language EN EL SR DE

Πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ εγκυμοσύνης;

by Newlife IVF Team, last updated 07 Jan 2019,

3 min read

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι για μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το διάστημα αναμονής από την ημέρα της εμβρυομεταφοράς μέχρι και το τεστ εγκυμοσύνης. Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα αφού από τη μία υπάρχει η προσμονή για ένα θετικό αποτέλεσμα και από την άλλη ο φόβος της αποτυχίας.

Είναι λογικό λοιπόν μια γυναίκα να νιώθει ανίσχυρη να διαχειριστεί την κατάσταση μιας και οι μέρες περνούν βασανιστικά αργά. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις φαντάζει σαν ιδανική λύση να γίνει νωρίτερα το τεστ εγκυμοσύνης για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης

Κατά κανόνα το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται 14 ημέρες μετά την ημέρα της ωοληψίας. Αυτό σημαίνει ότι η μέρα ελέγχου δεν είναι σταθερή ως προς την ημέρα εμβρυομεταφοράς αφού όσο πιο προχωρημένα είναι τα έμβρυα που μεταφέρονται τόσο πιο νωρίς γίνεται ο έλεγχος. Για παράδειγμα αν τα έμβρυα είναι στο στάδιο της βλαστοκύστης ο έλεγχος γίνεται εννέα ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν περισσότερο πολύπλοκα σε θεραπείες γονιμότητας με κατεψυγμένα έμβρυα ή με δωρεά ωαρίων. Γενικά επειδή η πλειοψηφία των κύκλων θεραπείας είναι τεχνητοί φαρμακευτικά κύκλοι, δεν πρέπει να συγχέονται οι ημερομηνίες με ότι θα συνέβαινε κανονικά σε ένα φυσικό κύκλο. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες του κέντρου εξωσωματικής αφού ο υπολογισμός είναι εξατομικευμένος για την κάθε γυναίκα.

Τεστ ούρων ή αίματος

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προτείνεται ο έλεγχος να γίνεται σε δείγμα αίματος και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι γι’ αυτό, με σημαντικότερο την αξιοπιστία του τεστ αίματος.

Καταρχήν στο αίμα κυκλοφορούν περίπου διπλάσιες συγκεντρώσεις της χαρακτηριστικής ορμόνης της εγκυμοσύνης (χοριακή γοναδοτροπίνη, βHCG), οπότε σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το τεστ να είναι θετικό και αυτό να μη φανεί στον έλεγχο των ούρων.

Επιπρόσθετα η εξέταση αίματος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ποσοτική σε αντίθεση με τα ούρα που η εξέταση είναι ποιοτική. Αυτό σημαίνει ότι με το τεστ ούρων απλά γνωρίζουμε αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό ενώ με το τεστ αίματος γνωρίζουμε επιπλέον και τα επίπεδα της βHCG. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις θετικού αποτελέσματος ελέγχουμε ξανά τα επίπεδα της ορμόνης σε περίπου 48 ώρες μιας και αυτή πρέπει κατά κανόνα να διπλασιαστεί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περιπτώσεις ληγμένων ή κακώς συντηρημένων τεστ ούρων μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, δηλαδή μια γυναίκα να είναι έγκυος και το αποτέλεσμα να βγει αρνητικό. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στο να διακόψει από απογοήτευση τη φαρμακευτική αγωγή που είναι εξαιρετικά σημαντική στη διατήρηση της εγκυμοσύνης στα αρχικά στάδια.

Πότε το τεστ αίματος θεωρείται θετικό

Γενικά επίπεδα βHCG αίματος πάνω από 5-10 μονάδες (IU/Lt ή mIU/mLt) θεωρούνται θετικά. Μπορεί να υπάρχει μία μικρή διακύμανση από εργαστήριο σε εργαστήριο, οπότε καλό είναι όλοι οι επαναληπτικοί έλεγχοι να γίνονται στο ίδιο εργαστήριο για να είναι τα αποτελέσματα συγκρίσιμα.

Extra tip: Μπορεί το αποτέλεσμα να βγει ψευδώς θετικό;

Σε περιπτώσεις που το τεστ γίνει πολύ νωρίς και έχει χρησιμοποιηθεί χοριακή γοναδοτροπίνη για την ωρίμανση των ωοθυλακίων, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να βγει θετικό ενώ δεν υπάρχει εγκυμοσύνη. Γενικά όμως οι τιμές είναι αρνητικές επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της βHCG.

Σε περίπτωση που έχετε περισσότερες απορίες ή ερωτήσεις, θα χαρούμε να τις συζητήσουμε μαζί σας είτε τηλεφωνικά στο +30 2310 457 780 είτε μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας μας.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες