language EN EL SR DE

Η σχέση θυρεοειδούς και υπογονιμότητας

by Κατερίνα Ζγκοράνι, last updated 21 Apr 2022,

2 min read

Ο θυρεοειδής και η ρύθμισή του είναι μία από τις ανησυχίες που έχουν οι γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να συλλάβουν ή να κάνουν θεραπείες γονιμότητας.

Πώς μπορεί όμως αυτό να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;

Ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει δύο κύριες ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες επηρεάζουν κάθε κύτταρο στο σώμα σας. Διατηρούν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί λίπη και υδατάνθρακες, βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός σας, επηρεάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό και βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής πρωτεΐνης.

Οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς είναι συχνές σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν τη συσχέτιση της αύξησης της θυρεοτροπίνης (TSH) και/ή της αυτοανοσίας του θυρεοειδούς με τη στειρότητα και το χαμηλό απόθεμα ωοθηκών σε υποομάδες γυναικών και οδήγησαν σε καλύτερη κατανόηση της παθογένειας που συνδέει την αυτοάνοση του θυρεοειδούς με τη στειρότητα. Υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις που υποστηρίζουν τον σημαντικό ρόλο της θυρεοειδικής ορμόνης στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών ιστών σε πολλά επίπεδα.

Τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να επιμένουν ακόμη και μετά την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς και σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) μπορεί να είναι μια λύση. Πριν από μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, πραγματοποιείται διέγερση των ωοθηκών, η οποία οδηγεί σε υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό σε γυναίκες με αυτοάνοση του θυρεοειδούς, καθιστώντας απαραίτητη τη χορήγηση συμπληρωμάτων λεβοθυροξίνης πριν από την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό που υποβάλλονται σε θεραπεία με λεβοθυροξίνη πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να έχουν επίπεδο TSH ορού κάτω από 2,5 mIU/L. Οι υπογόνιμες γυναίκες με υποθυρεοειδισμό που σχεδιάζουν μια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να ενημερώνονται για τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στη μητέρα και το έμβρυο και ο υποθυρεοειδισμός θα πρέπει να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες πριν από τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν (με ή χωρίς τη βοήθεια μονάδας γονιμότητας) θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την παρουσία διαταραχών του θυρεοειδούς.

Στη Newlife IVF Greece, θεωρούμε τον έλεγχο του θυρεοειδούς σας απαραίτητο μέρος της θεραπείας σας, καθώς όχι μόνο επιθυμούμε να επιτύχουμε μια εγκυμοσύνη αλλά να μπορέσουμε να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να έχετε μια γέννηση ενός υγιούς παιδιού χωρίς επιπλοκές.

Κατερίνα Ζγκοράνι

Κατερίνα Ζγκοράνι, BSc

Η Κατερίνα Ζγκοράνι είναι μαία και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες