language EN EL SR DE

Στάδια Ανάπτυξης Εμβρύου στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Τι να Περιμένετε

by Σοφία Αρβανιτίδου, last updated 24 Mar 2025,

2 min read

Το ταξίδι της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι συναρπαστικό αλλά και γεμάτο προκλήσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κατανόηση της διαδικασίας ανάπτυξης του εμβρύου.Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στα βασικά στάδια ανάπτυξης του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής, εξηγώντας τι συμβαίνει σε κάθε βήμα!

Το Ταξίδι Ξεκινά: Γονιμοποίηση

Το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης του εμβρύου ξεκινά με τη γονιμοποίηση. Μετά την ωοληψία, τα ωάρια γονιμοποιόυνται με σπερματοζωάρια στο εργαστήριο. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με την κλασσικη μεθοδο IVF είτε μέσω της Μικρογονιμοποίησης (ICSI), όπου ένα μόνο σπερματοζωάριο εισάγεται απευθείας στο ωάριο για να αυξηθούν οι πιθανότητες γονιμοποίησης. Μέσα σε 16-20 ώρες, οι εμβρυολόγοι μας ελέγχουν για σημάδια επιτυχούς γονιμοποίησης—δύο προπυρήνες που υποδεικνύουν ότι το γενετικό υλικό και από τους δύο γονείς έχει συνδυαστεί.

Ημέρες 1-3: Στάδιο Κυτταρικών Διαιρέσεων

Μετά τη γονιμοποίηση, τα έμβρυα εισέρχονται στο στάδιο της διαίρεσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αρχίζουν να διαιρούνται σε πολλαπλά κύτταρα, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο συνολικό μέγεθος. Μέχρι τη 2η ημέρα, τα έμβρυα συνήθως αποτελούνται από 2-4 κύτταρα, και μέχρι την 3η ημέρα, θα πρέπει να φτάσουν τα 6-8 κύτταρα. Οι εμβρυολόγοι μας αξιολογούν προσεκτικά την ποιότητα κάθε εμβρύου με βάση τα πρότυπα κυτταρικής διαίρεσης και τη συμμετρία.

Ημέρα 4: Στάδιο Μορίδιου

Την 4η ημέρα, τα έμβρυα μεταβαίνουν στο στάδιο του μορίδιου—μια συμπαγής συστάδα κυττάρων που μοιάζει με μούρο. Σε αυτό το σημείο, τα κύτταρα αρχίζουν να επικοινωνούν και να προετοιμάζονται για περαιτέρω διαφοροποίηση. Αν και δεν είναι ακόμη έτοιμα για μεταφορά, αυτό το στάδιο είναι κρίσιμο καθώς θέτει τα θεμέλια για τον σχηματισμό της βλαστοκύστης.



Ημέρες 5-6: Σχηματισμός Βλαστοκύστης

Μέχρι την 5η ή 6η ημέρα, τα έμβρυα φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης, ένα σημαντικό ορόσημο στην εξωσωματική. Η βλαστοκύστη αποτελείται από δύο διακριτές κυτταρικές ομάδες:
Η έσω κυτταρική μάζα, που θα σχηματίσει αργότερα το έμβρυο
Το τροφοεκτόδερμα, που θα σχηματίσει τον πλακούντα.

Οι βλαστοκύστεις προτιμώνται ιδιαίτερα για μεταφορά λόγω του υψηλότερου δυναμικού εμφύτευσης σε σύγκριση με έμβρυα προηγούμενων σταδίων. Στη Newlife, χρησιμοποιούμε τεχνολογία time-lapse για να παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη των εμβρύων και να επιλέγουμε τις βλαστοκύστες καλύτερης ποιότητας για μεταφορά.
Σε αυτό το στάδιο μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν προηγμένες τεχνικές όπως ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGT) για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, διασφαλίζοντας ότι μόνο υγιή έμβρυα θα επιλεγούν για μεταφορά.

Εμβρυομεταφορά ή Κρυοσυντήρηση

Μόλις τα έμβρυα φτάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης, είτε μεταφέρονται στη μήτρα είτε κρυοσυντηρούνται για μελλοντική χρήση. Ο χρόνος εξαρτάται από το συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας και τις προτιμήσεις σας. Για ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων (FET), τα έμβρυα κρυοσυντηρούνται χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους κατά την απόψυξη.

Στη Newlife βάζουμε πάντα προτεραιότητα τις ανάγκες σας και σας καθοδηγούμε σε κάθε βήμα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε κάθε στάδιο σε αυτό το ταξίδι, ώστε να νιώθετε ασφαλής καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας!

Σοφία Αρβανιτίδου

Σοφία Αρβανιτίδου, BSc, MSc

Η Σοφία είναι Junior Εμβρυολόγος στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες