language EN EL SR DE

Θεραπείες γονιμότητας για οροθετικούς - Τι λέει η Ελληνική Νομοθεσία;

by Ειρήνη Νεοφύτου, last updated 29 Nov 2018,

2 min read

Σήμερα, τα άτομα που είναι οροθετικά για τον ιό της Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (HIV) ζουν ενεργά και παραγωγικά, κυρίως λόγω των πολύ αποτελεσματικών θεραπειών που υπάρχουν. Πολλά από αυτά είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και επιθυμούν να γίνουν γονείς. Αν και αυτό πριν από κάποια χρόνια ακουγόταν απαγορευτικό, σήμερα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Στην προσπάθεια τους αυτή οι τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση-εξωσωματική γονιμοποίηση) μπορεί να βοηθήσουν ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται ότι ελαχιστοποιούν τους κινδύνους μετάδοσης της λοίμωξης στα παιδιά.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νόμο Ν.3305/2005, άρθρο 4§2 η εφαρμογή μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε πρόσωπα οροθετικά για τον HIV προϋποθέτει ειδική άδεια της Αρμόδιας Αρχής.

Σύμφωνα με νεότερη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β170/2008) η διενέργεια σπερματέγχυσης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης με γενετικό υλικό οροθετικών ατόμων και λαμβάνοντας κυρίως υπόψη το συμφέρον και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί, επιτρέπεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τα οροθετικά άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ) εφόσον:

  • Ακολουθούν την ενδεδειγμένη αντιρετροϊκή θεραπεία (HAART).
  • Υπάρχει σταθερή κατάσταση του/της ασθενούς.
  • Υπάρχει βεβαίωση του θεράποντος ιατρού ότι ο/η ασθενής παρακολουθείται τακτικά και συμμορφώνεται με την ενδεδειγμένη θεραπεία τουλάχιστον επί 1 έτος.
  • Δεν διαπιστώνονται ευκαιριακές λοιμώξεις (ηπατίτιδα A, B, C, σύφιλη) ή σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την HIV λοίμωξη (όπως νεοπλασία, σοβαρή διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος).
  • Τα επίπεδα Τ4 λεμφοκυττάρων είναι >300/mm3 και το ιϊκό φορτίο
  • Δεν διαπιστώνεται λοίμωξη από HPV, καρκίνο του τραχήλου, ούτε χλαμυδιακή ή γονοκοκκική λοίμωξη.
  • Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών χορηγείται σχήμα αντιρετροϊικής αγωγής, καλά ανεκτό, που δεν περιλαμβάνει τερατογόνο φαρμακευτικό παράγοντα.
  • Υπάρχουν γενετικές εξετάσεις για κυστική ίνωση και ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης.
  • Δεν γίνεται χρήση απαγορευμένων ουσιών (ηρωίνης, κοκαΐνης κ.λπ.), ούτε ακολουθείται αγωγή υποκατάστασης με οπιοειδή (π.χ. μεθαδόνη).
  • Κατατίθεται έγγραφη βεβαίωση ότι έγινε ειδική ενημέρωση για τους κινδύνους της πιθανής οριζόντιας ή κάθετης μετάδοσης του ιού παρά τις προφυλάξεις, για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τα αντιρετροϊικά φάρμακα για το έμβρυο, καθώς και ενημέρωση για τυχόν εναλλακτικές λύσεις

Η εφαρμογή των μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής διενεργείται υποχρεωτικά μόνο σε ειδικό εργαστήριο, προορισμένο αποκλειστικά για την υποβολή σε Ι.Υ.Α. οροθετικών προσώπων, μετά από άδεια και έλεγχο της αρμόδιας Εθνικής Αρχής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μη έκθεση σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού, τόσο στο προσωπικό όσο και στα υπόλοιπα ζευγάρια που είναι αρνητικά.

Ειρήνη Νεοφύτου

Ειρήνη Νεοφύτου, BSc, PhD

Η Ειρήνη Νεοφύτου είναι εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες