Τι είναι η σπερματέγχυση;

από τον Αθανάσιο Παντελή, Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή


Τροποποιήθηκε στις 28 Σεπτέμβριος 2017, 8:33 πμ


Τι είναι η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση είναι μια απλή σχετικά διαδικασία, κατά την οποία κατάλληλα επεξεργασμένο και προετοιμασμένο σπέρμα τοποθετείται μέσα στη μήτρα της γυναίκας με έναν ειδικό, μαλακό και εύκαμπτο καθετήρα. Αποτελεί την συχνότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θεωρείται θεραπεία επιλογής για γυναίκες με διαβατές σάλπιγγες ή/και όταν ο σύντροφος πάσχει από ήπιας έως μέτριας βαρύτητας ολιγοασθενοσπερμία. Έχει ένδειξη να εφαρμόζεται επίσης σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας , στυτικής δυσλειτουργίας του άνδρα καθώς και σε προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας.

Η σπερματέγχυση μπορεί να εφαρμοσθεί σε φυσικό κύκλο ή μετά από φαρμακευτική διέγερση (πρόκληση πολλαπλής ωοθυλακιογένεσης). Η παρακολούθηση της ωοθυλακιογένεσης γίνεται με διενέργεια διαδοχικών υπερηχογραφημάτων, καθώς και ορμονικών εξετάσεων. Η ωοθυλακιορρηξία είτε επιτυγχάνεται μόνη της είτε προγραμματίζεται 36 ώρες μετά από τη χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης όταν το ωοθυλάκιο ή τα ωοθυλάκια έχουν φθάσει στα απαιτούμενα υπερηχογραφικά κριτήρια. Λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα της σπερματέγχυσης ο σύζυγος εκσπερματώνει με αυνανισμό και το δείγμα συλλέγεται και επεξεργάζεται από τους εμβρυολόγους. Κατά την επεξεργασία του δείγματος, όλα τα ώριμα, καλής κινητικότητας και μορφολογίας σπερματοζωάρια συγκεντρώνονται σε μικρό όγκο θρεπτικού υλικού και αποκτούν βελτιωμένη γονιμοποιητική ικανότητα. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η έγχυση του δείγματος στην μητριαία κοιλότητα με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου καθετήρα. Η γυναίκα αφού παραμείνει για λίγα λεπτά ξαπλωμένη, επιστρέφει στους καθημερινούς ρυθμούς και τις δραστηριότητες της.

Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι λιγότερο παρεμβατική μέθοδος από την εξωσωματική γονιμοποίηση, σχεδόν ανώδυνη, απαιτεί ήπια έως και καθόλου φαρμακευτική αγωγή, οπότε άμεσα καθίσταται και οικονομικότερη ως διαδικασία. Για να ενημερωθείτε σχετικά με τη μέθοδο αλλά και τα εξατομικευμένα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης, δεν έχετε παρά να κλείσετε ένα ραντεβού με το επιστημονικό προσωπικό της Newlife και να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

σπερματέγχυση
μήτρα
υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
ολιγοασθενοσπερμία

Πίσω στη λίστα άρθρων