language EN EL SR DE

Τι είναι η αδενομύωση και πώς επηρεάζει τη θεραπεία γονιμότητάς μου;

by Ερμήνα Κωνσταντινίδου, last updated 01 Feb 2023,

3 min read

Η επώδυνη και μεγάλης ροής έμμηνος ρύση είναι συνηθισμένη για πολλές γυναίκες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημαντικά εντονότερα και μπορεί να υπάρχει ένας υποκείμενος λόγος που προκαλεί τέτοια δυσφορία. Ένας από αυτούς είναι η αδενομύωση.

Τι είναι η αδενομύωση

Η αδενομύωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ιστός ενδομητρίου ανευρίσκεται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Είναι μία σχετικά σπάνια πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 στις 500 γυναίκες, ενώ συνήθως εντοπίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου;

Ουσιαστικά ο ενδομήτριος ιστός που έχει παγιδευτεί στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας μιμείται κάθε φάση του ιστού μέσα στο ενδομήτριο. Σε γυναίκες με αδενομύωση, λόγω της παρουσίας ενδομητρίου ιστού στο μυομήτριο, το τελευταίο τείνει να μεγεθύνεται, να γίνεται πιο μαλακό και να αιμορραγεί κατά τη φάση της έμμηνου ρύσεως. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ροή με την περίοδο, έντονο πόνο και σημαντικό φούσκωμα κατά την έμμηνο ρύση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι οι επώδυνες αιμορραγίες με μεγάλη ροή που συνοδεύονται από πρήξιμο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο κατά την επαφή
  • Ουρολογικά προβλήματα
  • Υπογονιμότητα

Πώς μπορεί να διαγνωστεί;

Η αδενομύωση μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, γι' αυτό και αναφέρεται συχνά ως σιωπηλή νόσος. Μερικές από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν:

  • Γυναικολογικό υπέρηχογράφημα
  • Μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία
  • Λαπαροσκόπηση
  • Βιοψία

Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η αδενομύωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιθανότητα εμφύτευσης ενός εμβρύου όταν ο αδενομυωτικός ιστός είναι κοντά στην ενδομήτρια κοιλότητα και την παραμορφώνει.

Πώς μπορώ να κάνω θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με αδενομύωση;

Όσον αφορά την υποβοήθηση της αναπαραγωγής, έχουμε τρόπους να πολεμήσουμε τις αρνητικές συνέπειες της αδενομύωσης και να επιτρέψουμε στις γυναίκες να προχωρήσουν σε εμβρυομεταφορά έχοντας τις πιθανότητές τους για εμφύτευση ανεπηρέαστες από αυτή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης ενός φαρμάκου που ονομάζεται αγωνιστής GnRH (συνήθως χορηγείται σε μορφή εφάπαξ ένεσης), το οποίο θα καταστείλει τον αδενομυωτικό ιστό. Μόλις αυτός κατασταλεί, μπορεί να ξεκινήσει η φάση προετοιμασίας του ενδομητρίου και, όταν είμαστε έτοιμοι, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εμβρυομεταφορά. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον είναι προτιμότερο η εμβρυομεταφορά να γίνεται με χρήση κατεψυγμένων εμβρύων και όχι σε φρέσκο κύκλο, μιας και έτσι μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα την ανάπτυξη του ενδομητρίου.

Γενικά αποφεύγουμε τη χειρουργική αντιμετώπιση της αδενομύωσης, εκτός αν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς υπάρχει σημαντικός κίνδυνος υποτροπής και δημιουργίας ουλώδους ιστού μετεγχειρητικά.



Αν και η διάγνωση της αδενομύωσης μπορεί αρχικά να ακούγεται τρομακτική, υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με τη γονιμότητά σας. Με την κατάλληλη φροντίδα και κατανόηση του ιατρικού ιστορικού, η λήψη της κατάλληλης θεραπείας για τη δημιουργία της οικογένειας των ονείρων σας είναι εφικτή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να επιτύχετε εγκυμοσύνη ενώ έχετε αδενομύωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας απευθείας κάνοντας κλικ εδώ.

Ερμήνα Κωνσταντινίδου

Ερμήνα Κωνσταντινίδου, BSc

Η Ερμήνα είναι Μαία και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες