Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα; τι πρέπει να γνωρίζω;

από την Έλλη Καχπάνη, Κλινικό Εμβρυολόγο


Τροποποιήθηκε στις 22 Αύγουστος 2017, 12:34 μμ


Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα; τι πρέπει να γνωρίζω;

Για την ορθή αξιολόγηση της γονιμοποιητικής ικανότητας του άντρα, η βασική εξέταση είναι η ανάλυση του σπέρματος. Ο ακριβής προσδιορισμός της ποιότητας του δείγματος έχει τεράστια σημασία για ένα ζευγάρι με θέματα υπογονιμότητας.Υπάρχουν όμως πολλές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται ώστε τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα...

Πριν τη συλλογή του δείγματος ο άνδρας θα πρέπει να έχει σεξουαλική αποχή από 2 - 4 ημέρες. Επίσης θα πρέπει να μην έχει κάνει χρήση φαρμάκων ή ουσιών ή καταχρήσεις (αλκοόλ, κάπνισμα) διότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Πολύ σημαντικό, να μην έχει ιστορικό υψηλού πυρετού ή λοιμώξεων το τελευταίο τρίμηνο.  

Η συλλογή του σπέρματος μπορεί να γίνει είτε στο εργαστήριο, είτε στο σπίτι. Στη δεύτερη περίπτωση το δείγμα θα πρέπει να προσκομιστεί στο εργαστήριο μέσα σε  είκοσι λεπτά, χωρίς μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας και χωρίς καμία απώλεια του δείγματος. Γι’ αυτό το λόγο η διαμόρφωση του χώρου, η προστασία της ιδιωτικότητας και η ευαισθησία με την οποία το προσωπικό της Newlife αντιμετωπίζει τον ασθενή είναι εξαιρετικά σημαντική, μια και είναι μία πολύ βασική εξέταση που δεν θα πρέπει να προξενεί στρες στον άνδρα.

Το δείγμα ελέγχεται 20 λεπτά μετά από την εκσπερμάτιση, ώστε να έχει ρευστοποιηθεί. Γίνεται ο έλεγχος βασικών παραμέτρων, όπως ο όγκος, η συγκέντρωση και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, η μορφολογία και το pH του δείγματος.

Σύμφωνα με την 5η και πιο πρόσφατη έκδοση του εγχειρίδιου του WHO (Π.Ο.Υ, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την εξέταση και επεξεργασία του ανθρώπινου σπέρματος, οι τιμές αναφοράς των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος είναι οι εξής:

Όγκος σπέρματος 

1,5

Ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων (106 / εκσπερμάτιση)

39

Συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (106 / ml) 

15

Ολική κίνηση σπερματοζωαρίων (%) 

40

Προωθητική κίνηση σπερματοζωαρίων (%PR)

32

Ζωντανά σπερματοζωάρια (%) 

58

Μορφολογία σπερματοζωαρίων (% φυσιολογικές μορφές)

4

pH 

7,2


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

σπερμοδιάγραμμα

Πίσω στη λίστα άρθρων