language EN EL SR DE

Μπορώ να χρησιμοποιήσω συμπληρώματα για να βελτιώσω την ποιότητα των ωαρίων μου;

by Δημήτριος Δόβας, last updated 30 Aug 2023,

4 min read

Πολλές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα. Μάλιστα, ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και θρεπτικών συστατικών φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στην αναπαραγωγική υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, συχνά συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων και την επίτευξη υψηλότερων ποσοστών επιτυχίας σε γυναίκες που υποβάλλονται σε πρόκληση ωορρηξίας για μικρογονιμοποίηση (ICSI) ή αλλιώς ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που λαμβάνονται από το στόμα. Περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, βότανα ή αμινοξέα, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά στη διατροφή του ατόμου, και άρα δεν μπορούν να θεωρούν αυτούσια τροφή.

Μερικά από τα ακόλουθα συμπληρώματα συμπεριλαμβάνονται συνήθως σε προγράμματα θεραπειών γονιμότητας:

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι συστατικό της μιτοχονδριακής αναπνευστικής αλυσίδας, δηλαδή ένα οργανίδιο μέσα στα κύτταρα, που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της ενέργειας. Το CoQ10 έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμεύει ως φορέας ενέργειας. Έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις του CoQ10 μειώνονται στα ωάρια μετά την ηλικία των 30 ετών. Αν και πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του, δεν έχουν σημειωθεί αρνητικές επιπτώσεις μέχρι στιγμής κατά τη λήψη συμπληρωμάτων του σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροφές πλούσιες σε CoQ10, όπως τα θαλασσινά, δεν είναι πολύ συνηθισμένες, πράγμα που καθιστά δύσκολη την πρόσληψή του μέσω της απλής διατροφής.

Η λήψη βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με θετικά αναπαραγωγικά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι συστάσεις για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και σεληνίου θα πρέπει να γίνονται με προσοχή, καθώς οι υψηλές δόσεις αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες ασθένειες. Οι πηγές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, την παπάγια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη D: Υπάρχουν ενδείξεις ότι παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D σε γυναίκες με υπογονιμότητα σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό του αίματος και το ωοθυλακικό υγρό, είχαν κλινικά υψηλότερά ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη της στην υπογονιμότητα παραμένουν αμφιλεγόμενες.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών C & A σε περιπτώσεις υπογονιμότητας είναι λιγότερο σαφής και εξαρτάται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του ατόμου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C από γυναίκες με ΔΜΣ < 25 kg/m2, μείωσε σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Το ίδιο αποδείχθηκε και κατά την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Α από γυναίκες με ΔΜΣ > 25 kg/m2. Ωστόσο, η βέλτιστη ημερήσια ποσότητα κάθε αντιοξειδωτικού δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, έχει θετική επίδραση στα ποσοστά των θεραπειών γονιμότητας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος μπορεί να έχει καλύτερο αντίκτυπο σε σύγκριση με την πρόσληψη φυλλικού οξέος από τη διατροφή. Ομοίως, μια άλλη μελέτη γυναικών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αποκάλυψε ότι ο διπλασιασμός των επιπέδων φυλλικού οξέος του ωοθυλακίου συσχετίστηκε με τριπλάσια αύξηση στα ποσοστά εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια των θεραπειών γονιμότητας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) είναι πρόδρομος της τεστοστερόνης. Αυτή η ορμόνη υπάρχει και στα δύο φύλα, αλλά κατά κύριο λόγο στους άνδρες. Στις γυναίκες, είναι απαραίτητες οι μικρές ποσότητες τεστοστερόνης για να σχηματιστούν ωοθυλάκια. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η DHEA είναι επιβλαβής ή έχει δυσμενείς παρενέργειες.

Η μυο-ινοσιτόλη είναι ένα ισομερές βιταμίνης, και θεωρείται μέρος του συμπλέγματος βιταμινών Β, αλλά δεν είναι ουσιαστικά βιταμίνη. Τα συμπληρώματα ινοσιτόλης μπορούν να βελτιώσουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε πρόκληση ωορρηξίας για ICSI ή IVF. Συγκεκριμένα, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των εμβρύων και να μειώσει τα ακατάλληλα ωάρια και την απαιτούμενη ποσότητα διεγερτικών φαρμάκων.

Τα PUFA (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) χορηγούνται συνήθως ως συμπληρώματα λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Αυτά τα συμπληρώματα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σε άλφα-λινολενικό οξύ και εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ. Έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στη μορφολογία των εμβρύων. Βοηθούν, επίσης, στη ρύθμιση των ορμονών, στη βελτίωση της βλέννας του τραχήλου της μήτρας, στην προώθηση της ωορρηξίας και στη βελτίωση της συνολικής υγείας της μήτρας. Τρόφιμα όπως ο σολομός, το σκουμπρί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Υπάρχει ποικιλία συμπληρωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν θετικά την ποιότητα των ωαρίων σας και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, η ομάδα των ειδικών της Newlife είναι πάντα διαθέσιμη για εσάς. Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας, προκειμένου να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, να αποφύγετε τους κινδύνους και να λάβετε οδηγίες βήμα προς βήμα για την ορθή λήψη συμπληρωμάτων.

Δημήτριος Δόβας

Δημήτριος Δόβας, MD, DFFP

Ο Δημήτριος είναι επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες