language EN EL SR DE

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα; τι πρέπει να γνωρίζω;

by Έλλη Καχπάνη, last updated 22 Aug 2017,

1 min read

Για την ορθή αξιολόγηση της γονιμοποιητικής ικανότητας του άντρα, η βασική εξέταση είναι η ανάλυση του σπέρματος. Ο ακριβής προσδιορισμός της ποιότητας του δείγματος έχει τεράστια σημασία για ένα ζευγάρι με θέματα υπογονιμότητας.Υπάρχουν όμως πολλές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται ώστε τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα.

Πριν τη συλλογή του δείγματος ο άνδρας θα πρέπει να έχει σεξουαλική αποχή από 2 - 4 ημέρες. Επίσης θα πρέπει να μην έχει κάνει χρήση φαρμάκων ή ουσιών ή καταχρήσεις (αλκοόλ, κάπνισμα) διότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Πολύ σημαντικό, να μην έχει ιστορικό υψηλού πυρετού ή λοιμώξεων το τελευταίο τρίμηνο.

Η συλλογή του σπέρματος μπορεί να γίνει είτε στο εργαστήριο, είτε στο σπίτι. Στη δεύτερη περίπτωση το δείγμα θα πρέπει να προσκομιστεί στο εργαστήριο μέσα σε είκοσι λεπτά, χωρίς μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας και χωρίς καμία απώλεια του δείγματος. Γι’ αυτό το λόγο η διαμόρφωση του χώρου, η προστασία της ιδιωτικότητας και η ευαισθησία με την οποία το προσωπικό της Newlife αντιμετωπίζει τον ασθενή είναι εξαιρετικά σημαντική, μια και είναι μία πολύ βασική εξέταση που δεν θα πρέπει να προξενεί στρες στον άνδρα.

Το δείγμα ελέγχεται 20 λεπτά μετά από την εκσπερμάτιση, ώστε να έχει ρευστοποιηθεί. Γίνεται ο έλεγχος βασικών παραμέτρων, όπως ο όγκος, η συγκέντρωση και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, η μορφολογία και το pH του δείγματος.

Σύμφωνα με την 5η και πιο πρόσφατη έκδοση του εγχειρίδιου του WHO (Π.Ο.Υ, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την εξέταση και επεξεργασία του ανθρώπινου σπέρματος, οι τιμές αναφοράς των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος είναι οι εξής:

Όγκος σπέρματος 

1,5

Ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων (106 / εκσπερμάτιση)

39

Συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (106 / ml) 

15

Ολική κίνηση σπερματοζωαρίων (%) 

40

Προωθητική κίνηση σπερματοζωαρίων (%PR)

32

Ζωντανά σπερματοζωάρια (%) 

58

Μορφολογία σπερματοζωαρίων (% φυσιολογικές μορφές)

4

pH 

7,2

Έλλη Καχπάνη

Έλλη Καχπάνη, BSc, MSc

Η Έλλη Καχπάνη είναι εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες