έντονη συζήτηση σχετικά με τα συμπληρώματα στον ιατρικό κόσμο, αλλά αν υπάρχει κάποιο που αξίζει τον κόπο, σίγουρα είναι το συμπλήρωμα βιταμινών της ομάδας Β που ονομάζεται φολικό οξύ. Είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των κυττάρων και για την επιδιόρθωση του DNA μας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβρύου αποτρέποντας βλάβες του νευρικού σωλήνα, το σχηματισμό σχιστίας χειλιών και πρόωρο τοκετό. Ο λόγος που η λήψη αυτού του συμπληρώματος τόσο νωρίς είναι σημαντική είναι ότι ο νευρικός σωλήνας σχηματίζεται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, επομένως η έναρξη της λήψης του φολικού μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί ως καθυστερημένη.

Να λοιπόν ο κανόνας μας: Μην υποτιμάτε τη σημασία του φολικού μόνο και μόνο επειδή είναι συμπλήρωμα διατροφής. Ακολουθήστε το θεραπευτικό σχήμα σας, ξεκινήστε να το παίρνετε όταν σας δοθεί η οδηγία από τον γιατρό σας και αντιμετωπίστε το όπως τα υπόλοιπα φάρμακά σας καθώς είναι εξίσου σημαντικό.

Προσοχή στη διατροφή

Σκεφτείτε το σώμα σας ως κινητήρα. Όσο καλύτερο είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείτε τόσο καλύτερα θα λειτουργεί. Η θεραπεία σας δεν είναι ώρα για δίαιτες απώλειας βάρους. Μια εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να καταπονήσει το σώμα σας τόσο ψυχολογικά λόγω των υψηλότερων επιπέδων στρες αλλά και σωματικά λόγω των ορμονών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ως εκ τούτου, είναι ύψιστης σημασίας να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πάρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ιδανική για αυτό το έργο καθώς εμπεριέχει λαχανικά, όσπρια, καλά λιπαρά οξέα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πίνουμε νερό

Ρωτήστε οποιονδήποτε διαιτολόγο και θα σας πει ότι η βάση μιας υγιεινής διατροφής είναι να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αρκετά σημαντικά προβλήματα τόσο κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου / εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια ενός τεχνητού κύκλου / θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ευτυχώς, η λύση είναι πολύ γρήγορη και εύκολη αυξάνοντας την πρόσληψη νερού. Η ενυδάτωση αποτρέπει τους σπασμούς της μήτρας που μπορεί να εμφανιστούν κατά την εμβρυομεταφορά λόγω της σωστής θρέψης των μυών σας.

Δε χρειάζεται να το παρακάνετε με την άσκηση

Η έλλειψη νερού δεν είναι το μόνο πράγμα που καταπονεί τους μυς μας. Η έντονη σωματική άσκηση κάνει το ίδιο και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να καταπονήσουμε τους μύες που υποστηρίζουν τη μήτρα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε κλινήρης. Αντίθετα, η σωματική δραστηριότητα είναι κάτι που προτείνουμε. Απλώς ακολουθήστε ένα πιο χαλαρά πρόγραμμα ασκήσεων, όπως το περπάτημα και η χαλαρή γιόγκα.

Βελονισμός

Το εάν ο βελονισμός έχει επίδραση στο αποτέλεσμα μιας εμβρυομεταφοράς δεν έχει αποδειχθεί ακόμη επιστημονικά. Ωστόσο, λόγω της αγχωτικής φύσης μιας θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οργάνωση μερικών συνεδριών μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Απλώς χαμογέλα

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να φορέστε το πιο λαμπερό σας χαμόγελο και προσπαθήστε να είστε ευτυχισμένοι καθώς κανείς δεν το αξίζει περισσότερο από εσάς! Ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη και στη γυναίκα που σας κοιτάζει πίσω. Αναγνωρίστε πόσο δυνατή είστε που περάσατε από αυτή τη διαδικασία και μην είστε τόσο σκληρές με τον εαυτό σας εάν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένατε.

Μείνετε ήρεμες, μείνετε δυνατές και η ομάδα μας θα είναι μαζί σας σε κάθε βήμα!

Μη χάνετε χρόνο! Κλείστε τώρα ένα δωρεάν ραντεβού με την ιατρική μας ομάδα.

Ερμήνα Κωνσταντινίδου

Ερμήνα Κωνσταντινίδου, BSc

Η Ερμήνα είναι Μαία και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες